Κατάλογος μυθικών βασιλέων της Αιγύπτου

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση

Ο παρών κατάλογος μυθικών βασιλέων της Αιγύπτου είναι μια επισκόπηση όλων των μέχρι σήμερα γνωστών Μυθικών βασιλέων της Αιγύπτου. Περιέχει τους Αιγύπτιους βασιλείς από την μυθική εποχή με τα ονόματα τους να δίνονται στην ελληνική τους απόδοση.

Οι πληροφορίες αντλούνται κυρίως από τον αρχαίο Αιγύπτιο ιερέα - συγγραφέα Μανέθωνα του οποίου το έργο έχει διασωθεί μέσα από γραπτά των Αιλιανού, Απίωνα, Απολλόδωρου, Αφρικανού, Βάρβαρου, Διογένη, Βηρωσσού, Ιώσηπου, Ιωάννη , Μαλάλα, Πανόδωρου, Πλούταρχου, Διόδωρου, Ευσέβιου, Θεοδώρητου, Θεόφιλου, Πορφύριου, Σύγκελλου, Σωσάτη και του Ώρου. Μερικοί βασιλείς δεν δίνονται στη λίστα από όλους τους συγγραφείς ή αναφέρεται άλλος στη θέση τους, Επίσης πηγή του καταλόγου είναι και αρχαίοι Έλληνες συγγραφείς. Η δε χρονολόγηση από τον Μανέθων πιθανολογείται ότι γίνεται σε σεληνιακά έτη , ένα σεληνιακό έτος ίσον 30 ημέρες.

Σύμφωνα με τον Μανέθωνα πρώτοι βασίλεψαν στην Αίγυπτο οι θεοί και μετά από αυτούς οι ήρωες. Επόμενοι 30 βασιλείς από την Μέμφιδα για 1790 έτη, εν συνέχεια μια νέα δυναστεία από την Θίνη 10 βασιλείς για 350 έτη. Στη συνέχεια βασίλεψαν πνεύματα θνητών για 5813 έτη και μετά ήρθε ο Κατακλυσμός τότε ήρθε και κατοίκησε στην Αίγυπτο, που εν τω μεταξύ είχε ερημώσει από ανθρώπους, ο Μεστράιμ. Πρώτος βασιλιάς μετά τον κατακλυσμό δίνεται ο Μήνης όπου με αυτόν ξεκινά η 1η δυναστεία και το παλαιό βασίλειο .

Ο Άμμων
Μυθικοί βασιλείς
Θεοί
Ημίθεοι
Πνεύματα θνητών
(Σύμφωνα με τον Μανέθωνα)
Βασιλιάς Έτη βασιλείας Σημειώσεις
Ήφαιστος 727 έτη Η μυθολογία αναφέρει ότι ήταν ο πρώτος άνθρωπος
στην Αίγυπτο και δίδαξε την φωτιά στους Αιγύπτιους.
Ήλιος 80 έτη Γιος του Ήφαιστου
Αγαθοδαίμων 56 έτη
Κρόνος 40 έτη
Όσιρις & Ίσις
ή
Όσιρις & Σώσις
35 έτη
Τυφών 29 έτη Αδελφός του Όσιρις
Ώρος 25 έτη Γιος του Όσιρις και της Ίσις
Μπύντιν
Άρης 23 έτη
Άνουβις 17 έτη Ο πρώτος ημίθεος βασιλιάς
Ηρακλής 15 έτη
Απόλλων 25 έτη
Άμμων 30 έτη
Τιθοής 27 έτη
Σώσος 32 έτη
Ζευς 20 έτη
Άμουσις 67 ή 83 έτη Σύμφωνα με τον Βάρβαρο έζησε την εποχή που στο Άργος βασίλευε ο Ίναχος
Μίνως Ο πρώτος βασιλιάς που ήταν πνεύμα θνητού
7 άγνωστοι Βασιλείς Μαζί με τον Μίνωα βασίλεψαν 253 έτη Οι 7 απόγονοι του Μίνωα
Μπόχος -
8 άγνωστοι βασιλείς Μαζί με τον Μπόχο βασίλεψαν 214 έτη
Νεχερόχεος - Δίνεται μόνο από τον Βάρβαρο που σημειώνει ότι βασίλεψε μαζί με τους επόμενους 7 βασιλείς 214 έτη
38 άγνωστοι βασιλείς 535 έτη
Οθόι
7 άγνωστοι βασιλείς Μαζί με τον Οθόι 203 έτη
44 άγνωστοι βασιλείς 753 έτη
Μυθικοί βασιλείς
(Σύμφωνα με την ελληνική μυθολογία)
Φαραώ Χρονολογία βασιλείας Σημειώσεις
Βούσιρις Γιος του Ποσειδώνα και της Λιβύης
Έπαφος Γιος του Δία και της Ιούς
Τηλέγονος Γιος του Έπαφου
Βήλος
Πρωτέας Θαλάσσιος δαίμονας προστάτης των ταξιδιωτών.
Θεοκλύμενος Βασιλιάς της Κάτω Αιγύπτου γιος του Πρωτέα
Θων Φιλοξένησε στην αυλή του τον Μενέλαο και την Ωραία Ελένη όταν επέστρεφαν από την Τροία
Ραμψίνιτος ή Ρέμφις Γιος του Πρωτέως και πρόγονος του Χέοπα

Αναφορές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Καὶ πρῶτον μὲν Ἥλιον βασιλεῦσαι τῶν κατ' Αἴγυπτον, ὁμώνυμον ὄντα τῷ κατ' οὐρανὸν ἄστρῳ. Ἔνιοι δὲ τῶν ἱερέων φασὶ πρῶτον Ἥφαιστον βασιλεῦσαι, πυρὸς εὑρετὴν γενόμενον. Ευσέβιος ο Παμφίλου [2,1]
  • [...] Ἀνελοῦσαν δὲ τὸν Τυφῶνα καὶ τοὺς συμπράξαντας παρὰ τὴν νῦν Ἀνταίου κώμην καλουμένην βασιλεῦσαι τῆς Αἰγύπτου.[...] Ευσέβιος ο Παμφίλου [2,1]
  • [...] Τὸν δὲ Ὧρον ὕστατον ὄντα τῶν θεῶν βασιλεῦσαι τῆς Αἰγύπτου. [...] Ευσέβιος ο Παμφίλου [2,1]


Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Βιβλιοθήκη των Ελλήνων, Μανέθωνος Αιγυπτιακά, Εκδόσεις Γεωργιάδης, Γ΄έκδοσις, Αθήνα 1996, ISBN 960-316-059-8