Κάμπο ντι Τρενς

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Κάμπο ντι Τρενς
Comune
Gemeinde Freienfeld
Comune di Campo di Trens
Διοικητικές πληροφορίες
Χώρα   Flag of Italy.svg Ιταλία
Επαρχία   Μπολτσάνο
Άλλες πληροφορίες
Ταχυδρομικός  
κώδικας
  
 39040
Ζώνη ώρας   UTC+1
Τοποθεσία
Κάμπο ντι Τρενς is located in Ιταλία
Κάμπο ντι Τρενς
Κάμπο ντι Τρενς
Ο Δήμος στο χάρτη της επαρχίας Μπολτσάνο
Επίσημος ιστότοπος

Η Κάμπο ντι Τρενς (ιταλικά: Campo di Trens, γερμανικά: Freienfeld) είναι κωμόπολη της Ιταλίας με 2.668 κατοίκους, που βρίσκεται στην Αυτόνομη επαρχία του Μπολτσάνο στις Άλπεις. Βρίσκεται στην κοιλάδα του Ινν, 24 χλμ. βόρεια του Μπρεσανόνε και 9 χλμ. νότια του Βιπιτένο. Η κωμόπολη είναι έδρα του ομώνυμου δήμου, που περιλαμβάνει και τα χωριά Stilves, Trens και di Mules. Το 96,22% των κατοίκων μιλά Γερμανικά, το 3,30% Ιταλικά και το 0,48% Λαδινικά[1].

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η περιοχή κατοικήθηκε ήδη από τους προϊστορικούς χρόνους, όπως προκύπτει από τα ευρήματα στο ναό του S. Valentino a Valgenäun. Επίσης βρέθηκαν ερείπια ναού του Μίθρα των ρωμαϊκών χρόνων. Το 450 η περιοχή καταλήφθηκε από τους Βαυαρούς, οι οποίοι κατέλυσαν τη ρωμαϊκή κυριαρχία. Το 1100 πέρασε στην κυριαρχία του πρίγκιπα-επισκόπου του Μπρίξεν, αφού άλλαξε πρώτα αρκετούς ιδιοκτήτες.

Το όνομα της "Τρενς" αναφέρεται πρώτη φορά το 827 ως "Torrentes", τον ενδέκατο αιώνα ως "Trents "Trentas" και "Trentes" και στα 1150 ως "Τρενς" (Trens), ενώ κατά πάσα πιθανότητα προέρχεται από το λατινικό "Torrens" ("ρεύμα"). Το όνομα Freienfeld απαντάται κυρίως από το 1364 ως το 1446.[2].

Τον Αύγουστο του 1809 στην περιοχή βρήκαν καταφύγιο (αλλά αργότερα συνελήφθησαν) 500 Σάξονες, που είχαν πρωτύτερα υπηρετήσει στον Γαλλικό στρατό. Σε αντίποινα κάηκε το χωριό Flanes. Μετά τον Α΄ παγκόσμιο πόλεμο καταλήφθηκε από τον Ιταλικό στρατό και προσαρτήθηκε στην Ιταλία.

Αξιοθέατα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Από τα κυριότερα αξιοθέατα είναι η εκκλησία της Αγίας Μαρίας του Τρενς σε γοτθικό ρυθμό. Στο ναό υπάρχει εικόνα της Παναγίας που θεωρείται θαυματουργή και χρονολογείται από το 1470. Στο χωριό Stilves υπάρχει ο ναός του Αγίου Πέτρου, που αναφέρεται για πρώτη φορά το 827 και είναι χτισμένος σε μπαρόκ ρυθμό. Στο χωριό Mules ο ναός του Αγίου Όσβαλντ που χρονολογείται από το 1329 με χαρακτηριστικό τεράστιο πέτρινο πύργο για κωδωνοστάσιο.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Astat informazioni N.17 - agosto 2002
  2. Kühebacher, op. cit., p. 108.

Βιβλιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Gabriele Kerschbaumer (a cura di), Freienfeld - Trens, Stilfes, Mauls, Fraktionen, Campo di Trens, 1992. 639 pp.
  • Oswald Überegger, Freienfeld unterm Liktorenbündel - eine Fallstudie zur Geschichte der Südtiroler Gemeinden unter dem Faschismus, Innsbruck, Wagner, 1996. ISBN 3-7030-0304-9
  • Lebensgeschichten aus Freienfeld - ein Gemeinschaftsprojekt der Bildungsausschüsse Mauls, Trens und Stilfes und der Geschichtswerkstatt Freienfeld, Bressanone, Weger, 2008. ISBN 978-88-88910-58-1

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]