Κεράσια Ηρακλείου

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Αυτή είναι μια παλιά έκδοση της σελίδας, όπως διαμορφώθηκε από τον InternetArchiveBot (συζήτηση | συνεισφορές) στις 18:11, 11 Οκτωβρίου 2019. Μπορεί να διαφέρει σημαντικά από την τρέχουσα έκδοση.

Συντεταγμένες: 35°12′00″N 25°02′00″E / 35.2°N 25.03333°E / 35.2; 25.03333

Κεράσια
Άποψη του χωριού
Κεράσια is located in Greece
Κεράσια
Κεράσια
Διοίκηση
ΧώραΕλλάδα
ΔήμοςΗρακλείου
Γεωγραφία
ΝομόςΗρακλείου
Υψόμετρο340

Τα Κεράσια είναι δημοτικό διαμέρισμα του Δήμου Παλιανής στο νομό Ηρακλείου στην Κρήτη. Βρίσκεται στην επαρχία Μαλεβιζίου σε υψόμετρο 340 μ. και σε απόσταση 19 χιλ. από το Ηράκλειο, και έχει πληθυσμό 366 άτομα (απογρ. 2001). Αποτελείται από τους οικισμούς Κεράσια (πληθ.243) και Νέο Βενεράτο (πληθ.123). Είναι χτισμένο στις πλαγιές του λόφου "Χαλέπα" στην Ανατολική του πλευρά. Έχει θέα τον Κερασανό κάμπο, τα Λασιθιώτικά βουνά, την ιστορική Ιερά Μονή Παλιανής και το λόφο "Κάστελλος", που στην κορφή του δεσπόζει το εκκλησάκι του Αγίου Παντελεήμωνα. Από το κάτω μέρος του χωριού διέρχεται η νέα εθνική οδός Ηρακλείου-Μεσσαράς.

Οι κάτοικοι του ασχολούνται κατά κύριο λόγο με την γεωργία (αμπέλια σουλτανί, οινάμπελα, ελαιόδενδρα, περιβόλια με οπωροφόρα δέντρα) και λιγότερο με την κτηνοτροφία. Ο οικισμός αυτός καθ' αυτός παρουσιάζει ικανοποιητική επισκεψμότητα από ντόπιους και ξένους επισκέπτες.


Ονομασία

Η κανονική του ονομασία είναι Κεράσσα (απο το ρήμα "κερνώ") που προήλθε από τη συνήθεια των κατοίκων του να κερνούν τους ξένους, ακόμα και με το ζόρι. Υπάρχει και η σχετική μαντινάδα της περιοχής: Πήγα στην Αυγενική μια σταφίδα μιά ρακή, πήγα και στο Βενεράτο σούρτα πάνω-σούρτα κάτω, πήγα και εις τα Κεράσσα κι όλη μέρα με κεράσαν.

Ιστορικά στοιχεία

Το χωριό αναφέρεται και σε παλαιότερες απογραφές με παλιότερη αυτή του Basilicata από το 13ο αιώνα.

Παλιότερα αποτελούσε έδρα Αγροτικού Δήμου και έδρα ομώνυμης Κοινότητας. Στο Δήμο Παλιανής (πρώην Τετραχωρίου) εντάχθηκε υποχρεωτικά το 1999 με το νόμο "Καποδίστρια".


Αξιοθέατα

  • Το εξωκλήσι της Παναγίας Φανερωμένης, τοπίο ιδιατέρου φυσικού κάλλους, το εξωκλήσι του Αγίου Σίλα, ερειπωμένη εκκλησία των πρώτων Χριστιανικών χρόνων. Άλλες εκκλησίες είναι αυτή του Αγ. Γεωργίου στο κέντρο του χωριού και ο ενοριακός ναός της Ζωοδόχου Πηγής, στο ψηλότερο σημείο του οικισμού.
  • Το αναπαλαιωμένο κτήριο του τέως Δημοτικού Σχολείου, στον περίβολο του οποίου υπάρχει και ο τάφος του Καπετάν Χαραλάμπου Βλαχάκη που έδρασε εναντίον των Οθωμανών.
  • Ο λόφος Κυπαρίσσι και λόφος Χαλέπα, με θέα μέχρι το νησί Ντία.
  • Το Κερασσανό φαράγγι, που εκτείνεται Βόρεια του χωριού με κατεύθυνση Α-Δ. Το διαρρέει ο ποταμός (χείμαρρος) Διακονιάρης.

Στο χωριό γίνεται τοπικό πανηγύρι στις 30 Ιουλίου, εορτή του Αγίου Σίλα.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι