Κλαδάς Λακωνίας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Αυτή είναι μια παλιά έκδοση της σελίδας, όπως διαμορφώθηκε από τον BILL1 (συζήτηση | συνεισφορές) στις 09:48, 15 Μαΐου 2021. Μπορεί να διαφέρει σημαντικά από την τρέχουσα έκδοση.

Συντεταγμένες: 37°6′27″N 22°25′48″E / 37.10750°N 22.43000°E / 37.10750; 22.43000

Κλαδάς
Πανοραμική άποψη του Κλαδά
Κλαδάς is located in Greece
Κλαδάς
Κλαδάς
Διοίκηση
ΧώραΕλλάδα
ΠεριφέρειαΠελοποννήσου
ΔήμοςΣπάρτης
Γεωγραφία
Γεωγραφικό διαμέρισμαΠελοπόννησος
ΝομόςΛακωνίας
Υψόμετρο240 μέτρα
Πληροφορίες
Ταχ. κώδικας231 00
Τηλ. κωδικός27310 ## ###
[1]

Ο Κλαδάς είναι χωριό που βρίσκεται 5 χιλιόμετρα βόρεια της πόλης της Σπάρτης και ανήκει στον δήμο Σπάρτης. Το χωριό είχε πληθυσμό 371 κατοίκους (απογραφή 2001) και έφτασε με την επέκταση του χωριού τους 476 κατοίκους (απογραφή 2011). Είναι ένα όμορφο μέρος για επίσκεψη καθ' οδόν προς τη Σπάρτη, την Ελαφόνησο, το Σκουτάρι ή τα Κύθηρα.

Kladas panoramic view

Ιστορία

Δεν υπάρχει ακριβής καταγεγραμμένη ημερομηνία για την άφιξη των κατοίκων από χωριά όπως η Βαμβακού, οι Βουτιάνοι, ο Βασαράς, τα Καλύβια, τα Βρέσθενα αλλά και από την πόλη της Σπάρτης πάντως η σύσταση της κοινότητας του Κλαδά χρονολογείται στις 31/08/1912 σύμφωνα με το σχέδιο αυτοδιοίκησης του Ι. Καποδίστρια. Όμως 85 περίπου χρόνια αργότερα -στις 04/12/1997- η κοινότητα Κλαδά καταργείται και συνενούται με το Δήμο Σπαρτιατών

Kladas, Old Village

Καθημερινή ζωή και τοπική οικονομία

Οι περισσότεροι κάτοικοι του χωριού ασχολούνται κυρίως με τη γεωργία και την κτηνοτροφία από τις οποίες προκύπτει το εισόδημά τους. Η κυριότερη καλλιέργεια είναι εκείνη των ελαιόδεντρων σε εκτάσεις γύρω από το χωριό ή κοντά σε γειτονικά χωριά κυρίως στον Θεολόγο, ενώ μικρότερες είναι εκείνες των πορτοκαλιών, των κολοκυθιών και των διάφορων λαχανικών που περιορίζονται στους κήπους των σπιτιών.

Το χωριό διαθέτει 2 καφενεία, 1 καφενείο-μεζεδοπωλείο στην κεντρική πλατεία και 1 εστιατόριο για εκδρομείς επί της εθνικής οδού Αθήνας-Σπάρτης στα οποία οι κάτοικοι αλλά και οι επισκέπτες μαζεύονται και διασκεδάζουν ή συζητούν για θέματα της επικαιρότητας. Το χωριό επίσης διαθέτει ένα συνεργείο αυτοκινήτων και ένα εργοστάσιο συσκευασίας προϊόντων της ελιάς, αλλά δεν διαθέτει εμπορικά καταστήματα αν και κάποιοι έχουν καταστήματα στην πόλη της Σπάρτης

Οικολογικός τρόπος ζωής

Οι κάτοικοι όμως έχουν κάνει βήματα και προς την οικολογία. Αρκετές από τις καλλιέργειες είναι πλέον βιολογικές με πιστοποίηση ISO και της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τα βιολογικά προϊόντα ανταγωνίζονται επάξια βιολογικά προϊόντα άλλων ευρωπαϊκών χωρών (π.χ. Ολλανδία). Ένα ακόμα βήμα προς την οικολογία είναι η χρήση ποδηλάτων για την μετακίνηση εντός του χωριού και προς τα γειτονικά, γεγονός που εξασφαλίζει όχι μόνο καλύτερες συνθήκες διαβίωσης αλλά και ένα μέρος απαλλαγμένο από την ηχορύπανση. Τέλος, ο χωριό διαθέτει σημείο ανακύκλωσης στο Δημοτικό Σχολείο του Κλαδά.

Έργα υποδομής στη σύγχρονη εποχή

Το χωριό εκσυγχρονίστηκε σε τομείς όπως:

  • Η διαχείριση των αστικών αποβλήτων με τη δημιουργία της επέκτασης του αποχετευτικού δικτύου της Σπάρτης λόγω της ανέγερσης του Τ.Ε.Ι. Σπάρτης το 2005-2006
  • Η αναβάθμιση του τηλεφωνικού δικτύου που επέτρεψε τις ευρωζωνικές συνδέσεις
  • Η δημιουργία του περιφερειακού δρόμου που επέτρεψε την ανέγερση νέων κατοικιών ή ενοικιαζόμενων διαμερισμάτων
  • Η κατασκευή της νέας εθνικής οδού Αθήνας-Σπάρτης που καθιστά το χωριό κόμβο μεταξύ Σπάρτης, γύρω χωριών και Αθήνας (ακόμα υπό κατασκευή έργο)

Κλίμα

Το κλίμα του Κλαδά είναι εύκρατο μεσογειακό και σε αυτό παίζουν ρόλο γεωλογικοί παράγοντες όπως το υψόμετρο (240 μέτρα) αλλά και η τοποθεσία δηλαδή μεταξύ του όρους Πάρνωνα και της οροσειράς του Ταύγετου. Η μέση ετήσια θερμοκρασία είναι περίπου + 19 °C και το μέσο ετήσιο ύψος βροχής, (διάρκειας περίπου 60 ημερών), είναι 600 χλσ., η μέση νέφωση είναι 4 και η μέση δύναμη των ανέμων περίπου 4 μποφόρ με επικρατέστερους ανέμους τους βορειοανατολικούς και δυτικούς. Πολλές φορές κατά την άνοιξη παρατηρείται δυτικός-νοτιοδυτικός άνεμος που αθροίζει χαμηλά νέφη δημιουργώντας ομίχλη. Το χιόνι δεν είναι τόσο συχνό όσο ο παγετός που συχνά καταστρέφει τις σοδειές ή μέρος τους.

Εκπαίδευση

Το χωριό διαθέτει ένα Δημοτικό Σχολείο για τους μαθητές της Γ' και Δ' Δημοτικού. Οι υπόλοιπες τάξεις του Δημοτικού βρίσκονται στο Αφισίον (Αφισού) και στην Κοκκινόρραχη σύμφωνα με την οργάνωση του Υπουργείου Παιδείας το 1997 μετά τη συνένωση με τον δήμο Σπάρτης. Γυμνάσιο και Λύκειο υπάρχει μόνο στην πόλη. Τα παιδιά μεταφέρονται στα σχολεία τους με το ΚΤΕΛ με έξοδα του Ελληνικού Κράτους.

Επίσης, σε ένα ύψωμα που εντάσσεται στην ευρύτερη περιοχή του Κλαδά βρίσκεται το Τ.Ε.Ι. Σπάρτης που υποστηρίζει το Τμήμα Τεχνολογίας Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών. Με βάση το ΦΕΚ 189/14-10-2004/Τ.Α´/ΠΔ 211, ιδρύθηκε το Τμήμα Τεχνολογίας Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών ως παράρτημα του ΤΕΙ Καλαμάτας. Η λειτουργία του άρχισε από το ακαδημαϊκό έτος 2005 – 2006. Έδρα του εν λόγω τμήματος είναι η Σπάρτη. Το περιεχόμενο σπουδών του Τμήματος Τεχνολογίας Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών καλύπτει το γνωστικό αντικείμενο της Επιστήμης και των Εφαρμογών της Πληροφορικής, της Οργάνωσης και Διαχείρισης Δικτύων Πληροφορικών Συστημάτων και των Τηλεπικοινωνιών με στόχο την δημιουργία ικανών στελεχών για τις αυξημένες ανάγκες της αγοράς σε θέματα πληροφορικής και τηλεπικοινωνιών.

Τρόποι προσέγγισης

Δυστυχώς μπορείτε να προσεγγίσετε τον Κλαδά ή την Σπάρτη μόνο με αυτοκίνητο, με ταξί ή με το τοπικό λεωφορείο (ΚΤΕΛ Λακωνίας / αν θέλετε να κλείσετε τα εισιτήρια σας νωρίτερα δείτε το site http://ktel-lakonias.gr/ )

Πηγές

  • Papyrus Larousse Britannica
  • Εγκυκλοπαίδεια Δομή