Καυκαλίδα Ηλείας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Καυκαλίδα
Το νησάκι, όπως φαίνεται από την ακτή της Κυλλήνης
Γεωγραφία
ΑρχιπέλαγοςΙόνιο Πέλαγος
Υψηλότερη κορυφή5,5
Χώρα
ΠεριφέρειαΔυτικής Ελλάδας
ΝομόςΗλείας
ΔήμοςΑνδραβίδας - Κυλλήνης
Δημογραφικά
Πληθυσμός0 (απογραφής 2011)

Το νησάκι της Καυκαλίδας[1] βρίσκεται στο δυτικότερο σημείο της Πελοποννήσου στο Ιόνιο Πέλαγος, λίγο πιο έξω από την Κυλλήνη προς Ζάκυνθο, με φόντο το όρος Αίνος της Κεφαλονιάς. Η νησίδα υπάγεται διοικητικά στο Δήμο Ανδραβίδας - Κυλλήνης (πρώην Δήμος Κάστρου). Επάνω του βρίσκεται φάρος, ο οποίος κατασκευάστηκε το 1906, με ύψος πύργου 15 μέτρα και εστιακό ύψος 19 μέτρα κατασκευασμένος από λιθοδομή και στοιχεία οπλισμένου σκυροδέματος και περιλαμβάνει τον πύργο του φάρου και την κατοικία του φαροφύλακα.

Κατά την παράδοση το νησί συνδεόταν με την ξηρά με λωρίδα γης. Στο νησάκι υπάρχουν ρωμαϊκοί τάφοι και τα ερείπια παλαιοχριστιανικού ναΐσκου. Σήμερα πάει κανείς με βάρκα ή βράχο-βράχο (ύφαλοι). Αποτελεί αξιόλογο δείγμα κτιρίου με ιστορικό και τεχνικό ενδιαφέρον, σημαντικό για την ιστορία των επικοινωνιών και της ναυσιπλοΐας. Η βραχονησίδα "Καυκαλίδα" έχει ύψος από τη θάλασσα 5,5 μέτρα και ευρίσκεται σε απόσταση 3 δεκάτων του ναυτικού μιλίου από το βορειοδυτικό όριο της άκρας Γλαρέντζας προς το οποίο ενώνεται με αβαθή και βράχους στην επιφάνεια της θάλασσας. Επί της βραχονησίδας υπάρχουν ερείπια παλαιού ναού.

Διοικητικά στοιχεία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ως ξεχωριστός οικισμός αναφέρεται επίσημα για πρώτη φορά το 1940 να προσαρτάται στον τότε κοινότητα Κυλλήνης.[2] Σύμφωνα με το Σχέδιο Καλλικράτης μαζί με την Κυλλήνη αποτελούν την τοπική κοινότητα Κυλλήνης που υπάγεται στη δημοτική ενότητα Κάστρου - Κυλλήνης του Δήμου Ανδραβίδας - Κυλλήνης και σύμφωνα με την απογραφή 2011 δεν έχει κατοίκους.[3]

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Νέζης, Νίκος (2010). Τα ελληνικά βουνά - Γεωγραφική εγκυκλοπαίδεια. Αθήνα: Ε.Ο.Ο.Α. & Κληροδότημα «Αθ. Λευκαδίτη». σελ. 185. ISBN 978-960-86676-5-5. 
  2. «ΕΕΤΑΑ-Διοικητικές Μεταβολές των Οικισμών». www.eetaa.gr. Ανακτήθηκε στις 31 Δεκεμβρίου 2021. 
  3. «ΦΕΚ αποτελεσμάτων ΜΟΝΙΜΟΥ πληθυσμού απογραφής 2011 Αρχειοθετήθηκε 2020-05-20 στο Wayback Machine.», σελ. 10726 (σελ. 252 του pdf)