Μετάβαση στο περιεχόμενο

Διαστημικό Σώμα ΗΠΑ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Σφραγίδα του Διαστημικού Σώματος των Ηνωμένων Πολιτειών
Δέλτα Διαστημικού Σώματος

Το Διαστημικό Σώμα των Ηνωμένων Πολιτειών (αγγλικά: United States Space Force, USSF) είναι ο κλάδος διαστημικών υπηρεσιών των Ενόπλων Δυνάμεων των ΗΠΑ, μία από τις οκτώ ένστολες υπηρεσίες των ΗΠΑ και επί του παρόντος η μόνη διαστημική δύναμη στον κόσμο.[1] Μαζί με τον στενά συνδεδεμένο της κλάδο, την Πολεμική Αεροπορία των Η.Π.Α., το Διαστημικό Σώμα αποτελεί μέρος του Υπουργείου Πολεμικής Αεροπορίας, ενός από τα τρία στρατιωτικά τμήματα υπό την ηγεσία πολιτών εντός του Αμερικανικού Υπουργείου Άμυνας. Το Διαστημικό Σώμα, μέσω του Υπουργείου της Πολεμικής Αεροπορίας, τελεί υπό την εποπτεία του Υπουργού της Πολεμικής Αεροπορίας, ενός πολιτικά εντεταλμένου πολίτη ο οποίος αναφέρεται στον Υπουργό Άμυνας και διορίζεται από τον Πρόεδρο με επιβεβαίωση από τη Γερουσία.[2] Ο στρατιωτικός επικεφαλής του Διαστημικού Σώματος είναι ο Αρχηγός Διαστημικών Επιχειρήσεων που είναι συνήθως ο ανώτατος αξιωματικός του Διαστημικού Σώματος. Ο Αρχηγός Διαστημικών Επιχειρήσεων ασκεί εποπτεία στις μονάδες του Διαστημικού Σώματος και υπηρετεί ως ένας από τους Αρχηγούς του Μικτού Επιτελείου.

Το Διαστημικό Σώμα είναι η μικρότερη ένοπλη υπηρεσία των ΗΠΑ, αποτελούμενη από 8.400 στρατιωτικούς και χειρίζοντας 77 διαστημόπλοια. Τα σημαντικότερα διαστημόπλοια και συστήματα περιλαμβάνουν τον Διαστημικό Φράκτη, τον αστερισμό του Παγκόσμιου Συστήματος Θεσιθεσίας, τους στρατιωτικούς δορυφορικούς αστερισμούς επικοινωνιών, το διαστημικό αεροπλάνο Boeing X-37B, το αμερικανικό σύστημα προειδοποίησης πυραύλων, το δίκτυο διαστημικής επιτήρησης των ΗΠΑ και το δίκτυο δορυφορικού ελέγχου. Σύμφωνα με τον Νόμο Γκολντγουότερ–Νίκολς, το Διαστημικό Σώμα είναι υπεύθυνο για την οργάνωση, την εκπαίδευση και τον εξοπλισμό των διαστημικών δυνάμεων, οι οποίες στη συνέχεια παρουσιάζονται στις ενοποιημένες διοικήσεις μάχης, κυρίως στη Διαστημική Διοίκηση των Ηνωμένων Πολιτειών, για επιχειρησιακή αποστολή.

  1. Robitzski, Dan (18 Ιουνίου 2018). «The US may soon have the world's first Space Force». Futurism (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 3 Φεβρουαρίου 2021. 
  2. «Fact Sheet». United States Space Force. Ανακτήθηκε στις 27 Ιανουαρίου 2020. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]