Κατάλογος των εδαφικών οντοτήτων όπου τα Ρωσικά είναι επίσημη γλώσσα

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση

Η ρωσική γλώσσα είναι επίσημη σε πάνω από 38 χώρες, αυτόνομες περιφέρειες, ντε φάκτο ανεξάρτητα έθνη-κράτη και στις περιφέρειες, τα οποία παρατίθενται παρακάτω. Αυτός είναι ένας κατάλογος με τις χώρες και εδάφη όπου τα ρωσικά είναι επίσημη γλώσσα:

Χώρες όπου τα ρωσικά είναι μια επίσημη γλώσσα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Κάποιες επίσημες λειτουργίες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Flag of Uzbekistan.svg Ουζμπεκιστάν: Χρησιμοποιείται στα συμβολαιογραφικά ιδρύματα και ληξιαρχεία.[4]
  • Flag of Tajikistan.svg Τατζικιστάν: Καθορισμένη γλώσσα για την διεθνική επικοινωνία. Επίσης επιτρέπεται κατά τη θέσπιση της νομοθεσίας.[5][6]

Ντε φάκτο[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Flag of Turkmenistan.svg Τουρκμενιστάν: Ευρέως διαδεδομένη ως πρώτη ή δεύτερη γλώσσα και λειτουργεί ως η γλώσσα της ελίτ και των μεγάλων πόλεων, και διδάσκεται σε όλα τα σχολεία μαζί με τα αγγλικά.[εκκρεμεί παραπομπή]

Εθνικές υποδιαιρέσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Σε αυτές τις υποδιαιρέσεις (μη-κυρίαρχα κράτη, Δημοκρατίες, ντε φάκτο ανεξάρτητα κράτη και ημι-αυτόνομες περιοχές), τα ρωσικά έχουν de jure επίσημο καθεστώς, αλλά και άλλες γλώσσες χρησιμοποιούνται παράλληλα στις αντίστοιχες περιοχές σε τοπικό επίπεδο.

Ρωσία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ουκρανία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Άλλα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Γεωγραφική κατανομή των ρωσόφωνων

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Barushka, Katerina (28 Ιανουαρίου 2015). «After decades of Russian dominance, Belarus begins to reclaim its language». The Guardian. Ανακτήθηκε στις 3 Οκτωβρίου 2016. 
  2. «On languages in the Republic of Kazakhstan - "Adilet" ILS». adilet.zan.kz. Ανακτήθηκε στις 3 Οκτωβρίου 2016. 
  3. «Kyrgyzstan: Driving the Russian Language from Public Life». EurasiaNet. 17 Φεβρουαρίου 2011. Ανακτήθηκε στις 3 Οκτωβρίου 2016. 
  4. «Law of the Republic of Uzbekistan "On Official Language"» (PDF). Refworld. Ανακτήθηκε στις 3 Οκτωβρίου 2016. 
  5. «The status of the Russian language in Tajikistan remains unchanged - Rahmon». RIA - RIA.ru. 22 Οκτωβρίου 2009. Ανακτήθηκε στις 30 Σεπτεμβρίου 2016. 
  6. «Russian language now able to be used again in lawmaking». News.tj. 22 Οκτωβρίου 2009. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 13 Ιουνίου 2011. Ανακτήθηκε στις 9 Ιουνίου 2011. 
  7. «Constitution of the Republic of Adygea, Article 5». Constitution Garant. Ανακτήθηκε στις 2 Δεκεμβρίου 2016. 
  8. «Constitution of the Republic of Altai, Article 13». Constitution Garant. Ανακτήθηκε στις 2 Δεκεμβρίου 2016. 
  9. «Constitution of the Republic of Bashkortostan, Article 1». Constitution Garant. Ανακτήθηκε στις 2 Δεκεμβρίου 2016. 
  10. «Constitution of the Republic of Buryatia, Article 67». Constitution Garant. Ανακτήθηκε στις 2 Δεκεμβρίου 2016. 
  11. «Constitution of the Republic of Chechnya, Article 10.1». Constitution Garant. Ανακτήθηκε στις 2 Δεκεμβρίου 2016. 
  12. «Constitution of the Republic of Chuvash, Article 10.1». Constitution Garant. Ανακτήθηκε στις 2 Δεκεμβρίου 2016. 
  13. «Constitution of the Republic of Dagestan, Article 11». Constitution Garant. Ανακτήθηκε στις 2 Δεκεμβρίου 2016. 
  14. «Constitution of the Republic of Ingushetia, Article 14». Government of Ingueshetia. Ανακτήθηκε στις 2 Δεκεμβρίου 2016. 
  15. «Constitution of the Republic of Kabardino-Balkaria, Article 76». Constitution Garant. Ανακτήθηκε στις 2 Δεκεμβρίου 2016. 
  16. «Constitution of the Republic of Kalmykia, Article 17». Constitution Garant. Ανακτήθηκε στις 2 Δεκεμβρίου 2016. 
  17. «Constitution of the Republic of Karachay-Cherkessia, Article 11.1; 11.2». Constitution Garant. Ανακτήθηκε στις 2 Δεκεμβρίου 2016. 
  18. «Constitution of Russia, Article 11». Government of Karelia. Ανακτήθηκε στις 2 Δεκεμβρίου 2016. 
  19. «Constitution of the Republic of Khakassia, Article 69». Constitution Garant. Ανακτήθηκε στις 2 Δεκεμβρίου 2016. 
  20. «Constitution of the Komi Republic, Article 67». Constitution Garant. Ανακτήθηκε στις 2 Δεκεμβρίου 2016. 
  21. «Constitution of the Mari El Republic, Article 15». Constitution Garant. Ανακτήθηκε στις 2 Δεκεμβρίου 2016. 
  22. «Constitution of the Republic of Mordovia, Article 12». Constitution Garant. Ανακτήθηκε στις 2 Δεκεμβρίου 2016. 
  23. «Constitution of the Republic of Sakha, Article 46». Constitution Garant. Ανακτήθηκε στις 2 Δεκεμβρίου 2016. 
  24. «Constitution of the Republic of North Ossetia-Alania, Article 15». PEC Agency. Ανακτήθηκε στις 2 Δεκεμβρίου 2016. 
  25. «Constitution of the Republic of Tartarstan, Article 8.1». Government of Tatarstan. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 30 Νοεμβρίου 2016. Ανακτήθηκε στις 2 Δεκεμβρίου 2016. 
  26. «Constitution of the Republic of Tyva, Article 5.1». Constitution Garant. Ανακτήθηκε στις 2 Δεκεμβρίου 2016. 
  27. «Constitution of the Republic of Crimea, Article 10.1» (PDF). Russian Ministry of Education, Sciences, and Youth. Ανακτήθηκε στις 2 Δεκεμβρίου 2016. 
  28. «Russian became the official language in the three regions of Ukraine». Lenta. Lenta. Ανακτήθηκε στις 1 Φεβρουαρίου 2017. 
  29. «Русский язык стал региональным в Запорожской области». Korrespondent. Ανακτήθηκε στις 1 Φεβρουαρίου 2017. 
  30. «НИКОЛАЕВСКИЙ ОБЛСОВЕТ СДЕЛАЛ РУССКИЙ ЯЗЫК РЕГИОНАЛЬНЫМ». Novosti.DN. Novosti.DN. Ανακτήθηκε στις 1 Φεβρουαρίου 2017. 
  31. «Russian language has official status in the Odessa region». Lenta. Lenta. Ανακτήθηκε στις 1 Φεβρουαρίου 2017. 
  32. «Харьковские депутаты отреагировали на принятие закона о языках». Dozor. Dozor. Ανακτήθηκε στις 1 Φεβρουαρίου 2017. 
  33. «Русскому языку на Харьковщине предоставили статус регионального». UKRinform. UKRinform. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 3 Μαρτίου 2014. Ανακτήθηκε στις 1 Φεβρουαρίου 2017. 
  34. «Русский язык стал региональным в Днепропетровской области». Korrespondent. Korrespondent. Ανακτήθηκε στις 1 Φεβρουαρίου 2017. 
  35. «Городской совет Севастополя присвоил русскому языку статус регионального». Korrespondent. Korrespondent. Ανακτήθηκε στις 1 Φεβρουαρίου 2017. 
  36. «КОНСТИТУЦИЯ ПРИДНЕСТРОВСКОЙ МОЛДАВСКОЙ РЕСПУБЛИКИ». Zakon-PMR. Zakon-PMR. Ανακτήθηκε στις 1 Φεβρουαρίου 2017. 
  37. E-Democracy (PDF). E-Democracy http://www.e-democracy.md/files/elections/gagauzia2006/special-legal-status-gagauzia-en.pdf. Ανακτήθηκε στις 1 Φεβρουαρίου 2017.  Missing or empty |title= (βοήθεια)