DIA

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Για άλλες χρήσεις, δείτε: DIA (αποσαφήνιση).
Υπηρεσία Αμυντικών Πληροφοριών (DIA)
Defense Intelligence Agency
Γενικές πληροφορίες
Σύσταση1 Οκτωβρίου 1961
ΈδραΟυάσινγκτον, Π.Κ.
ΡητόΔέσμευση στην Αριστεία για την άμυνα του Έθνους
ΥπάλληλοιΑπόρρητο
17.000 εκτιμάται (65% πολίτες και 35% στρατιωτικοί)
Ετήσιος προϋπολογισμόςΑπόρρητο
ΔιευθυντήςΑντιστράτηγος Μάικλ Τ. Φλιν
ΥποδιευθυντήςΝτέιβιντ Σεντ
ΥπαγωγήΥπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ
Ιστότοποςdia.mil
Το αρχηγείο της DIA από τον Ποτόμακ στην Ουάσινγκτον, ΠΚ

Η Στρατιωτική Υπηρεσία Πληροφοριών (αγγλικά: Defense Intelligence Agency, DIA) είναι ομοσπονδιακή υπηρεσία πληροφοριών των ΗΠΑ στο πλαίσιο του Υπουργείου Άμυνας των Ηνωμένων Πολιτειών, και λειτουργεί ως κύρια οργάνωση στρατιωτικής κατασκοπείας της χώρας στο εξωτερικό.

Ως ένα από τα βασικά μέλη της Κοινότητας Υπηρεσιών Πληροφοριών των ΗΠΑ (IC), η υπηρεσία ενημερώνει τους πολιτικούς άμυνας και στρατιωτικούς σχετικά με τις στρατιωτικές προθέσεις και τις δυνατότητες ξένων κυβερνήσεων και μη κρατικών φορέων, ενώ παρέχει επίσης υπηρεσίες βοήθειας και συντονισμού σε μεμονωμένες στρατιωτικές μονάδες πληροφοριών και σε στρατιώτες.[1] Ο ρόλος του οργανισμού περιλαμβάνει τη συλλογή και την ανάλυση ξένων πληροφοριών σχετικών με την άμυνα. Στο πλαίσιο των εθνικών αρμοδιοτήτων της IC, η DIA παρέχει τακτικά πληροφορίες για την καθημερινή σύντομη ενημέρωση του Προέδρου Των ΗΠΑ.

Παρόλο που η DIA έχει οριστεί από το Υπουργείο Άμυνας ως υπηρεσία υποστήριξης μάχης, τα δύο τρίτα των 17.000 εργαζομένων της είναι απλοί πολίτες[2][3] και οι δραστηριότητες των μυστικών υπηρεσιών της για την υποστήριξη του εθνικού στρατηγικού σχεδιασμού των ΗΠΑ εκτείνονται πολύ πέρα από τις εμπόλεμες ζώνες - σε εκατοντάδες θέσεις σε περίπου 140 χώρες. Ειδικεύεται κυρίως στη συλλογή και ανάλυση πληροφοριών που προέρχονται από ανθρώπινες πηγές (HUMINT) και έχει δική της Μυστική Υπηρεσία. Έχει επίσης οριστεί ως εθνικός διαχειριστής για την συλλογή και μέτρηση πληροφοριών MASINT.

Ιδρύθηκε το 1961 κατά την Προεδρία του Τζον Κένεντι από τον υπουργό Άμυνας Ρόμπερτ ΜακΝαμάρα, και ήταν στην πρώτη γραμμή των προσπαθειών των μυστικών υπηρεσιών των ΗΠΑ στον Ψυχρό Πόλεμο και γρήγορα επεκτάθηκε, τόσο ως προς το μέγεθος και το πεδίο δράσης, μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου. Λόγω της ευαίσθητης φύσης των εργασιών της, η οργάνωση κατασκόπων έχει εμπλακεί σε πολλές διαμάχες που σχετίζονται με τις δραστηριότητες της για την συλλογή πληροφοριών, το ρόλο της σε υποτιθέμενα βασανιστήρια και την κακομεταχείριση των πιθανών πηγών πληροφοριών, καθώς και τις προσπάθειες για την επέκταση των δραστηριοτήτων της στο έδαφος των ΗΠΑ.

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. The Defense Clandestine Service. Defense Intelligence Agency Αρχειοθετήθηκε 2013-05-05 στο Wayback Machine. Retrieved: May 5th, 2013
  2. Defense Intel Alumni Association Log. November 2009, page 5.
  3. Knight, Judson. "Defense Intelligence Agency" Encyclopedia of Espionage, Intelligence and Security, Cengage Learning (Gale publishing), 2003

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]