Καρδιοπνευμονική αναζωογόνηση

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Εφαρμογή της μεθόδου σε εκπαιδευτική κούκλα.

Με τον όρο καρδιοπνευμονική αναζωογόνηση, γνωστή και ως καρδιοαναπνευστική αναζωογόνηση ή εν συντομία ΚΑΡ.Π.Α., εννοούμε τη χορήγηση θωρακικών συμπιέσεων και αναπνοών διάσωσης σε ένα θύμα που έχει καταρρεύσει και δεν αναπνέει.

Θωρακικές Συμπιέσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οι θωρακικές συμπιέσεις είναι η τεχνική που πρέπει να εφαρμόσει ο διασώστης σε περίπτωση έλλειψης αναπνοής, δηλαδή μόνο όταν το θύμα δεν αναπνέει. Για να το καταλάβουμε θα πρέπει να ακολουθήσουμε τρία απλά βήματα:[1]

 • Βλέπω: εάν υπάρχει κίνηση του θώρακα.
 • Ακούω: εάν υπάρχει ήχος αναπνοής σκύβοντας κοντά στο στόμα του θύματος.
 • Αισθάνομαι: τυχόν αναπνοή του στο μάγουλό μου.

Η καρδιά η οποία βρίσκεται στο κέντρο της θωρακικής κοιλότητας,με ελαφρά κλίση προς τα αριστερά, είναι το κεντρικό όργανο της κυκλοφορίας. 

Πως εφαρμόζονται οι θωρακικές συμπιέσεις [Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Είναι σημαντικό πριν από κάθε επέμβαση να γνωρίζουμε τα βασικά βήματα για την σωστή αντιμετώπιση ενός ατυχήματος. Για αυτό είναι απαραίτητο να έχουμε παρακολουθήσει πρώτα πιστοποιημένα σεμινάρια και να φέρουμε τον τίτλο του διασώστη πρώτων βοηθειών. Η μη γνώση μπορεί να αποβεί μοιραία για το θύμα αφού σε περίπτωση χαμηλής λειτουργίας της καρδιάς κινδυνεύουμε να την σταματήσουμε εντελώς. Οι σωστές τεχνικές θα πρέπει να ακολουθούνται από έμπειρα άτομα σύμφωνα με τις γνώσεις που αυτοί έχουν. Το παρών λήμμα δεν είναι σε καμία περίπτωση επίσημες και έγκυρες τεχνικές.

Πώς να σώσετε ζωές με ΚΑΡ.Π.Α.
 1. Ξαπλώνουμε τον ασθενή και γονατίζουμε στο πλευρό του.
 2. Καθαρίζουμε την αναπνευστική οδό απο τυχών ξένα σωματίδια τοποθετώντας το άτομο σε στάση ασφαλείας.
 3. Στο σημείο του κέντρο του θώρακα τοποθετούμε την παλάμη του ενός χεριού μας.
 4. Μετά βάζουμε την παλάμη του άλλου χεριού απο πάνω στην πρώτη και κρατάμε ανασηκωμένα τα δάχτυλα. Τα μπράτσα μας θα πρέπει να είναι τεντωμένα.
 5. Πιέζουμε κατακόρυφα προς τα κάτω με πίεση που να χαμηλώνει το στέρνο 4-5 εκατοστά για τους ενήλικες με συχνότητα ανά δευτερόλεπτο μετρώντας και πιέζοντας ταυτόχρονα 30 φορές.
 6. Εφαρμόζουμε δυο ικανοποιητικές εμφυσήσεις στόμα με στόμα ώστε να σταλθεί αέρας στους πνεύμονες. Το βήμα αυτό δεν είναι απαραίτητο, όμως εάν αποφασίσουμε να το εφαρμόσουμε θα πρέπει να μεριμνήσουμε για την ασφάλεια μας και να έχουμε τοποθετήσει ειδική μάσκα τεχνητής αναπνοής.
 7. Επαναλαμβάνουμε τον κύκλο 30 συμπιέσεων και 2 εμφυσήσεων έως ότου το θύμα δώσει σημεία ανάνηψης ή μέχρι να φτάσει βοήθεια ή μέχρι να κουραστούμε.
 8. Να ελέγχετε το σφυγμό τακτικά.[2][3][4]

Ανάνηψη με δυο διασώστες [Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η διαδικασία ανάνηψης με δύο διασώστες είναι πολύ λιγότερο εξαντλητική και σίγουρα τα αποτελέσματα είναι καλύτερα γιατί υπάρχει συντονισμός. Στην περίπτωση αυτή μοιράζονται οι συμβαλλόμενοι κατά βούληση. Ο ένας διασώστης αναλαμβάνει τις συμπιέσεις ενώ ο άλλος την απελευθέρωση των αναπνευστικών οδών, την αναπνοή στόμα με στόμα καθώς και τον έλεγχο του σφυγμού. Οι διασώστες που αλλάζουν ρόλους μεταξύ τους θα πρέπει να διατηρούν έναν σταθερό ρυθμό στις κινήσεις τους.[5]

Εκπαίδευση [Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Προτείνεται να αποκτηθεί από όλους τους πολίτες η βασική γνώση πρώτων βοηθειών για την αποτελεσματική εφαρμογή ΚΑΡΠΑ. Η γνώση πρώτων βοηθειών είναι ένα απαραίτητο εφόδιο για κάθε άνθρωπο. Ο εγκέφαλος μπορεί να διατηρηθεί σε ζωή για μερικά λεπτά χωρίς οξυγόνο και με την έγκυρη επέμβαση να έρθει σε κανονική λειτουργία χωρίς να έχει υποστεί ζημιά. Κατά προσέγγιση τα 4 πρώτα λεπτά είναι τα πιο κρίσιμα.

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]