Καρδιοπνευμονική αναζωογόνηση

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
Εφαρμογή της μεθόδου σε εκπαιδευτική κούκλα.

Με τον όρο καρδιοπνευμονική αναζωογόνηση, γνωστή και ως καρδιοαναπνευστική αναζωογόνηση ή εν συντομία ΚΑΡ.Π.Α., εννοούμε τη χορήγηση θωρακικών συμπιέσεων και αναπνοών διάσωσης σε ένα θύμα που έχει καταρρεύσει και δεν αναπνέει.

Καρδιακές μαλάξεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οι καρδιακές μαλάξεις είναι η τεχνική που πρέπει να εφαρμόσει ο διασώστης σε περίπτωση έλλειψης σφυγμού. Η καρδιά η οποία βρίσκεται στον αριστερό πνεύμονα μέσα στην θωρακική κοιλότητα είναι το κεντρικό όργανο της κυκλοφορίας. 

Πως εφαρμόζονται οι καρδιακές μαλάξεις [Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Είναι σημαντικό πριν από κάθε επέμβαση να γνωρίζουμε τα βασικά βήματα για την σωστή αντιμετώπιση ενός ατυχήματος. Για αυτό είναι απαραίτητο να έχουμε παρακολουθήσει πρώτα πιστοποιημένα σεμινάρια και να φέρουμε τον τίτλο του διασώστη πρώτων βοηθειών. Η μη γνώση μπορεί να αποβεί μοιραία για το θύμα αφού σε περίπτωση χαμηλής λειτουργίας της καρδιάς κινδυνεύουμε να την σταματήσουμε εντελώς. Οι σωστές τεχνικές θα πρέπει να ακολουθούνται από έμπειρα άτομα σύμφωνα με τις γνώσεις που αυτοί έχουν. Το παρών λήμμα δεν είναι σε καμία περίπτωση επίσημες και έγκυρες τεχνικές.

Πώς να σώσετε ζωές με ΚΑΡ.Π.Α.
  1. Ξαπλώνουμε τον ασθενή και γονατίζουμε στο πλευρό του.
  2. Καθαρίζουμε την αναπνευστική οδό απο τυχών ξένα σωματίδια τοποθετώντας το άτομο σε στάση ασφαλείας.
  3. Στο σημείο του κέντρο του θώρακα τοποθετούμε την παλάμη του ενός χεριού μας.
  4. Μετά βάζουμε την παλάμη του άλλου χεριού απο πάνω στην πρώτη και κρατάμε ανασηκωμένα τα δάχτυλα. Τα μπράτσα μας θα πρέπει να είναι τεντωμένα.
  5. Πιέζουμε κατακόρυφα προς τα κάτω με πίεση που να χαμηλώνει το στέρνο 4-5 εκατοστά για τους ενήλικες με συχνότητα ανα δευτερόλεπτο μετρώντας και πιέζοντας ταυτόχρονα 30 φορές.
  6. Εφαρμόζουμε δυο ικανοποιητικές αναπνοές στόμα με στόμα ώστε να σταλθεί αέρας στους πνεύμονες.
  7. Επαναλαμβάνουμε τον κύκλο 30 συμπιέσεων και 2 εμφυσήσεων έως ότου το θύμα δώσει σημεία ανάνηψης ή μέχρι να φτάσει βοήθεια ή μέχρι να κουραστούμε.
  8. Να ελέγχετε το σφυγμό τακτικά.[1][2][3]

Ανάνηψη με δυο διασώστες [Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η διαδικασία ανάνηψης με δύο διασώστες είναι πολύ λιγότερο εξαντλητική και σίγουρα τα αποτελέσματα είναι καλύτερα γιατί υπάρχει συντονισμός. Στην περίπτωση αυτή εφαρμόζονται μια εμφύσηση κάθε πέντε συμπιέσεις. Ο ένας διασώστης αναλαμβάνει τις συμπιέσεις ενώ ο άλλος την απελευθέρωση των αναπνευστικών οδών, την αναπνοή στόμα με στόμα καθώς και τον έλεγχο του σφυγμού. Οι διασώστες μπορούν να αλλάζουν ρόλους μεταξύ τους διατηρώντας έναν σταθερό ρυθμό στις κινήσεις.[4]

Εκπαίδευση [Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Προτείνεται να αποκτηθεί απο ολα τα άτομα η βασική γνώση πρώτων βοηθειών για την άμεση επέμβαση απο εξειδικευμένους εκπαιδευτές. Ο εγκέφαλος μπορεί να διατηρηθεί σε ζωή για μερικά λεπτά χωρίς οξυγόνο και με την έγκυρη επέμβαση να έρθει σε κανονική λειτουργία χωρίς να έχει υποστεί ζημιά. Όμως, ακόμα και μετά τα πρώτα λεπτά υπάρχει πιθανότητα επαναφοράς της ζωής με διάφορες πιθανές κακώσεις αναλόγως το ατύχημα και τον οργανισμό του κάθε ανθρώπου.

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]