Κοινότητα για τη Δημοκρατία και τα Δικαιώματα των Εθνών

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Κοινότητα για τη Δημοκρατία και τα Δικαιώματα των Εθνών
Ίδρυση2006
ΤύποςΟργανισμός πολιτικής συνεργασίας
ΈδραΑνατολική Ευρώπη
Μέλη4
Χάρτης των μελών της Κοινότητας για τη Δημοκρατία και τα Δικαιώματα των Εθνών

Η Κοινότητα για τη Δημοκρατία και τα Δικαιώματα των Εθνών (ρωσικά: Сообщество за демократию и права народов‎‎), επίσης γνωστή ως Κοινοπολιτεία των μη αναγνωρισμένων Κρατών,[1] σπάνια γνωστή ως ΚΑΚ-2 (Содружество непризнанных государств-2, СНГ-2), είναι διεθνής οργανισμός που ενώνει πολλά κράτη της πρώην Σοβιετικής Ένωσης, τα οποία έχουν περιορισμένη αναγνώριση από τη διεθνή κοινότητα.

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Μια συμφωνία για τη δημιουργία της κοινοπολιτείας επιτεύχθηκε από τα τέσσερα αποσχιστικά κράτη της Αμπχαζίας, της Νότιας Οσσετίας, της Υπερδνειστερίας και του Αρτσάχ το 2001, κατά τη συνάντηση των υπουργών εξωτερικών που πραγματοποιήθηκε στο Στεπανακέρτ,[2] η πρωτεύουσα του Αρτσάχ. Η Κοινότητα για τη Δημοκρατία και τα Ανθρώπινα Δικαιώματα ιδρύθηκε στις 14 Ιουνίου 2006, στο Σουχούμι, την Αμπχαζία, από τους προέδρους των τριών αυτών κρατών: τον Σεργκέι Μπαγκάπς που αντιπροσώπευε την Αμπχαζία, τον Έντουαρντ Κοκόιτι που αντιπροσώπευε τη Νότια Οσσετία και τον Ιγκόρ Σμιρνόφ που αντιπροσώπευε την Υπερδνειστερία. Το Αρτσάχ, το οποίο ήταν μέρος της συμφωνίας του 2001, αποχώρησε από αυτήν το 2004, αλλά έγινε μέλος το 2007. Και τα τέσσερα κράτη μέλη έχουν περιορισμένη διεθνή αναγνώριση: η Αμπχαζία και η Νότια Οσετία διεκδικούνται από την Γεωργία, η Υπερδνειστερία από τη Μολδαβία και το Αρτσάχ από το Αζερμπαϊτζάν.

Στις 17 Ιουνίου 2007, η τετραμελής Κοινότητα για τη Δημοκρατία και τα Δικαιώματα των Λαών υπέγραψε στη Τιρασπόλ—τη πρωτεύουσα της Υπερδνειστερίας—την κοινή Δήλωση σχετικά με τις αρχές της ειρηνικής και δίκαιης διευθέτησης των συγκρούσεων Γεωργίας–Αμπχαζίας, Γεωργίας–Οσσετίας, Αζερμπαϊτζάν–Καραμπάχ και Μολδαβίας–Υπερδνειστερίας. Καλούσε για φραγή όλων των τύπων πίεσης, όπως στρατιωτικές αναπτύξεις, διπλωματική απομόνωση, οικονομικοί αποκλεισμοί, ή πληροφοριακούς πολέμους, κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων προς επίλυση των συγκρούσεων. Επίσης, ζητούσε εξωτερικές εγγυήσεις για ενδεχόμενες πολιτικές λύσεις των συγκεκριμένων συγκρούσεων.

Στις 27 Σεπτεμβρίου 2009, τα μέλη της Κοινότητας για τη Δημοκρατία και τα Δικαιώματα των Λαών συμφώνησαν για την κατάργηση των θεωρήσεων για τους πολίτες τους. Η συμφωνία τέθηκε σε ισχύ ένα μήνα μετά την επικύρωσή της από όλα τα τρία εθνικά κοινοβούλια. Διαρκούσε για πέντε χρόνια, όπου μετά θα παραταθεί αυτόματα για άλλη μια πενταετή θητεία.[3] Αυτή η συμφωνία αποκλείει το Αρτσάχ, το οποίο διατηρούσε το δικαίωμα να συμμετάσχει στη συμφωνία της σε μεταγενέστερη ημερομηνία.

Έως το 2017, τα τέσσερα κράτη μέλη έχουν συνολικό πληθυσμό 947.480 κρατών. Η Αμπχαζία και η Νότια Οσετία έχουν εξασφαλίσει αναγνώριση από τα εξής κράτη μέλη των Ηνωμένων Εθνών: Βενεζουέλα, Νικαράγουα, Ναούρου, Ρωσία και Συρία[4], καθώς και τη Λαϊκή Αραβική Δημοκρατία της Σαχάρας. Εν τω μεταξύ, οι πολιτικοί ηγέτες της Αμπχαζίας, της Νότιας Οσσετίας, και της Υπερδνειστερίας έχουν όλες υποσχεθεί να ενώσουν τις οικονομίες τους και ίσως να επιδιώξουν την ένταξη στην ηγούμενη από τη Ρωσία Ευρασιατική Ένωση.[5]

Κράτη μέλη[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Διοικητικά κέντρα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Γεωπολιτική κατάσταση των Μετασοβιετικών Δημοκρατιών και Αμφισβητούμενων Κρατών

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. "Transnistrian Time-Slip" by Frank Jacobs, New York Times May 22, 2012
  2. "Бум суверенитетов Αρχειοθετήθηκε 2008-10-13 στο Wayback Machine. Σφάλμα στο πρότυπο webarchive: Ελέγξτε την τιμή |url=. Empty. " – 2007-01-23, retrieved 2008-08-31
  3. «Αρχειοθετημένο αντίγραφο» (στα Russian). Caucasian Knot. 2009-09-27. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 2015-05-18. https://web.archive.org/web/20150518074429/http://abkhasia.kavkaz-uzel.ru/articles/159904. Ανακτήθηκε στις 2009-10-03. 
  4. "[1]
  5. "[2]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]