NSA

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
Υπηρεσία Εθνικής Ασφάλειας (NSA)
National Security Agency.svg
Έμβλημα της NSA
Ίδρυση 4 Νοεμβρίου 1952
(ενεργή ως σήμερα)
Χώρα ΗΠΑ
Πίστη Ομοσπονδιακή κυβέρνηση των ΗΠΑ
Υπαγωγή Αμερικανικό Υπουργείο Άμυνας (MOD)
Αρχηγείο Μαίρυλαντ ΗΠΑ
Προϋπολογισμός Απόρρητο
(10.8 δισεκατομμύρια $ κατά εκτίμηση το 2013)
Διοικητές
Διευθυντής Ναύαρχος Μάικλ Ρότζερς
Υποδιευθυντής Ρίτσαρντ Λέτζετ
Προσωπικό Απόρρητο
30.000-40.000 (εκτιμάται)
Διακριτικά
Σημαία Flag of the United States National Security Agency.svg
Επίσημη Ιστοσελίδα http://www.nsa.gov

Η Υπηρεσία Εθνικής Ασφαλείας των ΗΠΑ, (ΥΕΑ), ή αγγλόφωνα Εν-Ες-Έι, NSA (ακρωνύμιο των λέξεων National Security Agency) είναι μια κρατική κεντρική υπηρεσία του Υπουργείου Άμυνας των Η.Π.Α., ειδικότερα αρμόδια για την ασφάλεια των επικοινωνιών. Έχει ως ρόλο να κατευθύνει, να συντονίζει και να θέτει σε εφαρμογή ειδικά σχέδια, με στόχο την προστασία των κυβερνητικών πληροφοριακών συστημάτων. Παράλληλα, προσπαθεί να αντλήσει πληροφορίες από τα επικοινωνιακά συστήματα των άλλων χωρών. Όπως είναι φανερό, η υπηρεσία διαθέτει υψηλή τεχνογνωσία των τεχνολογιών αιχμής τόσο στην Πληροφορική, όσο και στις επικοινωνίες. Λόγω της φύσεως των εργασιών της, αποτελεί ένα από τα κυριότερα κυβερνητικά κέντρα γλωσσικών αναλύσεων και έρευνας των ξένων γλωσσών.

Κύριος τομέας ενασχόλησης της υπηρεσίας είναι η κρυπτανάλυση, δηλαδή η δημιουργία κρυπτογραφικών συστημάτων, αλλά και η προσπάθεια αποκρυπτογράφησης συστημάτων άλλων χωρών. Για το σκοπό αυτό απασχολεί τους καλύτερους ειδικούς κρυπταναλυτές των Η.Π.Α., ενώ παράλληλα λέγεται ότι είναι ο μεγαλύτερος εργοδότης μαθηματικών στον κόσμο. Το προσωπικό της NSA εκπαιδεύεται συνεχώς, ακολουθώντας ειδικά προγράμματα, ώστε να είναι απόλυτα ενημερωμένο στους τομείς ενασχόλησής του.

Η ίδρυση της υπηρεσίας ανάγεται στο 1952, το δε διάταγμα ίδρυσης υπογράφει ο Πρόεδρος Χάρι Τρούμαν. Προηγήθηκε, ωστόσο, μια κίνηση κρυπτολόγων, η οποία ενημέρωσε την κυβέρνηση για τη χρησιμότητα της κρυπτολογίας και τελικά την έπεισε να δημιουργήσει την NSA. Ήδη, από το 1949, ο Αμερικανικός Στρατός είχε δημιουργήσει μια ανάλογη υπηρεσία, την AFSA (Armed Forces Security Agency), έχοντας συνειδητοποιήσει τη σημασία της κρυπτογραφίας από τις εμπειρίες των δύο Παγκόσμιων Πολέμων, και ιδιαίτερα του Δεύτερου. Υπενθυμίζεται ότι οι Αμερικανοί είχαν καταφέρει να "σπάσουν" τον Ιαπωνικό κώδικα μετάδοσης μηνυμάτων και σε αυτό οφείλονταν μερικές από τις μεγαλύτερες επιτυχίες τους στον Πόλεμο του Ειρηνικού[1], όπως η απόβαση στη Μίντγουαίη και η εξουδετέρωση του Ναυάρχου Γιαμαμότο. Ωστόσο, η υπηρεσία αυτή δεν κατάφερε να ξεπεράσει τα στρατιωτικά της όρια, εξ ου και η ανάγκη δημιουργίας μιας πιο ανεξάρτητης υπηρεσίας.

Η NSA χρησιμοποιεί σήμερα τεχνολογίες που δεν υπάρχουν στο εμπόριο και δεν προβλέπεται να φθάσουν στο στάδιο της εμπορίας πριν περάσουν αρκετά ακόμη χρόνια: Αναπτύσσει νανοτεχνολογία, κβαντικούς υπολογιστές, τεχνολογίες επικοινωνιών, αλλά βασικός τομέας στην έρευνά της παραμένουν τα συστήματα ασφάλειας διακίνησης των πάσης φύσεως "λεπτών" δεδομένων, από απλές τηλεφωνικές συνομιλίες μέχρι ανταλλαγή δεδομένων μεταξύ υπολογιστών[2]. Συνεργάζεται, επίσης, με τις αντίστοιχες βιομηχανίες των Η.Π.Α., θεωρώντας τις, όχι άδικα, πολύτιμους συμμάχους για την επίτευξη των στόχων της[εκκρεμεί παραπομπή].

Ένας σημαντικός τομέας της υπηρεσίας είναι αυτός της επεξεργασίας σημάτων. Φέρει το όνομα SIGINT (SIGnals INTelligence) και αναλαμβάνει τη συλλογή και ανάλυση των πάσης φύσεως σημάτων επικοινωνίας ξένων δυνάμεων, προσώπων ή οργανώσεων, με τη χρήση τελευταίας τεχνολογίας και ειδικευμένου επιστημονικού προσωπικού. "Σύνθημα" της υπηρεσίας αυτής είναι το ρητό "Η γνώση είναι δύναμη"[3].

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Ρεϊμόν Καρτιέ, Ιστορία του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, Πάπυρος, Αθήνα, 1964
  2. Επίσημη ιστοσελίδα της NSA
  3. Η ιστοσελίδα της SIGINT. Ανακτήθηκε 02-08-2008.