Κόμμα Δημοκρατικού Σοσιαλισμού

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
(Ανακατεύθυνση από ΚΟΔΗΣΟ)
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Κόμμα Δημοκρατικού Σοσιαλισμού
Ιδρυτής Γιάγκος Πεσμαζόγλου
Ίδρυση 11 Ιανουαρίου 1979
Διάλυση Ιούνιος 1989
Διάσπαση από Ένωση Δημοκρατικού Κέντρου
Συγχωνεύθηκε σε Συνασπισμός
Ιδεολογία Σοσιαλδημοκρατία
Δημοκρατικός σοσιαλισμός
Ριζοσπαστισμός
Πολιτική θέση Κέντρο
Κεντροαριστερά
Χρώματα Γαλάζιο, Κόκκινο
Πολιτικό σύστημα Ελλάδας
Πολιτικά κόμματα
Εκλογές

Το Κόμμα Δημοκρατικού Σοσιαλισμού ήταν ελληνικό πολιτικό κόμμα, από τα μετριοπαθή κεντρώα κόμματα της μεταπολίτευσης. Δραστηριοποιήθηκε τη δεκαετία 1979 - 1989.

Ιστορικό[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το Κόμμα Δημοκρατικού Σοσιαλισμού ιδρύθηκε στις αρχές του 1979 από στελέχη κυρίως προερχόμενα από τη διάσπαση της ΕΔΗΚ που είχε προηγηθεί το 1978. Την ιδρυτική ομάδα απετέλεσαν ο Γιάγκος Πεσμαζόγλου, η Βιργινία Τσουδερού, ο Δημήτριος Καρδάρας, ο Κώστας Αλαβάνος, ο Χαράλαμπος Πρωτοπαπάς και ο Γεώργιος Μυλωνάς. Στην ιδρυτική συνδιάσκεψη της Θεσσαλονίκης (17-18 Μαρτίου 1979), πρόεδρος του νέου κόμματος εκλέχτηκε ο Γιάγκος Πεσμαζόγλου. Δεδομένου ότι κάποια από αυτά τα στελέχη είχαν ήδη εκλεγεί βουλευτές στις εκλογές του 1977, το ΚΟΔΗΣΟ εκπροσωπήθηκε στη Βουλή με τέσσερεις βουλευτές.

Μετείχε για πρώτη φορά στις εκλογές του 1981 σε κοινή κάθοδο με το Κόμμα Αγροτών και Εργαζομένων (ΚΑΕ) του Αλέξανδρου Μπαλτατζή (41.126 ψήφοι, 0,72% και καμία έδρα), ενώ στις ευρωεκλογές που διεξήχθησαν ταυτόχρονα έλαβε 241.666 ψήφους (4,26%) και μία έδρα για τον πρόεδρο Γιάγκο Πεσμαζόγλου.

Ακολούθησε η κάθοδος στις ευρωεκλογές του 1984, όπου όμως ήρθε μία εκλογική ήττα (47.389 ψήφοι, 0,80% και καμία έδρα), πράγμα που οδήγησε τον Γιάγκο Πεσμαζόγλου σε παραίτηση από την προεδρία και στη συνέχεια σε αποχώρηση από το κόμμα.

Στις 5 Ιουλίου 1988 ο Μπάμπης Πρωτοπαπάς (μερικά χρόνια νωρίτερα ο ίδιος είχε υπάρξει στέλεχος της Αριστερής Συμμαχίας) εκλέχθηκε πρόεδρος από το συνέδριο του κόμματος και έστρεψε το ΚΟΔΗΣΟ πιο αριστερά, συμμετέχοντας στη δημιουργία του Συνασπισμού της Αριστεράς και της Προόδου, μαζί με το ΚΚΕ, την Ελληνική Αριστερά, την ΕΔΑ και άλλα μικρότερα κόμματα.

Η αποχώρηση του Γιάγκου Πεσμαζόγλου (ο οποίος αργότερα συνεργάστηκε με τη Νέα Δημοκρατία) καθώς και οι αποχωρήσεις κι άλλων στελεχών που είχαν προηγηθεί (ανάμεσά τους οι Βιργινία Τσουδερού και Σωτήρης Κούβελας, μετέπειτα υπουργοί στην κυβέρνηση Μητσοτάκη), οδήγησαν το κόμμα στην απόφαση να μην κατέλθει αυτόνομα στις εκλογές του 1985, αλλά να συνεργαστεί με τη Νέα Δημοκρατία και να εξασφαλιστεί μία έδρα για τον πρόεδρο του κόμματος.

Το 1985 άλλαξε το σύμβολο του κόμματος, καθώς υιοθετήθηκε το σήμα του Σοσιαλιστικού Κόμματος Γαλλίας (ως τότε το έμβλημα ήταν ένα χελιδόνι), ενώ το κόμμα οδηγήθηκε στη συνέχεια σε μια πιο αριστερή κατεύθυνση, με αποτέλεσμα το ΚΟΔΗΣΟ να είναι ένα από τα κόμματα που μαζί με το ΚΚΕ, την Ελληνική Αριστερά, την ΕΔΑ και άλλους σχηματισμούς να δημιουργήσουν το 1989 τον Συνασπισμό της Αριστεράς και της Προόδου. Η ενσωμάτωσή του σ' αυτόν, σήμανε και την αναστολή της λειτουργίας του.[1]

Αποτελέσματα εκλογών[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Βουλή των Ελλήνων[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Έτος Αρχηγός κόμματος Αριθμός ψήφων Ποσοστό ψήφων Έδρες Θέση
1977 Γιάγκος Πεσμαζόγλου δε συμμετείχε δε συμμετείχε
4 / 300
Αντιπολίτευση
1981 Γιάγκος Πεσμαζόγλου 41.126 0,73%
0 / 300
6ο κόμμα
Εκτός Βουλής
1985 Μπάμπης Πρωτοπαπάς στήριξε τη Ν.Δ. στήριξε τη Ν.Δ.
1 / 300
στήριξε τη Ν.Δ.

Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Έτος Αρχηγός κόμματος Αριθμός ψήφων Ποσοστό ψήφων Έδρες Θέση Ομάδα
1981 Γιάγκος Πεσμαζόγλου 241.666 4,26%
1 / 24
-
1984 Γιάγκος Πεσμαζόγλου 47.389 0,80%
0 / 24
-

Έντυπα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Σοσιαλδημοκρατική Πορεία:Το Κόμμα Δημοκρατικού Σοσιαλισμού εξέδιδε την δεκαπενθήμερη Εφημερίδα "Σοσιαλδημοκρατική Πορεία"[2] έκδοση της Επιτροπής Πληροφόρησης του κόμματος. Η Εφημερίδα είναι 8-σέλιδη μεσαίου σχήματος και δίχρωμη.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]