Πανεπιστημιακή Βιβλιοθήκη του Γέιλ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πανεπιστημιακή Βιβλιοθήκη του Γέιλ
Η πρόσοψη του κτιρίου Sterling Memorial Library, έδρα της κεντρικής βιβλιοθήκης του Πανεπιστημίου
ΧώραΗ.Π.Α.
ΤύποςΑκαδημαϊκή Βιβλιοθήκη
Ίδρυση1701, πριν 322 έτη (1701)
Τοποθεσία Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, Νιου Χέιβεν (Κονέκτικατ)
Συντεταγμένες41°18′40″N 72°55′42″W / 41.311081°N 72.928352°W / 41.311081; -72.928352
Τμήμα τουΔικτύου βιβλιοθηκών του Πανεπιστημίου του Γέιλ
Συλλογή
Τεκμήρια14.9 εκατομμύρια
Άλλες πληροφορίες
ΔιευθυντήςBarbara Rockenbach[1]
Προσωπικό550 άτομα περίπου
Ιστότοποςlibrary.yale.edu

Η Πανεπιστημιακή Βιβλιοθήκη του Γέιλ αποτελείται από ένα σύνολο βιβλιοθηκών μέρος του Πανεπιστημίου του Γέιλ στο Νιου Χέιβεν του Κονέκτικατ. Η συλλογή της βιβλιοθήκης, προήλθε από μια δωρεά δεκάδων βιβλίων σε ένα νέο «κολλέγιο» που κατασκευάστηκε το 1701, περιέχει τώρα περίπου 15,2 εκατομμύρια τόμους που στεγάζονται σε δεκαπέντε πανεπιστημιακά κτίρια, καθιστώντας την τρίτη πανεπιστημιακή βιβλιοθήκη στη Βόρεια Αμερική[2].

H επιβλητική Sterling Memorial Library γοτθικού στιλ που κατασκευάστηκε το 1931 είναι το κεντρικό κτίριο όπου περιλαμβάνονται τα γραφεία της βιβλιοθήκης, τα αρχεία του πανεπιστημίου, μία Μουσική βιβλιοθήκη και 3,5 εκατομμύρια τόμους. Η βιβλιοθήκη είναι επίσης γνωστή για τη μεγάλη συλλογή σπάνιων βιβλίων τα οποία φιλοξενούνται κυρίως στη Βιβλιοθήκη σπανίων βιβλίων και χειρογράφων Μπέινεκε, καθώς και την Ιατρική Βιβλιοθήκη Harvey Cushing / John Hay Whitney, τη Νομική Βιβλιοθήκη Lillian Goldman και τη Βιβλιοθήκη Lewis Walpole στο Farmington, Κονέκτικατ. Πολλές Σχολές και τμήματα του Γέιλ διατηρούν τις δικές τους συλλογές, συμπεριλαμβανομένων δώδεκα εγκαταστάσεων εντός της πανεπιστημιούπολης και μιας εγκατάστασης ραφιών εκτός πανεπιστημιούπολης.

Η βιβλιοθήκη έχει πρόσβαση σε εκατοντάδες ερευνητικές βάσεις δεδομένων. Μαζί με τη Βιβλιοθήκη του Χάρβαρντ και τις Βιβλιοθήκες του Πανεπιστημίου Κολούμπια, είναι ιδρυτικό μέλος της Κοινοπραξίας της Ομάδας Έρευνας. Η βιβλιοθήκη είναι επίσης μέλος του Borrow Direct, επιτρέποντας στους χρήστες την πρόσβαση σε αρχεία από μεγάλα ερευνητικά πανεπιστήμια των ΗΠΑ.

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ίδρυση (1650–1786)[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στις αρχές του 18ου αι., τα βιβλία ήταν τα πιο πολύτιμα περιουσιακά στοιχεία που μπορούσε να αποκτήσει το σχολείο. Αν και ο John Davenport, ιδρυτής της αποικίας New Haven(Αγγλικά), άρχισε να συλλέγει βιβλία για μία βιβλιοθήκη του Κολλεγίου του Νέο Haven τη δεκαετία του 1650, ωστόσο το κολλέγιο φέρεται να ιδρύθηκε μέσω δωρεάς αρχείων Folio στο Μπράντφορντ του Κονέκτικατ από τους δέκα ιδρυτές υπουργούς της εκκλησίας. [3][4] Όλα αυτά τα αρχεία ήταν θεολογικά κείμενα και αυτά που σώθηκαν διατηρούνται τώρα στη βιβλιοθήκη Μπέινεκε.

Κατά τη διάρκεια των τριών πρώτων δεκαετιών της Σχόλης, τρεις δωρεές αποτέλεσαν τη συλλογή του Γέιλ. Το 1714, ο Jeremiah Dummer, ο αποικιακός πράκτορας του Κονέκτικατ στη Βοστώνη, έγραψε σε διακεκριμένους Άγγλους μελετητές ζητώντας δωρεές βιβλίων για το κολλέγιο της αποικίας, που τότε λειτουργούσε στο Saybrook, Connecticut (και σήμερα στο Deep Bank). Πάνω από 800 τόμοι που έφτασαν στη Βοστώνη και στάλθηκαν στο κολλέγιο. Μεταξύ των συντελεστών ήταν επιστήμονες μεταξύ των οποίων ο Ισαάκ Νεύτων, ο John Woodward και ο Έντμουντ Χάλλεϋ, οι οποίοι έστελναν αντίγραφα των χειρογράφων τους ως δωρεές. [5] Θρησκευτικές προσωπικότητες, συμπεριλαμβανομένων των Richard Bentley, White Kennett και Matthew Henry, εμπλούτισαν τις θεολογικές συλλογές και άλλα βιβλία συμπεριλαμβανομένων αυτών των Richard Steele, Richard Blackmore και Dummer, προστέθηκαν στη συλλογή, η οποία ανερχόταν σε διακόσια περίπου έργα. [5]

Τέσσερα χρόνια αργότερα, ο Elihu Yale, ο οποίος δώρισε βιβλία κατόπιν αιτήματος του Dummer έστειλε 300 βιβλία μαζί με άλλα αγαθά από την περιουσία του στην Ουαλία. Η Σχολή, που μετακόμισε στο Νέο Haven, πήρε το όνομα του Γέιλ σε αναγνώριση της δωρεάς. Μια τρίτη μεγάλη δωρεά έφτασε δεκαπέντε χρόνια αργότερα, όταν ο φιλόσοφος-επίσκοπος Τζορτζ Μπέρκλεϊ δώρισε 1.000 τόμους, μία μεγάλη βιβλιοθήκης κλασικών έργων. [6] Μετά από αυτή τη δωρεά, ο πρόεδρος του Γέιλ Thomas Clap αποφάσισε να καταχωρήσει τη συλλογή για πρώτη φορά και στη συνέχεια να τη στεγάσει στο μοναδικό κτίριο του κολλεγίου, College House. [7]

Η πρώτη απογραφή έδειχνε ίχνη χαμένων βιβλίων και κλοπών. Κατά τη μετακίνηση από το Saybrook στο New Haven, οι κάτοικοι θυμωμένοι με την απώλεια της συλλογής αναποδογύρισαν βοϊδάμαξες που μετέφεραν τα βιβλία και απελευθέρωσαν μεγάλο μέρος της συλλογής του κολλεγίου για ιδιωτική χρήση. Η συλλογή, περιείχε τότε 4.000 τεκμήρια, στάλθηκε στην ενδοχώρα κατά τη διάρκεια του πολέμου της ανεξαρτησίας, μια κίνηση που κατέστρεψε σχεδόν το ένα τρίτο της συλλογής. [8]

Ανάπτυξη και η πρώτη βιβλιοθήκη του Κολλεγίου (1790-1930)[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Κατά τα πρώτα 150 χρόνια της ύπαρξής της, η βιβλιοθήκη μετακινούνταν συχνά. Από ένα ξύλινο σπίτι, μετακόμισε σε ένα πρώτο παρεκκλήσι (Athaneum) μετά την κατασκευή του το 1763, στη συνέχεια στο νέο κτίριο του Λυκείου το 1804 και σε ένα νέο παρεκκλήσι το 1824 [9]. Το πρώτο κτίριο αφιερωμένο στη συλλογή της βιβλιοθήκης του κολλεγίου, κτίστηκε μεταξύ 1842 και 1846 και διατήρησε τη συλλογή για σχεδόν ενενήντα χρόνια [9]. Το βικτοριανό γοτθικό κτίριο, που σχεδιάστηκε από τον Henry Austin θεωρήθηκε υπερβολή στην εποχή του, ήταν εμπνευσμένο από τη Gore Hall και τη βιβλιοθήκη του Harvard College. Δύο λογοτεχνικές εταιρείες που συνδέονται με το πανεπιστήμιο, η Linonian Society and Brothers in Unity, μπόρεσαν να χρησιμοποιήσουν αίθουσες της βιβλιοθήκης για τις συλλογές τους με 10.000 βιβλία, όπως και η συλλογή της Εταιρείας Αμερικανικής Ανατολικής [10]. Καθώς η συλλογή ξεπέρασε τη χωρητικότητα του κτηρίου με 50.000 βιβλία, έπρεπε να προστεθούν παραρτήματα στη βιβλιοθήκη: Το Chittenden Hall ολοκληρώθηκε το 1890 και το Linsly Hall το 1906.

Sterling Library και ερευνητικές συλλογές (1920–)[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Καθώς η συλλογή ξεπέρασε το ένα εκατομμύριο τόμους τον 20ό αιώνα, έγινε προφανές ότι η βιβλιοθήκη θα χρειαζόταν ένα νέο κτίριο. Το 1917, μια δωρεά 17 εκατομμυρίων δολαρίων παραχωρήθηκε από τον Τζον Γουίλιαμ Στέρλινγκ για τη χρηματοδότηση της κατασκευής στο Γέιλ ενός «ανθεκτικού, χρήσιμου και αρχιτεκτονικά όμορφο οικοδόμημα». Η συλλογή μεταφέρθηκε, το 1931, στο νέο κτίριο που φέρει το όνομα της Sterling Memorial Library, το οποίο τετραπλασίασε τη χωρητικότητα της βιβλιοθήκης και προσέφερε εξειδικευμένες αίθουσες για περιοδικά και έργα αναφοράς και εξειδικευμένες συλλογές.

Παρόλο που το νέο οικοδόμημα έλαβε πολλά σημαντικά βιβλία και χειρόγραφα σχετικά με τη σύγχρονη εξέλιξη της επιστήμης, τις αμερικανικές αποικίες και την εκκλησιαστική ιστορία, έλαβε μόνο αποσπασματικές ιστορικές συνεισφορές, όπως οι ασσυριακές ταμπλέτες που ελήφθησαν το 1855 και ίδρυσαν τη Βαβυλωνιακή Συλλογή από το Πανεπιστήμιο του Γέιλ.[11][12] Από το 1924 με τον Andrew Keogh, η Πανεπιστημιακή Βιβλιοθήκη του Γέιλ ανέλαβε ένα πρόγραμμα συλλογής σπάνιων βιβλίων, προσωπικών αρχείων και αρχειακών έργων. Η καθηγήτρια αγγλικών Chauncey Brewster Tinker ξεκίνησε μια εκστρατεία μεταξύ των αποφοίτων του Γέιλ για την αγορά ή τη δωρεά πολύτιμων αντικειμένων, συμπεριλαμβανομένου ενός πλήρους αντιγράφου της Βίβλου του Γουτεμβέργιου, των ημερολογίων της Gertrude Stein και της Ezra Pound και των αρχείων του James Boswell[13]. Αφού συγκέντρωσε μια μεγάλη συλλογή σπάνιων βιβλίων, το πανεπιστήμιο ίδρυσε τη Βιβλιοθήκη Beinecke το 1963 ως εξειδικευμένη εγκατάσταση αποθήκευσης και συντήρησης σπάνιων βιβλίων και άφησε την πρώην Αίθουσα Σπάνιων Βιβλίων της Στερλίνας Βιβλιοθήκης με μια συλλογή πιο λιτών αρχείων.

Ακολούθησαν πιο εξειδικευμένες εγκαταστάσεις: η Kline Science Library απορρόφησε τις επιστημονικές συλλογές της βιβλιοθήκης, η Βιβλιοθήκη Mudd έλαβε βιβλία κοινωνικών επιστημών και μικρότερες βιβλιοθήκες για τις συλλογές μηχανικής, φυσικής και γεωλογίας δημιουργήθηκαν από τα διάφορα ενδιαφερόμενα τμήματα. Μέχρι το 2000, η βιβλιοθήκη είχε επεκταθεί σε περισσότερες από δώδεκα εγκαταστάσεις στην πανεπιστημιούπολη και απαιτούσε περισσότερους από 500 υπαλλήλους. Το 2012, πολλές βιβλιοθήκες του Science Hill ενοποιήθηκαν με τη Βιβλιοθήκη Επιστημών Kline ως κέντρο επιστήμης και κοινωνικών πληροφοριών.

Εγκαταστάσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Sterling Memorial Library[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το μεγαλύτερο κτίριο της βιβλιοθήκης, η Sterling Memorial Library, περιέχει περίπου τέσσερα εκατομμύρια τόμους στους τομείς των ανθρωπιστικών επιστημών, των κοινωνικών επιστημών, της μελέτης περιοχών, καθώς και αρκετών ειδικών συλλογικών έργων και του Τμήματος Χειρογράφων και Αρχείων. Η Μουσική Βιβλιοθήκη Irving S. Gilmore βρίσκεται στη Sterling Library και το κτίριο συνδέεται με σήραγγα στη Βιβλιοθήκη Bass.

Βιβλιοθήκη σπάνιων βιβλίων και χειρογράφων Beinecke

Βιβλιοθήκη σπάνιων βιβλίων και χειρογράφων Beinecke[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Βιβλιοθήκη Σπάνιων Βιβλίων και Χειρογράφων Beinecke άνοιξε το 1963 και είναι η κύρια αποθήκη σπάνιων και ιστορικών βιβλίων και χειρογράφων της βιβλιοθήκης. Διαθέτει περίπου 800.000 τόμους, συμπεριλαμβανομένης της Βίβλου του Γκούτενμπεργκ, του χειρογράφου του Βόινιτς, του χάρτη του Βίνλαντ και των αρχείων και χειρογράφων μεγάλων συγγραφέων και καλλιτεχνών, με ιδιαίτερη έμφαση στην αμερικανική λογοτεχνία. [14]

Νομική βιβλιοθήκη Lillian Goldman

Νομική βιβλιοθήκη Lillian Goldman[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Νομική Βιβλιοθήκη Lillian Goldman, που βρίσκεται στο Sterling Law Building της Νομικής Σχολής του Γέιλ, περιέχει σχεδόν 800.000 τόμους που σχετίζονται με το δίκαιο και τη νομολογία. Αυτές περιλαμβάνουν μία από τις σημαντικότερες συλλογές σπάνιων βιβλίων που σχετίζονται με τη νομική ιστορία, καθώς και την πληρέστερη συλλογή σχολίων του Γουίλιαμ Μπλάκστοουν.[15]

Αναγνωστήριο της ιατρικής βιβλιοθήκης Harvey Cushing / John Hay Whitney

Άλλες εγκαταστάσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η ιατρική βιβλιοθήκη του Γέιλ, φιλοξενεί μία συλλογή ιστορικών ιατρικών έργων. Το Κέντρο Πληροφόρησης Science and Social Science, που βρίσκεται στον Πύργο Kline στο Science Hill, περιλαμβάνει επιστημονικές και κοινωνικές επιστημονικές εργασίες που έχουν ενοποιηθεί στις πρώην εγκαταστάσεις της Επιστημονικής Βιβλιοθήκης Kline. Η Βιβλιοθήκη Τεχνών Haas που στεγάζεται στο κτίριο του Rudolph Hall στεγάζει καλλιτεχνικό και αρχιτεκτονικό υλικό. Το Κέντρο Μελετών Κινηματογράφου του Γέιλ φιλοξενεί μια συλλογή ταινιών 35mm και 16mm και πρωτότυπα στοιχεία, καθώς και ταινίες σε Blu-ray, DVD και VHS.

Η βιβλιοθήκη του Πανεπιστημίου του Γέιλ περιλαμβάνει βιβλιοθήκες πέρα από τα όρια της πανεπιστημιούπολης του Νέου Haven. Η Βιβλιοθήκη Lewis Walpole στο Farmington του Κονέκτικατ είναι μια βιβλιοθήκη έρευνας για μελέτες του 18ου αι. και η κύρια πηγή για μελέτη στρέφεται στον Χόρας Γουάλπολ και στη Βίλλα Strawberry Hill. Η Βιβλιοθήκη Shelving, είναι μια κλειστή και κλιματιζόμενη εγκατάσταση που φιλοξενεί 4 εκατομμύρια τόμους με πρόσβαση στο εύρη κοινό, βρίσκεται στο Hamden του Κονέκτικατ. [16][17]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Barbara Rockenbach appointed Yale's next University Librarian». YaleNews. Yale University. Ανακτήθηκε στις 23 Αυγούστου 2021. 
  2. Mian, Anam· Roebuck, Gary (2020). ARL Statistics 2018-2019. Washington, DC: Association of Research Libraries. σελ. 45. 
  3. Oviala 1919, σελίδες 144.
  4. Gilman 1861, σελίδες 1–3.
  5. 5,0 5,1 Gilman 1861, σελίδες 4.
  6. Gilman 1861, σελίδες 5.
  7. Gilman 1861, σελίδες 5–6.
  8. Gilman 1861, σελίδες 6–7, 10–11.
  9. 9,0 9,1 Gilman 1861, σελίδες 9.
  10. Gilman1861, σελίδες 11–12.
  11. Gilman 1861.
  12. Taylor 1978.
  13. Taylor 1974.
  14. Rierdan, Ari (29 July 1990). «The View From the Beinecke Library at Yale». New York Times. https://www.nytimes.com/1990/07/29/nyregion/the-view-from-the-beinecke-library-at-yale-modern-pantheon-saves-history-s-words.html. Ανακτήθηκε στις 1 July 2014. 
  15. Schuessler, Jennifer (16 June 2013). «English Gavels Resound in a Trove Headed to Yale». New York Times. https://www.nytimes.com/2013/06/17/books/english-gavels-resound-in-a-trove-headed-to-yale.html. Ανακτήθηκε στις 1 July 2014. 
  16. «Library Shelving Facility: Fact Sheet». Yale University Library. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 14 Ιουλίου 2014. Ανακτήθηκε στις 8 Ιουλίου 2014. 
  17. Needham, Paul (11 February 2009). «Finding space for Yale's volumes». Yale Daily News. http://yaledailynews.com/blog/2009/02/11/finding-space-for-yales-volumes/. Ανακτήθηκε στις 8 July 2014. 

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Βιβλιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Taylor, Merrily E. (1978). The Yale University Library, 1701-1978, its history, collections, and present organization. New Haven: Yale University Library. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]