Κάιν

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Κάιν
Γενικές πληροφορίες
Όνομα στη
μητρική γλώσσα
קין (Biblical Hebrew)
Γέννηση3900 π.Χ.[1]
Θάνατος3200 π.Χ.[1]
ΚατοικίαLand of Nod
Θρησκείαsiblicide[2]
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταγεωργός
Οικογένεια
ΣύζυγοςΑκλίμα
Άουαν
ΤέκναΕνώχ[3]
ΓονείςΑδάμ[4] και Εύα[2]
ΑδέλφιαΣηθ (νεότερος αδερφός)
Άουαν
Άβελ (νεότερος αδερφός)
Αζούρα
Ακλίμα (δίδυμη αδερφή)
ΣυνεργάτηςΆβελ
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Βιβλικό πρόσωπο το οποίο περιγράφεται στο βιβλίο της Γένεσης ως ο πρώτος γιος του Αδάμ και της Εύας. Το όνομα του (στα Εβρ. קָיִן‎) μπορεί να σημαίνει «Εκείνος που Αποκτήθηκε», «Σιδηρουργός» ή «Λόγχη». Υπήρξε ο πρώτος Βιβλικός ανθρωποκτόνος και ταυτόχρονα αδελφοκτόνος, θανατώνοντας τον νεότερο αδελφό του Άβελ, καθώς φθόνησε την επιδοκιμασία που έδειξε σε εκείνον ο Θεός, (Γένεση 4:1-26, Ο'), αλλά και κατ΄ επέκταση ο πρώτος γενοκτόνος, αν θεωρηθεί ότι αυτοί αποτελούσαν γενάρχες λαών.

Η δολοφονία του Άβελ[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Αδάμ και η Εύα μετά την έξωσή τους από τον Κήπο της Εδέμ απέκτησαν δύο γιους τον Κάιν τον γεωργό και τον Άβελ που ήταν κτηνοτρόφος. Κάποια μέρα ο Άβελ θέλησε να προσφέρει στο Θεό θυσία προκειμένου να τον ευχαριστήσει για τα αγαθά που του χάρισε. Έτσι στη θυσία που έκανε κάποιου ζώου ο καπνός ανέβαινε κάθετα στον ουρανό δίνοντας έτσι την εικόνα της αποδοχής της από τον Θεό. Βλέποντας αυτό ο Κάιν προσπάθησε και αυτός να κάνει παρόμοια θυσία στην οποία και πρόσφερε διάφορα αγροτικά προϊόντα πλην όμως ο καπνός από τη θυσία αυτή σκορπίζονταν στον αέρα.
Είναι ευρέως γνωστό στο περιστατικό εκείνο ότι ο Θεός επιδοκίμασε την αιματηρή θυσία του Άβελ έναντι της προσφοράς καρπών της γης του Κάιν. Προφανώς αυτό συνέβη λόγω της κατανόησης που απόκτησε ο Άβελ όσον αφορά το ρόλο των θυσιών ζώων σε σχέση με την πρώτη θεϊκή προφητεία που λέχθηκε αναφορικά με το "σπέρμα της γυναίκας" (Γένεση 3:15) και λόγω των κινήτρων που υποκίνησαν τον καθένα τους να κάνει την προσφορά του.
Ο Θεός είχε διακρίνει τα δολοφονικά αισθήματα που συσσωρεύονταν στον Κάιν —όπως αναφέρει η Βιβλική αφήγηση «ο Κάιν άναψε από μεγάλο θυμό και η όψη του κατσούφιασε»— και τον είχε προειδοποιήσει: «Γιατί έχεις ανάψει από θυμό και γιατί κατσούφιασε η όψη σου; Αν στραφείς στο να κάνεις το καλό, δεν θα υπάρξει εξύψωση; Αλλά αν δεν στραφείς στο να κάνεις το καλό, η αμαρτία κάθεται συσπειρωμένη στην είσοδο, και εσένα λαχταράει· και εσύ θα της επιβληθείς άραγε;»

Ενόσω, λοιπόν, βρίσκονταν στον αγρό, επιτέθηκε ο Κάιν στον Άβελ τον αδελφό του και τον σκότωσε

Η ανεξέλεγκτη όμως οργή του Κάιν, τον οδήγησε τελικά να πραγματοποιήσει τις δολοφονικές του προθέσεις, ενεργώντας με δόλο και απορρίπτοντας τη θεϊκή διαπαιδαγώγηση: «Ο Κάιν είπε στον Άβελ τον αδελφό του: "Ας πάμε στον αγρό". Ενόσω, λοιπόν, βρίσκονταν στον αγρό, επιτέθηκε ο Κάιν στον Άβελ τον αδελφό του και τον σκότωσε». (Γένεση 4:4-8)

Ο κατατρεγμός[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Θεός τότε καταδίκασε τον Κάιν σε εξορία νομαδικής ζωής μακριά από την περιοχή όπου βρισκόταν, προστατεύοντάς τον όμως και από τον θάνατο, επιδεινώνοντας έτσι το μόχθο με τον οποίο θα έβγαζε τα προς το ζην. Αν και ο Κάιν εξέφρασε αργότερα μεταμέλεια λόγω του μεγέθους της τιμωρίας του, δεν φαίνεται ότι υπήρξε ειλικρινής μετάνοια. Ο Θεός «όρισε ένα σημείο για τον Κάιν», το οποίο πιθανώς αφορούσε το καταδικαστικό διάταγμα που εξέδωσε ο Θεός, το οποίο ήταν γνωστό και τηρούνταν και από τους άλλους. (Γένεση 4:10-15, 24)

Η γενεαλογική γραμμή του Κάιν του οποίου το έγκλημα ως ανταρσία προς τον Θεόν δεν απήχε της αδελφοκτόνου αιματοχυσίας η οποία και βύθισε την ανθρωπότητα στην αμαρτία έσβησε με τον Κατακλυσμό των ημερών του Νώε.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • "Γένεση" κεφ.4

Βιβλιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Harper's Bible Dictionary, M. & J. Miller, 1961, Harper & Row Publishers, στην αγγλική.
  • The Interpreter's Dictionary of the Bible, 1962/2000, Abingdon Press, στην αγγλική.
  • Ενόραση στις Γραφές, Τόμος 1, 1989, Β. & Φ. Ε. Σκοπιά, στην αγγλική.