Κατάλογος χωρών χωρίς αεροδρόμιο

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση

Αυτός είναι κατάλογος χωρών (κυρίαρχα κράτη) και εδαφών χωρίς αεροδρόμιο.

Χώρες (κυρίαρχα κράτη)[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ανάμεσα στα ανεξάρτητα κράτη του κόσμου,[1] μόνο τα πέντε Ευρωπαϊκά μικροκράτη δεν έχουν αεροδρόμιο εντός των ορίων τους, αν και όλα έχουν τουλάχιστον ένα ελικοδρόμιο. Όλα εκτός από το Μονακό είναι μεσόγεια, από τα οποία το Λιχτενστάιν είναι διπλά μεσόγειο.

Χώρα Σημειώσεις
Flag of Andorra.svg Ανδόρρα Η Ανδόρα δεν διαθέτει αεροδρόμιο,[2] αλλά διαθέτει τρία ιδιωτικά ελικοδρόμια, ένα από τα οποία είναι ένα ελικοδρόμιο νοσοκομείου. Υπάρχουν σχέδια για να κατασκευαστεί ένα "Εθνικό ελικοδρόμιο", αλλά η διαδικασία παραμένει σε αδιέξοδο.[3] Τόσο στον πληθυσμό όσο και στην έκταση, είναι η μεγαλύτερη χώρα που δεν διαθέτει αεροδρόμιο. Τα πλησιέστερα αεροδρόμια στο Ισπανία είναι το αεροδρόμιο Ανδόρρας-Λα Σέου Ντ'Ουρζέλ (12 χιλιόμετρα μακριά), το αεροδρόμιο Λιέιδα-Αλγουάιρε, το Αεροδρόμιο Βαρκελώνη-Ελ Πρατ και το Διεθνές Αεροδρόμιο Χιρόνας - Κόστα Μπράβα. Τα κοντινότερα αεροδρόμια στη Γαλλία είναι τα αεροδρόμια Καρκασόν, Περπινιάν-Ριβσάλτ και Τουλούζη-Μπλανιάκ.[4]
Flag of Liechtenstein.svg Λιχτενστάιν Το Λιχτενστάιν δεν διαθέτει αεροδρόμιο, αλλά διαθέτει ελικοδρόμιο στη νότια πόλη Μπάλτσερς.[5][6] Τα πλησιέστερα διεθνή αεροδρόμια είναι το αεροδρόμιο Στ. Γκάλεν-Αλτενράιν της Ελβετίας και το αεροδρόμιο Φριντριχσάφεν στη Γερμανία, το οποίο διαθέτει μερικές τακτικές πτήσεις. Το κοντινότερο σημαντικότερο αεροδρόμιο είναι το αεροδρόμιο της Ζυρίχης στην Ελβετία, το οποίο διαθέτει σιδηροδρομικές γραμμές προς το Μπουχς και Σάργκανς.[7] Από αυτές τις πόλεις, η εύρεση ενός ταχυδρομικού λεωφορείου ή ενός τρένου με κατεύθυνση το Λιχτενστάιν είναι δυνατή.
Flag of Monaco.svg Μονακό Το Μονακό δεν διαθέτει αεροδρόμιο, αλλά διαθέτει ελικοδρόμιο στην επαρχία Φοντβιέιγ.[8] Το πλησιέστερο αεροδρόμιο είναι το αεροδρόμιο Νίκαιας-Κότ ντ'Αζούρ στη Γαλλία.[9]
Flag of San Marino.svg Άγιος Μαρίνος Ο Άγιος Μαρίνος δεν διαθέτει αεροδρόμιο,[10]αλλά διαθέτει ελικοδρόμιο στο Μπόργκο Ματζιόρε και ένα μικρό αεροδιάδρομο στη Τοράτσια με διάδρομο 630 μέτρων. Το πλησιέστερο αεροδρόμιο είναι το αεροδρόμιο Φεντερίκο Φελίνι του Ρίμινι στην Ιταλία.
Flag of the Vatican City.svg Βατικανό Η πόλη του Βατικανού δεν διαθέτει αεροδρόμιο, αλλά διαθέτει ελικοδρόμιο στη δυτική γωνία, το οποίο χρησιμοποιείται για επισκέψεις προς αρχηγούς και αξιωματούχους της πόλης-κράτους.[11] Φυσικά θα ήταν αδύνατο να κατασκευαστεί αεροδρόμιο στην έκταση 0.44 τ.χλμ. του Βατικανού.[12] Το κοντινότερο αεροδρόμιο είναι το αεροδρόμιο Τσιαμπίνο στην Ιταλία.

Κράτη με περιορισμένη αναγνώριση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Μη αυτοδιοικούμενα εδάφη[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Από τις 17 μη αυτοδιοικούμενες επικράτειες, δύο δεν έχουν αεροδρόμιο εντός των ορίων τους: το Τοκελάου και τα Νησιά Πίτκερν. Και οι δύο είναι νησιωτικές περιοχές χωρίς χερσαία σύνδεση, οπότε οι αρκετά μεγάλες διαδρομές με βάρκα είναι το μόνο μέσο μεταφοράς.

Έδαφος Κυρίαρχο Κράτος Σημειώσεις
Flag of Tokelau.svg Τοκελάου Flag of New Zealand.svg Νέα Ζηλανδία Το Τοκελάου[note 1] δεν έχει αεροδρόμιο, κάνοντας τις βάρκες το μόνο μέσο μετακίνησης και μεταφοράς.[13]
Flag of the Pitcairn Islands.svg Νήσοι Πίτκαιρν Flag of the United Kingdom.svg Ηνωμένο Βασίλειο Τα Νησιά Πίτκαιρν[note 2] δεν έχουν αεροδρόμιο ή λιμάνι. Οι νησιώτες βασίζονται σε βάρκες και πλοία και αγαθά μεταξύ του πλοίου και του λιμένα, μέσω του Μπάουντι Μπέι.[14]

Σημειώσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

 1. Το Τοκελάου είναι έδαφος της Νέας Ζηλανδίας στον νότιο Ειρηνικό Ωκεανό που αποτελείται από τις ατόλες Ατάφου, Νουκουνόνου και Φακαόφο. Δημοψηφίσματα που διεξήχθησαν το 2006 και το 2007 για την αλλαγή του καθεστώς των νησιών σε συνδεδεμένο κράτος με τη Νέα Ζηλανδία δεν έφτασαν το απαιτούμενο όριο για έγκριση.
 2. Οι Νήσοι Πίτκαιρν είναι Βρετανικό Υπερπόντιο Έδαφος στον νότιο Ειρηνικό Ωκεανό αποτελούμενο από τέσσερα νησιά: Πίτκαιρν, Χέντερσον, Ντούσι και Οένο.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

 1. «The Number of Countries in the World – Number of Countries Worldwide». Geography.About.com. Ανακτήθηκε στις 10 Ιουνίου 2012. 
 2. Andorra. CIA World Factbook. Retrieved 2014-07-12.
 3. «L'heliport, en dubte». Diari d'Andorra. 12 Μαΐου 2018. Ανακτήθηκε στις 28 Ιουλίου 2018. 
 4. «Andorra flight information and best airport for Andorra flights». YourAndorra.com. 5 Οκτωβρίου 2008. Ανακτήθηκε στις 18 Απριλίου 2010. 
 5. Thomas Schmid. «Heliport Balzers FL LSXB». Tsis.ch. Ανακτήθηκε στις 18 Απριλίου 2010. 
 6. Matthias Vogt. «Heliport Balzers LSXB». Heli.li. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 18 Φεβρουαρίου 2010. Ανακτήθηκε στις 18 Απριλίου 2010. 
 7. Liechtenstein Αρχειοθετήθηκε 2015-09-08 στο Wayback Machine. Σφάλμα στο πρότυπο webarchive: Ελέγξτε την τιμή |url=. Empty. . Europe for Visitors.
 8. «Fontvieille Heliport Airport (MCM) Details – Monaco». World-Airport-Codes.com. Ανακτήθηκε στις 18 Απριλίου 2010. 
 9. «Getting To Monaco». Insurance.EssentialTravel.co.uk. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 24 Μαρτίου 2010. Ανακτήθηκε στις 18 Απριλίου 2010. 
 10. San Marino. CIA World Factbook. Retrieved 2014-07-12.
 11. Vatican City Αρχειοθετήθηκε 2005-12-22 στο Wayback Machine. Σφάλμα στο πρότυπο webarchive: Ελέγξτε την τιμή |url=. Empty. . Tiscali. Retrieved 2006-11-27.
 12. Holy See (Vatican City). CIA World Factbook.
 13. Tokelau. CIA World Factbook. Retrieved 2014-07-12.
 14. Pitcairn. CIA World Factbook. Retrieved 2014-07-13.