Κορράδος της Θουριγγίας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Κορράδος της Θουριγγίας
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση 9ος αιώνας
Θάνατος 27  Φεβρουαρίου 906
Φρίτσλαρ
Αιτία θανάτου Έπεσε στο καθήκον
Τόπος ταφής Έσση
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότητα φεουδάρχης
Οικογένεια
Τέκνα Κορράδος Α' της Γερμανίας
Έμπερχαρντ της Φραγκονίας
Γονείς Ούντο της Νευστρίας
Αδέλφια Γκέμπχαρτ της Λωρραίνης
Ροδόλφος επίσκοπος του Βίρτσμπουργκ
Οικογένεια Οίκος των Κορραδίνων

Ο Κορράδος της Θουριγγίας ή Κορράδος ο πρεσβύτερος (Konrad der Ältere, ... - 27 Φεβρουαρίου 906) ήταν δούκας της Θουριγγίας (892-906), γενάρχης της οικογένειας των Κορραδίνων και μεγαλύτερος γιος του Ούντο της Νευστρίας. Η μητέρα του ήταν μια από τις κόρες του Κορράδου Α΄ του Λοζνάχ, ένωσε όλες τις κομητείες του σε αυτήν της Έσσης εξασφαλίζοντας για τους απογόνους του τον τίτλο του δούκα της Φραγκονίας.

Βιογραφικά στοιχεία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Αρχικά βρέθηκε σε σύγκρουση με τον Ερρίκο της Φραγκονίας και τον Αδαλβέρτο από την οικογένεια των Μπάμπενμπερκ, το 891 έγινε κόμης και υπουργός του Αρνούλφου της Γερμανίας, το 892 αντικατέστησε τον εκθρονισμένο δούκα Πόππο στην Θουριγγία αλλά αντικαταστάθηκε και ο ίδιος σύντομα από τον Μπουχάρντ. Η σύντομη αντικατάστασή του ερμηνεύεται ως αλλαγή πολιτικής του Αρνούλφου που έως τότε ευνοούσε τους Κορραδίδες έναντι των Μπάμπενμπερκ.

Σκοτώθηκε το 906 στην μάχη του Φρίτζλαρ μαζί με δύο αδελφούς του, ο γιος του Κορράδος, που απέκτησε με την σύζυγό του Γλίσμουθ (πέθανε το 924), έγινε λίγο αργότερα βασιλιάς των Γερμανών, άλλος γιος του ήταν ο Εβερχάρ της Φραγκονίας.

Οικογένεια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Νυμφεύτηκε το 880 τη Γκλίσμουτ, ίσως κόρη του Αρνούλφου δούκα της Καρινθίας ή ίσως του Τάχουλφ δούκα της Θουριγγίας. Είχε τέκνα:

  • Κορράδος Α΄ ο νεότερος, δούκας της Φραγκονίας και βασιλιάς της Γερμανίας.
  • Έμπερχαρτ π. 885 - 939, δούκας της Φραγκονίας.
  • Όττο/Ούντο/Όντο, κόμης του Ρούργκαου και του μέσου Λαν.
  • μία κόρη.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Conrad, Duke of Thuringia της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).