Ισμαήλ πασάς Παπαδάκις

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση

Ο Ισμαήλ πασάς Καμπάνης ήταν ελληνικής καταγωγής στρατηγός του αιγυπτιακού στρατού επί τουρκοκρατίας.

Γεννήθηκε στη Κρήτη στο Ψυχρό του Λασιθίου το 1815, γιος του Παπά Φραγκιά Καμπάνη από το Ψυχρό. Κατά την ελληνική επανάσταση του 1821 αρπάχθηκε μαζί με τον αδελφό του Ανδρέα από τους Τούρκους και μεταφέρθηκαν στην Αλεξάνδρεια όπου και παραδόθηκαν στην αυλή του αντιβασιλέα Μεχμέτ Αλή ο οποίος και φρόντισε για τον εξισλαμισμό και την πλούσια ανατροφή τους. Ο άλλος του αδελφός Αντώνιος Καμπάνης δραπέτευσε και βρέθηκε στην Οδησσό, ενώ στην συνέχεια μετέβη στην Αθήνα όπου και μεγαλούργησε. Από λάθος του αποδόθηκε το επίθετο Παππαδάκης, ως υιός του Παπά Φραγκιά Καμπάνη, από το Ψυχρό.
Κατά την απόδοση των αιχμαλώτων, μετά από εντολή του Σουλτάνου της Κωνσταντινούπολης, ο Ισμαήλ αρνήθηκε να ακολουθήσει τον αδελφό του και παρέμεινε στην Αίγυπτο όπου και ανέλαβε διάφορα υπουργήματα μέχρι που τελικά εξελίχθηκε σπουδαίος στρατιωτικός και διοικητής προαχθείς στον ανώτερο βαθμό του αιγυπτιακού στρατού.

Το 1867 τέθηκε επικεφαλής όλου του αιγυπτιακού στρατού όπου και στάλθηκε από τον Χεδίφη Ισμαήλ προς ενίσχυση του τουρκικού στρατού στη Κρήτη προς κατάπνιξη της κρητικής επανάστασης που είχε εκδηλωθεί.
Ο Ισμαήλ πασάς Παπαδάκις φθάνοντας στη Κρήτη και μετά από μία σειρά μαχών έφθασε στη γενέτειρά του, όπου στη μάχη που δόθηκε εκεί στις 26 Μαΐου του 1867, η μοίρα του επεφύλαξε ένα άγριο τέλος, τραυματίσθηκε θανάσιμα και παρά τις προσπάθειες των γιατρών του επιτελείου του που τον είχαν μεταφέρει στο Καστέλι της Πεδιάδας μετά από λίγες ημέρες υπέκυψε στα τραύματά του.
Ο νεκρός του μεταφέρθηκε με ιδιαίτερες τιμές στην Αλεξάνδρεια όπου και ετάφη.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • "Μεγάλη Ελληνική Εγκυκλοπαίδεια Δρανδάκη" τομ.ΙΓ΄, σελ.224