Κονράδος Α' της Γερμανίας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
Ο βασιλιάς Κονράδος Α' της Γερμανίας στον θρόνο του

Ο Κονράδος Α' της Γερμανίας (890 - 23 Δεκεμβρίου 918) ή Κονράδος ο νεώτερος ήταν δούκας της Φραγκονίας (906-918) και βασιλιάς των Γερμανών (911-918).

Διαδέχθηκε τον Λουδοβίκο το παιδί. Δεν χρησιμοποίησε ποτέ τον Τευτονικό τίτλο του βασιλιά των Γερμανών, αλλά προτίμησε τον τίτλο του βασιλιά των Ανατολικών Φράγκων, ένα βασίλειο που αναπτύχθηκε τον 10ο αιώνα στην Αγία Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία. Γιος και διάδοχος του Κονράδου του πρεσβύτερου δούκα της Θουριγγίας, οι Κονραδίνοι ήταν κόμητες στην περιοχή του Λαν, ενώ οι Μπάμπεμπεργκ στο Μαίν με φιλοδοξίες να κυριαρχήσουν στην Φραγκονία. Σε μάχη (906) στο Φρίτζλαρ ο πατέρας του Κονράδος ο πρεσβύτερος μαζί με δύο από τους τρεις αδελφούς του σκοτώθηκαν, ενώ ο τρίτος αδελφός εκτελέστηκε αμέσως μετά. Τότε ο Κονράδος διαδέχθηκε τον πατέρα του σε ηλικία 16 ετών στην Φραγκονία.

Παντρεύτηκε (913) την Κουνιγκούντα, αδελφή του κόμητος της Σουηβίας Ερχάγκερ, χήρα του Λιουτπόλδου και μητέρα του Αρνούλφου της Βαυαρίας. Απέκτησε δύο δίδυμα παιδιά, την Κουνιγκούντα και τον Χέρμαν (913). Εξελέγη βασιλιάς των Ανατολικών Φράγκων στις 10 Νοεμβρίου/911 μετά τον πρόωρο θάνατο του τελευταίου Καρολίδη βασιλιά Λουδοβίκου του παιδιού. Η βασιλεία του χαρακτηρίζεται από ασταμάτητες διαμάχες με τους δούκες της Σαξονίας της Βαυαρίας και της Σουηβίας. Οι στρατιωτικές του εκστρατείες ήταν όλες αποτυχημένες, όπως και οι προσπάθειες του να περιορίσει την δύναμη των επισκόπων.

Πέθανε σε ηλικία 28 ετών: πάνω στο νεκροκρέβατο του ζήτησε από τον αδελφό του μαγράβο Έμπερχαρντ της Σαξονίας να ορίσει σαν διάδοχο του τον Ερρίκο τον κυνηγό, δούκα της Σαξονίας, που τον θεωρούσε σαν τον πιο αξιόλογο από τους αντιπάλους του για το καλό της χώρας. Οι Φράγκοι ευγενείς σεβάστηκαν την τελευταία επιθυμία του Κονράδου εκλέγοντας βασιλιά τον Ερρίκο τον κυνηγό: ο αδελφός του, Έμπερχαρντ, διαδέχθηκε τον Κονράδο στην Φραγκονία.

Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Conrad I of Germany της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).