Κονσταντίν Τσιολκόφσκι

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Κονσταντίν Τσιολκόφσκι
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση5ιουλ. / 17  Σεπτεμβρίου 1857γρηγ.
Ιζέφσκογιε
Θάνατος19  Σεπτεμβρίου 1935
Καλούγκα
Τόπος ταφήςΚαλούγκα
Χώρα πολιτογράφησηςΡωσική Αυτοκρατορία (έως 1917)
Σοβιετική Ρωσία (1917–1922)
Ένωση Σοβιετικών Σοσιαλιστικών Δημοκρατιών (από 1922)
Ρωσική Δημοκρατία (Σεπτέμβριος 1917 – Νοέμβριος 1917)
Θρησκείααθεϊσμός
Εκπαίδευση και γλώσσες
Ομιλούμενες γλώσσεςΡωσικά
ΣπουδέςVyatka men's gymnasium
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταμηχανικός αεροδιαστημικής
μαθηματικός
εφευρέτης
συγγραφέας
συγγραφέας έργων επιστημονικής φαντασίας
φυσικός
φιλόσοφος
αστρονόμος
επιστήμονας
κοσμολόγος
καθηγητής
Αξιοσημείωτο έργοTsiolkovsky rocket equation
Επηρεάστηκε απόΙούλιος Βερν
Οικογένεια
Σύζυγοςd:Q28357677
Τέκναd:Q15707329
Αξιώματα και βραβεύσεις
Βραβεύσειςτάγμα του Κόκκινου Λαβάρου της Εργασίας (1932)
Τάγμα της Αγίας Άννης, Γ΄ Τάξη
Τάγμα του Αγίου Στανισλάου, Γ΄ Τάξη
Τάγμα του Αγίου Στανισλάου (Οίκος των Ρομανώφ)
Τάγμα της Αγίας Άννης
International Space Hall of Fame (1976)
Υπογραφή
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Ο Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι (ρωσ. Константи́н Эдуа́рдович Циолко́вский) (17 Σεπτεμβρίου 185719 Σεπτεμβρίου 1935) ήταν Ρώσος επιστήμονας και πρωτοπόρος της αστροναυτικής. Θεωρείται από πολλούς ως ο πατέρας της θεωρητικής αστροναυτικής.[1] Με την εργασία του ενέπνευσε αργότερα τους κορυφαίους Σοβιετικούς σχεδιαστές πυραύλων, όπως ο Σεργκέι Κορολιόβ και ο Βαλεντίν Γκλούσκο και συνέβαλε στην επιτυχία του Σοβιετικού διαστημικού προγράμματος.

Πέρασε το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του στο σπίτι του στα προάστια της Καλούγκα, περίπου 200 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της Μόσχας.

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Γεννήθηκε στο Izhevskoye (Περιφέρεια Ριαζάν), στη Ρωσική Αυτοκρατορία, σε μια μεσαίας τάξης οικογένεια. Ο πατέρας του Εντουάρντ Τσιολκόφσκι (πολωνικά: Ciołkowski) ήταν Πολωνός.[2] Η μητέρα του, Μαρία Yumasheva, ήταν μια μορφωμένη Ρωσίδα. Ο πατέρας του ήταν Πολωνός πατριώτης, ο οποίος απελάθηκε στη Ρωσία, ως αποτέλεσμα της επαναστατικής πολιτικής του δράσης.[3] Σε ηλικία 10 ετών ο Κονσταντίν αρρώστησε από σοβαρή ασθένεια, η οποία του προκάλεσε προβλήματα στην ακοή.[3] Δεν έγινε δεκτός στα δημοτικά σχολεία, λόγω του προβλήματος ακοής του, έτσι ήταν αυτοδίδακτος.[3]

Εμπνευσμένος από τα μυθιστορήματα του Ιουλίου Βερν, ο Τσιολκόφσκι σχημάτισε θεωρίες για πολλές πτυχές των διαστημικών ταξιδιών και την προωστική πυραύλων. Θεωρείται ο πατέρας των διαστημικών πτήσεων και είναι ο πρώτος άνθρωπος που φαντάστηκε την ιδέα του διαστημικού ανελκυστήρα, εμπνευσμένος το 1895 από τον νεόδμητο Πύργο του Άιφελ στο Παρίσι.

Ήταν επίσης υποστηρικτής του φιλοσόφου Νικολάι Φιοντόροφ (Nikolai Fyodorov) και πίστευε ότι ο αποικισμός του διαστήματος θα οδηγούσε στην τελειότητα της ανθρώπινης φυλής.

Σχεδόν κουφός, εργάστηκε ως καθηγητής μαθηματικών στο λύκειο μέχρι τη συνταξιοδότησή του το 1920. Μόνο από τα μέσα της δεκαετίας του 1920 και μετά η σημασία του έργου του αναγνωρίστηκε από τους άλλους και τιμήθηκε για αυτό. Πέθανε στις 19 Σεπτεμβρίου 1935 στην Καλούγκα και τάφηκε από το κράτος.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «ESA Konstantin Tsiolkovsky». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 29 Σεπτεμβρίου 2009. Ανακτήθηκε στις 6 Μαρτίου 2010. 
  2. «Biography from tsiolkovsky.org (Russian)». 
  3. 3,0 3,1 3,2 «Biography by prof. Roman Solecki (University of Cnnecticut Union, USA».