Κοινότητα Υπηρεσιών Πληροφοριών Ηνωμένων Πολιτειών

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Κοινότητα Υπηρεσιών
Πληροφοριών των ΗΠΑ
United States Intelligence Community
United States Intelligence Community Seal 2008.jpg
Flag of the United States Intelligence Community.svg
Σημαία
Γενικές πληροφορίες
Σύσταση4 Δεκεμβρίου 1981
ΈδραΟυάσινγκτον
ΔιευθυντήςΤζέιμς Κλάπερ
ΥπαγωγήOffice of the Director of National Intelligence
ΙστότοποςΕπίσημος ιστότοπος

Η Κοινότητα Υπηρεσιών Πληροφοριών Ηνωμένων Πολιτειών[1] (αγγλικά: United States Intelligence Community, IC) είναι μια ομοσπονδία από 17 ξεχωριστούς οργανισμούς της κυβέρνησης των Ηνωμένων Πολιτειών που λειτουργούν χωριστά και από κοινού για τη διεξαγωγή μυστικών δράσεων που κρίνονται αναγκαίες για την εξωτερική πολιτική και την εθνική ασφάλεια των Ηνωμένων Πολιτειών. Οι φορείς-μέλη της I.C. περιλαμβάνουν μυστικές υπηρεσίες, στρατιωτικές υπηρεσίες πληροφοριών, και πολιτικά γραφεία πληροφοριών και ανάλυσης εντός των ομοσπονδιακών εκτελεστικών τμημάτων. Η IC διοικείται από τον Διευθυντή Υπηρεσιών Πληροφοριών[2] (DNI), ο οποίος δίνει αναφορά στον Πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών.

Αρμοδιότητες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Μεταξύ των ποικίλων καθηκόντων τους, τα μέλη της Κοινότητας συλλέγουν ξένες και εγχώριες πληροφορίες, συμβάλλουν στον στρατιωτικό σχεδιασμό και την εκτέλεση της κατασκοπείας. Η IC ιδρύθηκε από το Εκτελεστικό Διάταγμα 12333, που υπεγράφη στις 4 Δεκεμβρίου του 1981, από τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Ρόναλντ Ρίγκαν.[3]

Στατιστικά στοιχεία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Washington Post ανέφερε το 2010 ότι υπήρχαν 1.271 κυβερνητικοί οργανισμοί και 1.931 ιδιωτικές εταιρείες σε 10.000 τοποθεσίες στις Ηνωμένες Πολιτείες, που εργάζονται για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, την εσωτερική ασφάλεια, και τη συλλογή πληροφοριών, και ότι η κοινότητα των υπηρεσιών πληροφοριών στο σύνολό της περιλαμβάνει 854.000 άτομα που κατέχουν άκρως απόρρητη εξουσιοδότηση.[4] Σύμφωνα με μια μελέτη του 2008 από το γραφείο του διευθυντή των Υπηρεσιών Πληροφοριών (DNI), οι ιδιωτικές εταιρείες αποτελούν το 29% του εργατικού δυναμικού στην κοινότητα των υπηρεσιών πληροφοριών των ΗΠΑ και το κόστος τους είναι το ισοδύναμο του 49% των προϋπολογισμών του προσωπικού.[5]

Οργάνωση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Μέλη[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Πάουελ: Ύποπτες οι πηγές antenna.gr
  2. Τζέιμς Κλάπερ: Η Δαμασκός μπορεί να παράγει βιολογικά όπλα kathimerini.com.cy
  3. «Executive Order 12333». Cia.gov. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 25 Αυγούστου 2018. Ανακτήθηκε στις 23 Ιανουαρίου 2013. 
  4. Dana Priest and William M Arkin (19 Ιουλίου 2010). «A hidden world, growing beyond control». The Washington Post. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 5 Σεπτεμβρίου 2018. Ανακτήθηκε στις 5 Μαΐου 2014. 
  5. Priest, Dana (2011). Top Secret America: The Rise of the New American Security State. Little, Brown and Company. σελ. 320. ISBN 0-316-18221-4. 
  6. «Seventeen Agencies and Organizations United Under One Goal». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 2 Μαΐου 2013. Ανακτήθηκε στις 5 Μαΐου 2014. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]