Μαγούλα Λακωνίας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση

Συντεταγμένες: 37°04′47″N 22°24′17″E / 37.07972°N 22.40472°E / 37.07972; 22.40472

Μαγούλα
Τοποθεσία στον χάρτη
Τοποθεσία στον χάρτη
Μαγούλα Λακωνίας
Χώρα Ελλάδα
Περιφέρεια Πελοποννήσου
Διοίκηση
 • Δήμαρχος Ν.Βαχαβιώλος 2002
Πληθυσμός 1 415
Ταχ. κωδ. 23xxx
Τηλ. κωδ. 2731

Η Μαγούλα βρίσκεται δυτικά της μοντέρνας πόλης της Σπάρτης και είναι το κέντρο του Δήμου Μυστρά (του ιστορικού Μυστρά της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας). Λόγω της ανάπτυξης της περιοχής, η Μαγούλα έχει ενωθεί πλέον με την πόλη της Σπάρτης.Πολεοδομικά υπάρχουν ομοιότητες με τη Κηφισιά και το Ντράφι. Τοποθετείται στη συνέχεια των αρχαίων συνοικισμών της Πιτάνης και Μεσώας της πόλης της αρχαίας Σπάρτης, και σε κοντινή απόσταση από την περιοχή όπου βρισκόταν το αρχαίο Γυμνάσιο «Πλατανιστά».

Ο οικισμός πήρε το όνομά του, σύμφωνα με ορισμένους, από την λατινική λέξη magus, που σημαίνει κάτι το μαγικό, το εξαιρετικής ομορφιάς. Είναι μια εύπορη και οικονομικά εύρωστη περιοχή με όμορφα σπίτια, όπου και απαγορεύεται η οικοδόμιση πολυόροφων κατοικιων.

Στη Μαγούλα βρίσκεται το Σαϊνοπούλειο Αμφιθέατρο στο οποίο ανεβαίνουν σημαντικές παραστάσεις (από αρχαία θεατρικά έργα μέχρι συναυλίες από σπουδαίους καλλιτέχνες). Έχει χαρακτηριστεί ως το ωραιότερο νεόκτιστο θέατρο της Ελλάδας, με φυσική σκηνογραφία την καστροπολιτεία του Μυστρά. Ο Μάνος Χατζιδάκις, είχε χαρακτηρίσει το Σαϊνοπούλειο ως το ωραιότερο θέατρο της Ελλάδας μετά την Επίδαυρο. Ιδιαίτερο αρχιτεκτονικό ενδιαφέρον παρουσιάζει το Μνημείο των Πεσόντων, πρωτότυπης μορφής αρχιτεκτονικού "επτάσκηνου",κατά διεύθυνση Βορρά - Νότο, που βρίσκεται στο νεκροταφείο του Iερού Nαού Ζωοδόχου Πηγής της Μαγούλας Λακωνίας . Σχεδιάστηκε από τους αρχιτέκτονες Χάρη και Σοφία Πολυχρονόπουλου και κατασκευάστηκε στα μέσα της δεκαετίας του '60.

Επίσης στη Μαγούλα βρίσκεται η Ελευθέρα Σχολή Φιλοσοφίας «Ο Πλήθων», που ίδρυσε ο ακαδημαϊκός Ιωάννης Θεοδωρακόπουλος, προσφέροντας έτσι μαθήματα φιλοσοφίας με ιδιαίτερα ενδιαφέροντα αντικείμενα, από διακεκριμένους στο χώρο τους επιστήμονες, που συνεχίζονται ακόμη και σήμερα, αποτελώντας σύγχρονο κέντρο πνευματικών αναζητήσεων. Στη Μαγούλα γεννήθηκε ο μητροπολίτης Κυθήρων Μελέτιος Γαλανόπουλος (1892-1972)[1].

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Βουρλή, Αθανασίου Θ. (2004). Ελληνορθόδοξος υμνογραφία εικοστού αιώνος (1900 - 2000), Υμνογράφοι και υμνογραφήματα. Α΄. Αθήνα: Εκδόσεις Συμμετρία, σελ. 96. ISBN 978-960-266-275-5. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]