Θώρακας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Ακτινογραφία ανθρώπινου θώρακα

Ο θώρακας είναι η περιοχή του σώματος μεταξύ τραχήλου και κοιλίας. Έχει ακανόνιστο κυλινδρικό σχήμα. Το άνω θωρακικό στόμιο είναι ανοικτό και επικοινωνεί με το τράχηλο, ενώ το κάτω κλείνεται από το διάφραγμα. Το μυοσκελετικό τοίχωμα του θώρακα είναι εύκαμπτο και αποτελείται από τους σπονδύλους, τις πλευρές, το στέρνο και μύες.

Λειτουργίες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Μια από τις σημαντικότερες λειτουργίες του θώρακα είναι η αναπνοή. Ο θώρακας όχι μόνο περιέχει τους πνεύμονες αλλά διαθέτει και μορφώματα που είναι απαραίτητα για την αποτελεσματική αναπνοή. Οι κινήσεις των πλευρών αλλάζουν τον όγκο της θωρακικής κοιλότητας, γεγονός απαραίτητο για την αναπνοή.

Ο θώρακας περιέχει και προστατεύει ζωτικά όργανα: την καρδιά, τους πνεύμονες και τα μεγάλα αγγεία. Επίσης, λόγω του σχήματος του διαφράγματος, το θωρακικό τοίχωμα προστατεύει το μεγαλύτερο μέρος του ήπατος στα δεξιά και κάτω από τον αριστερό θόλο του διαφράγματος βρίσκεται ο στόμαχος και ο σπλήνας. Επίσης οι άνω πόλοι των νεφρών ακουμπούν στην 11η και 12η πλευρά.

Τέλος, από το θώρακα περνούν σημαντικά ανατομικά μορφώματα. Το μεσοθωράκιο χρησιμεύει ως διάδρομος για τα μορφώματα που διασχίζουν το θώρακα και τον ενώνουν με άλλες περιοχές του σώματος. Το μεσοθωράκιο διασχίζουν ο οισοφάγος, τα πνευμονογαστρικά νεύρα και ο θωρακικός πόρος.

Το στήθος[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στο ανθρώπινο σώμα, η περιοχή του θώρακα μεταξύ του λαιμού και του διαφράγματος στο μπροστινό μέρος του σώματος ονομάζεται στήθος. Η αντίστοιχη περιοχή σε ένα ζώο μπορεί επίσης να αναφέρεται ως στήθος. Το σχήμα του στήθους δεν αντιστοιχεί σε εκείνο το τμήμα του θωρακικού σκελετού που περικλείει την καρδιά και τους πνεύμονες. Όλη η πλάτη των ώμων οφείλεται στην ζώνη ώμου και περιέχει τις μασχάλες και τα κεφάλια των νετρών. Στη μεσαία γραμμή φαίνεται η ανωτέρια εγκοπή πάνω, ενώ κάτω από το πλάτος περίπου τρία δάχτυλα μπορεί να γίνει αισθητή μια εγκάρσια κορυφογραμμή, η οποία είναι γνωστή ως η σπονδυλική γωνία και αυτό σηματοδοτεί τη διασταύρωση μεταξύ του μανουβίου και του σώματος του στέρνου. Επίπεδο με αυτή τη γραμμή οι δεύτερες πλευρές ενώνουν το στέρνο και όταν βρεθούν αυτές οι κάτω πλευρές μπορούν συχνά να μετρηθούν. Στο κάτω μέρος του στέρνου, όπου ενώνεται η έβδομη ή τελευταία πραγματική πλευρά, ο αρθρικός χόνδρος αρχίζει και πάνω από αυτό υπάρχει συχνά μια κατάθλιψη γνωστή ως κοιλότητα του στομάχου.

Οστά[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τα οστά του θώρακα, που ονομάζεται "θωρακικός σκελετός" είναι ένα συστατικό του αξονικού σκελετού. Αποτελείται από τις πλευρές και το στέρνο. Οι νευρώσεις του θώρακα αριθμούνται με αύξουσα σειρά από το 1-12. Τα 11 και 12 είναι γνωστά ως επιπλέουσες νευρώσεις επειδή δεν έχουν κανένα πρόσθιο σημείο προσάρτησης, ειδικότερα ο χόνδρος που συνδέεται με το στέρνο, καθώς τα 1-7 είναι και επομένως ονομάζονται "πλωτά". Ενώ οι νευρώσεις 8-10 ονομάζονται ψευδείς νευρώσεις, καθώς ο χλοοτάπης τους αρθρώνεται με τον χονδροειδές χόνδρο της άνω πλευράς.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • R.L. Drake, W. Vogl, A.W.M. Mitchell, Ανατομία Gray’s, Εκδόσεις Πασχαλίδης, 2007

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]