Βιβλιοθήκη της Πολιτείας της Νέας Υόρκης

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Βιβλιοθήκη της Πολιτείας της Νέας Υόρκης
Βιβλιοθήκη της Πολιτείας της Νέας Υόρκης
ΤύποςΕθνική Βιβλιοθήκη
Ίδρυση1818, πριν 205 έτη (1818)
Τοποθεσία Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, Νέα Υόρκη
Συντεταγμένες42°38.9′0″N 73°45.7′0″W / 42.64833°N 73.76167°W / 42.64833; -73.76167
Συλλογή
ΤεκμήριαConventional printed works, those in microform, sound recording media and digital publications on physical storage devices and net publications
Μέγεθος20 εκατομμύρια τεκμήρια
Νόμιμη κατάθεσηΝαι
Πρόσβαση και χρήση
Επισκέπτεςmembers of the public
Άλλες πληροφορίες
ΔιευθυντήςLauren Moore
Ιστότοποςnysl.nysed.gov

Η Βιβλιοθήκη της Πολιτείας της Νέας Υόρκης (αγγλικά: New York State Library‎‎) είναι μια ερευνητική βιβλιοθήκη στο Ώλμπανι, την πρωτεύουσα της πολιτείας της Νέας Υόρκης, στις Ηνωμένες Πολιτείες. Ιδρύθηκε το 1818 για να εξυπηρετήσει την κρατική κυβέρνηση της Νέας Υόρκης και είναι μέρος του Υπουργείου Παιδείας της Πολιτείας της Νέας Υόρκης. Η βιβλιοθήκη είναι μία από τις μεγαλύτερες στον κόσμο από τον αριθμό των αντικειμένων που διατηρούνται, με πάνω από 20 εκατομμύρια καταχωρημένα τεκμήρια το 2011.[1]

Η βιβλιοθήκη και τα εταιρικά της ιδρύματα, το κρατικό μουσείο της Νέας Υόρκης και τα κρατικά αρχεία της Νέας Υόρκης, στεγάζονται στο Πολιτιστικό Κέντρο Εκπαίδευσης, το οποίο αποτελεί μέρος του Empire State Plaza, ενός μεγάλου συγκροτήματος κρατικών γραφείων στο κέντρο του Ὠλμπανι.

Η Βιβλιοθήκη της Πολιτείας της Νέας Υόρκης βρισκόταν παλαιότερα στο Καπιτώλιο της Πολιτείας της Νέας Υόρκης και στη συνέχεια απέναντι από τη Λεωφόρο Ουάσιγκτον στο Κτίριο Εκπαίδευσης της Πολιτείας της Νέας Υόρκης. Ένα παράρτημα που περιέχει βιβλία, περιοδικά και εφημερίδες βρίσκεται ακόμα στο υπόγειο του Κτιρίου Εκπαίδευσης. Η βιβλιοθήκη προσπάθησε να απορρίψει μερικά από αυτά τα στοιχεία το 2014.[2]

Οργάνωση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εσωτερικό της βιβλιοθήκης στα τέλη του 19ου αιώνα.

Η πολιτειακή βιβλιοθήκη της Νέας Υόρκης ιδρύθηκε το 1818 για να εξυπηρετήσει την κυβέρνηση της πολιτείας της Νέας Υόρκης.

Μέχρι το 1855, η Βιβλιοθήκη της Πολιτείας της Νέας Υόρκης ήταν ανοιχτή για το κοινό. Ένας μέλος των Σέικερ [3] από τον Νέο Λίβανο της Νέας Υόρκης, την επισκέφθηκε τον Νοέμβριο του 1855 και θαύμασε με την ελεύθερη πρόσβαση στα βιβλία: «Πήγα για λίγο στην κρατική βιβλιοθήκη, δωρεάν για το κοινό - κοίταξα τριγύρω - και ενθουσιάστηκα πολύ με την υπέροχη συλλογή βιβλίων, με τους χάρτες και άλλα - πολλά έργα τέχνης. Ο καθένας μπορεί να κοιτάξει γύρω του ή να διαβάσει ό, τι του αρέσει - ζητώντας μόνο το βιβλίο που θέλει. Κάθισα και μίλησα λίγο με τον βιβλιοθηκονόμο. [4] Ο Melvil Dewey ήταν ο κρατικός βιβλιοθηκονόμος από το 1888 έως το 1905. Δημιούργησε τη θέση του βιβλιοθηκονόμου αναφοράς και ίδρυσε ένα παιδικό τμήμα στη βιβλιοθήκη.[5] Ο Dewey ξεκίνησε επίσης περιοδεύοντας βιβλιοθήκες, με περίπου 100 βιβλία που στάλθηκαν σε κοινότητες χωρίς δημόσιες βιβλιοθήκες. Το σύστημα των περιηγητικών βιβλιοθηκών της Νέας Υόρκης ήταν συχνά πρότυπο για άλλες πολιτείες.[6]

Στις 29 Μαρτίου 1911, μια πυρκαγιά στο Επιμελητήριο του Καπιτώλιο της Νέας Υόρκης, όπου βρισκόταν τότε η Βιβλιοθήκη, κατέστρεψε τις συλλογές, καταστράφηκαν περίπου 450.000 βιβλία και 270.000 χειρόγραφα [7], συμπεριλαμβανομένων μερικών ιστορικών αρχείων που τεκμηριώνουν το Νέο Η πρώιμη ολλανδική και την αποικιοκρατική ιστορία της Υόρκης, σε μετάφραση του Francois Adriaan van der Kemp.

Συλλογές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Κυβερνητικές δημοσιεύσεις: Αν και το πεδίο εφαρμογής της αυξήθηκε με την πάροδο του χρόνου, μία από τις κύριες λειτουργίες της Βιβλιοθήκης NYS είναι να χρησιμεύει ως χώρος αποθήκευσης για τις επίσημες εκδόσεις της κυβέρνησης της Πολιτείας της Νέας Υόρκης (η εκτελεστική, νομοθετική και δικαστική εξουσία, καθώς και οι επιτροπές, δημόσιες αρχές και άλλες υπηρεσίες). Η Βιβλιοθήκη είναι επίσης θεματοφύλακα για έγγραφα της ομοσπονδιακής κυβέρνησης και θεματοφύλακα διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας.

Νόμοι: Η Βιβλιοθήκη της Πολιτείας της Νέας Υόρκης διαθέτει μία σημαντική συλλογή νόμων, ιδιαίτερα για το δίκαιο της πολιτείας της Νέας Υόρκης.

Ιστορία της Πολιτείας της Νέας Υόρκης: Ένας άλλος στόχος είναι η ιστορία και ο πολιτισμός της Πολιτείας της Νέας Υόρκης, συμπεριλαμβανομένων εκτεταμένων συλλόγων τοπικής ιστορίας και γενεαλογίας. Ένα από τα μεγαλύτερα τμήματα της Βιβλιοθήκης, οι τοπικές συλλογές ιστορίας και γενεαλογίας χρησιμοποιούνται από πολλούς διαφορετικούς ερευνητές, συμπεριλαμβανομένων ανθρώπων που εντοπίζουν την οικογενειακή τους ιστορία, επαγγελματίες γενεαλογικούς ερευνητές, βιογράφους και ιστορικούς που αναζητούν πληροφορίες για τις συλλογικές οικογενειακές ιστορίες ή την οικιακή ζωή μιας συγκεκριμένης περιόδου στην αμερικανική ιστορία.

Η συλλογή είναι εθνικής εμβέλειας, αλλά με έμφαση σε οικογένειες από τη Νέα Υόρκη, το Νιου Τζέρσεϊ, την Πενσυλβανία και τη Νέα Αγγλία. Υπάρχουν ορισμένα έργα αναφοράς διαθέσιμα για γενεαλογική έρευνα εκτός των ΗΠΑ, αλλά ξεχωριστά οικογενειακά ιστορικά δεν συλλέγονται για ξένες χώρες. Ο διαδικτυακός κατάλογος της βιβλιοθήκης παρέχει πρόσβαση σε πληροφορίες σχετικά με γενεαλογικό υλικό μέσω συγγραφέα, τίτλου και αναζήτησης θεμάτων. Τα αρχεία καρτών είναι διαθέσιμα στον ιστότοπο και παρέχουν πρόσβαση σε πρόσθετους πόρους, όπως τα αρχεία επωνύμων, ζωτικής σημασίας αρχεία, καταλόγους πόλεων και τη συλλογή Daughters of the American Revolution (DAR).[8]

Ψηφιακές Συλλογές: Οι ψηφιακές συλλογές της Βιβλιοθήκης αποτελούνται από 80.000 αρχεία και πάνω, συμπεριλαμβανομένων κυβερνητικών εκδόσεων της Πολιτείας της Νέας Υόρκης και ιστορικού υλικού από τον 18ο και 19ο αιώνα σε πολλούς θεματικούς τομείς.

Ομιλούντα βιβλία και Βιβλιοθήκη Μπράιγ[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το New York State Talking Book and Braille Library (TBBL) είναι μια μονάδα της κρατικής βιβλιοθήκης της Νέας Υόρκης, αλλά είναι επίσης μια περιφερειακή βιβλιοθήκη στο εθνικό πρόγραμμα που συντονίζεται από την Εθνική Υπηρεσία Βιβλιοθηκών για Τυφλούς και Αναπήρους, τμήμα της Βιβλιοθήκη του Κογκρέσου, στην Ουάσινγκτον.

Το TBBL δανείζει βιβλία και περιοδικά μπράιγ και ηχογραφημένα μαζί με τον απαραίτητο εξοπλισμό για την αναπαραγωγή ηχογραφημένων βιβλίων, στους κατοίκους της Πολιτείας της Νέας Υόρκης που δεν μπορούν να διαβάσουν έντυπο υλικό λόγω αναπηρίας. Η TBBL εξυπηρετεί κατοίκους των 55 επαρχιών της Πολιτείας της Νέας Υόρκης. η Βιβλιοθήκη Andrew Heiskell, μια μονάδα στη Δημόσια Βιβλιοθήκη της Νέας Υόρκης, εξυπηρετεί κατοίκους της Νέας Υόρκης και του Λονγκ Άιλαντ.

Ιστορικό της TBBL[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • 1896 — Ίδρυση της «Βιβλιοθήκης για τυφλούς» της Πολιτείας της Νέας Υόρκης, παρέχοντας ανάγλυφα βιβλία σε τυφλούς ενήλικες. δυνατότητα στα μέλη να δανείζονται ένα βιβλίο κάθε φορά, για ένα μήνα, και τα βιβλία ήταν διαθέσιμα σε American Braille, New York Point, Boston line, ανάλογα με την προτίμηση του αναγνώστη για ανάγλυφο αλφάβητο. [9]
  • 1931 — Έγινε μία από τις πιο πρωτότυπες Περιφερειακή Βιβλιοθήκη στο εθνικό πρόγραμμα της Βιβλιοθήκης του Κογκρέσου. Παρουσιάστηκαν "ομιλούντα" βιβλία σε δίσκους μεγάλης διάρκειας .
  • 1952 - Ειδικές υπηρεσίες της βιβλιοθήκης ακόμα και σε τυφλά παιδιά.
  • 1966 - Ειδικές υπηρεσίες της Βιβλιοθήκης για άτομα με κινητικά προβλήματα και άτομα με ειδικές ανάγκες ανάγνωσης.
  • 1974 - Μετονομάστηκε στην Πολιτεία της Νέας Υόρκης "" Βιβλιοθήκη Τυφλών και Ατόμων με Αναπηρία "".
  • 1995 — Μετονομάστηκε σε New York State 'Talking Book and Braille Library' .

Ανάπτυξη βιβλιοθηκών[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το τμήμα ανάπτυξης βιβλιοθηκών παρέχει κρατικές ηγετικές και συμβουλευτικές υπηρεσίες σε όλες τις βιβλιοθήκες - δημόσιες, σχολικές, ακαδημαϊκές και ειδικές - σε όλη τη Νέα Υόρκη. Ανάπτυξη βιβλιοθήκης:

  • διαχειρίζεται κρατική και ομοσπονδιακή βοήθεια για υπηρεσίες και προγράμματα βιβλιοθηκών.
  • προτείνει στον κρατικό βιβλιοθηκονόμο συστάσεις σχετικά με την κρατική πολιτική και τον προγραμματισμό •
  • συντονίζει τη ναύλωση (ενσωμάτωση) και την εγγραφή (έγκριση) των δημόσιων βιβλιοθηκών •
  • συντονίζει την πιστοποίηση (πιστοποιητικά) δημοσίων βιβλιοθηκονόμων για απασχόληση στην πολιτεία της Νέας Υόρκης • και
  • συλλέγει και διαδίδει πληροφορίες και δεδομένα σχετικά με τις δημόσιες βιβλιοθήκες και τα 74 συστήματα βιβλιοθηκών.

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «About the New York State Library». 20 Μαρτίου 2010. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 25 Μαρτίου 2012. Ανακτήθηκε στις 26 Δεκεμβρίου 2019. 
  2. Grondahl, Paul (2014-01-18). «State Library's tough calls on what to save, what to shred». Albany Times Union. http://www.timesunion.com/local/article/State-Library-s-tough-calls-on-what-to-save-what-5156008.php#photo-5742488. Ανακτήθηκε στις 2014-01-24. 
  3. History of the Shakers
  4. Isaac Newton Youngs, Personal Journal, November 7, 1855, Western Reserve Historical Society Shaker ms. V:B-134.
  5. Murray, Stuart (2009). The Library: An Illustrated History. Skyhorse Publishing. σελ. 180. 
  6. Murray, Stuart (2009). The Library: An Illustrated History. Skyhorse Publishing. σελ. 180. 
  7. Roseberry, Cecil R. (1964). Capitol Story. Albany: State of New York. 
  8. «Genealogy: New York State Library». New York State Library. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 20 Δεκεμβρίου 2017. Ανακτήθηκε στις 16 Νοεμβρίου 2017. 
  9. «Βιβλία για τυφλούς. Ο διευθυντής της κρατικής βιβλιοθήκης προτρέπει τους πληγέντες να διαβάσουν». New York Times: σελ. 7. 1900-02-22. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]