Ιωάννης Καλοστύπης

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Ιωάννης Καλοστύπης
Ο Ιωάννης Καλοστύπης στο Εθνικόν Ημερολόγιον του Κωνσταντίνου Σκόκου του 1902
Γενικές πληροφορίες
Όνομα στη
μητρική γλώσσα
Ιωάννης Καλοστύπης (Ελληνικά)
Γέννηση1851
Κάτω Δολιανά
Θάνατος1918
Αθήνα
Χώρα πολιτογράφησηςΕλλάδα
Εκπαίδευση και γλώσσες
Ομιλούμενες γλώσσεςνέα ελληνική γλώσσα
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταδημοσιογράφος
Αξιώματα και βραβεύσεις
ΑξίωμαΝομάρχης Άρτας
Νομάρχης Κοζάνης

Ο Ιωάννης Καλοστύπης, (1851-1918), ήταν Έλληνας φιλόλογος, δημοσιογράφος, εκδότης εφημερίδας και θεατρικός συγγραφέας. Γεννήθηκε στα Δολιανά Αρκαδίας το 1851. Το κανονικό του επώνυμο ήταν Κολοστούμπης.

Σπούδασε φιλολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Μετά την αποφοίτησή του, το 1873, εστάλη από το Σύλλογο προς διάδοσιν των Ελληνικών γραμμάτων στην τουρκοκρατούμενη τότε Μακεδονία όπου διορίστηκε γυμνασιάρχης, αρχικά στην Κοζάνη και μετά στις Σέρρες. Παράλληλα ανέπτυξε πατριωτική δράση για την οποία τελικά εκδιώχθηκε από την περιοχή από τους Τούρκους.[1]

Σε νεαρή ηλικία άρχισε το δημοσιογραφικό επάγγελμα και το 1874 εγκαταστάθηκε στον Πειραιά. Αρχικά εργάστηκε στην εφημερίδα "Φωνή" και ύστερα άρχισε να εκδίδει την εφημερίδα "Ερμής", την οποία αργότερα μετονόμασε "Κόσμος". Μετέπειτα, το 1880, ίδρυσε νέα εφημερίδα με το όνομα "Σφαίρα" η οποία ήταν η μακροβιότερη εφημερίδα του Πειραιά. Επίσης διετέλεσε τμηματάρχης του Υπουργείου Εξωτερικών και του Υπουργείου Παιδείας, νομάρχης Άρτας, Φθιωτιδοφωκίδος και Κοζάνης, καθώς και βασιλικός επίτροπος.

Συνέγραψε πλήθος φιλολογικών και ποιητικών έργων, μεταξύ των οποίων ο "Εθνικός βίος", "Κύπελλο της χαράς", "Προμηθεύς", το οποίο ανεβάστηκε στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά ως μία από τις πρώτες παραστάσεις που δόθηκαν σε αυτό, "Μαυρίκιος", "Βασίλειος Βουλγαροκτόνος" και άλλα.

Εθνικής σπουδαιότητας θεωρείται το βιβλίο του "Μακεδονία", καθώς με αυτό έγινε γνωστότατο το Μακεδονικό Ζήτημα στους Έλληνες της τότε εποχής. Συντέλεσε στην κήρυξη της επανάστασης στον Όλυμπο στις 19 Φεβρουαρίου 1878.

Απεβίωσε το 1918 στην Αθήνα.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • "Νεώτερον Εγκυκλοπαιδικόν Λεξικόν Ηλίου" τομ.10ος, σελ.136.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]