Κάτω Παναγία Ηλείας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Συντεταγμένες: 37°56′0″N 21°9′0″E / 37.93333°N 21.15000°E / 37.93333; 21.15000

Κάτω Παναγία
Κάτω Παναγία is located in Greece
Κάτω Παναγία
Κάτω Παναγία
Διοίκηση
ΧώραΕλλάδα
ΠεριφέρειαΔυτικής Ελλάδας
ΔήμοςΑνδραβίδας-Κυλλήνης
Δημοτική ΕνότηταΚάστρου-Κυλλήνης
Γεωγραφία
Γεωγραφικό διαμέρισμαΠελοποννήσου
ΝομόςΗλείας
Υψόμετρο18

Η Κάτω Παναγία είναι χωριό της Ηλείας, πρώην ανεξάρτητη κοινότητα και δημοτικό διαμέρισμα από το 2011 του Δήμου Ανδραβίδας - Κυλλήνης.

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Αρχικά δημιουργήθηκε για να στεγάσει τους πρόσφυγες που ήλθαν στην Ελλάδα, μετά την μικρασιατική καταστροφή του 1922, από το ομώνυμο χωριό στο δυτικότερο άκρο της Μικράς Ασίας.[1] Η Κάτω Παναγιά, όπως και τα περισσότερα χωριά που δημιουργήθηκαν για τη στέγαση προσφύγων, χαρακτηρίζεται από αυστηρό πολεοδομικό σχεδιασμό, τουλάχιστον όσον αφορά την έκταση που αρχικώς χρησιμοποιήθηκε για το σκοπό αυτό. Επίσης χαρακτηριστική είναι και η ομοιομορφία όλων των κατοικιών που αρχικώς κατασκευάστηκαν ενώ σήμερα σώζονται ελάχιστες από αυτές.

Οικονομία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Κύρια πηγή εσόδων των κατοίκων του Δ.Δ. είναι η γεωργία και η αλιεία με ονομαστό το ελαιόλαδο που παράγει η περιοχή. Η Κάτω Παναγιά στην ουσία έχει πλέον -πολεοδομικά- συνενωθεί με το γειτονικό Δ.Δ. Κυλλήνης που αποτελεί και την έδρα του Δήμου, όπου βρίσκεται και ο λιμένας Κυλλήνης, η κύρια πύλη διακίνησης αγαθών και επιβατών από και προς τα νησιά της Ζακύνθου και της Κεφαλλονιάς.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Νίκος Τόμπρος, «Κάτω Παναγιά Ερυθραίας: Περίπτωση μελέτης τοπικής ιστορίας» στα: Πρακτικά 3ου Επιστημονικού Διήμερου Συμποσίου του Κέντρου Έρευνας και Μελέτης της Μικρασιατικής Ερυθραίας (Κ.Ε.Μ.Μ.Ε.), (Ερυθραία/Κηφισιά 19-20 Νοεμβρίου 2016), Δήμος Κηφισιάς-Δημοτική Ενότητα Νέας Ερυθραίας, Αθήνα 2017, σ. 161-171. (σελ. 171) Δημοσίευση στην ιστοσελίδα academia.edu. Ανακτήθηκε στις 13 Φεβρουαρίου 2018.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]