Ισμαήλ πασάς Παπαδάκις

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση

Ο Ισμαήλ πασάς Παπαδάκης (1809 - 1867), επίσης γνωστός ως Ismail Selim Pasha, ήταν ελληνικής καταγωγής στρατηγός του αιγυπτιακού στρατού επί τουρκοκρατίας.

Παιδική ηλικία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Γεννήθηκε (ώς Εμμανουήλ) στη Κρήτη, Δήμος Οροπεδίου Λασιθίου, το έτος 1809, ήταν γιός Παπά από το Λασίθι. Κατά την ελληνική επανάσταση του 1821-1823, ο Εμμανουήλ αρπάχθηκε μαζί με τούς αδελφούς του Ανδρέα καί Αντώνη από τους Τούρκους και μεταφέρθηκαν στην Αλεξάνδρεια όπου και παραδόθηκαν στην αυλή του αντιβασιλέα Μεχμέτ Αλή Πασά ο οποίος και φρόντισε για τον εξισλαμισμό και την ανατροφή τους. Όμως ο αδελφός του Αντώνιος δραπέτευσε και βρέθηκε στην Οδησσό το 1829, ενώ στη συνέχεια μετέβη στην Αθήνα το 1848 όπου και μεγαλούργησε: είναι ο γνωστός Αντώνιος Παπαδάκης (ευεργέτης) (1810-1878). Από λάθος τού αποδόθηκε το επίθετο Παπαδάκης, ως υιός παπά.

Σταδιοδρομία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Αργότερα ο Ισμαήλ, ο οποίος γεννήθηκε ως Εμμανουήλ, αρνήθηκε να ακολουθήσει τον αδελφό του Αντώνιο και παρέμεινε στην Αίγυπτο όπου και ανέλαβε διάφορα υπουργήματα μέχρι που τελικά εξελίχθηκε σπουδαίος στρατιωτικός και διοικητής, Ferik, προαχθείς στον ανώτερο βαθμό του αιγυπτιακού στρατού. Ο άλλος αδελφός, ο Ανδρέας, έγινε αρχηγός χωροφυλακής στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου.

Το 1867 τέθηκε επικεφαλής όλου του αιγυπτιακού στρατού όπου και στάλθηκε από τον Χεδίφη Ισμαήλ προς ενίσχυση του τουρκικού στρατού στη Κρήτη προς κατάπνιξη της κρητικής επανάστασης που είχε εκδηλωθεί.

Τραγικό τέλος[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Ισμαήλ πασάς Παπαδάκις φθάνοντας στη Κρήτη και μετά από μία σειρά μαχών έφθασε στη γενέτειρά του, όπου στη μάχη που δόθηκε εκεί στις 26 Μαΐου του 1867, η μοίρα του επεφύλαξε ένα άγριο τέλος, τραυματίσθηκε θανάσιμα και παρά τις προσπάθειες των γιατρών τού επιτελείου του που τον είχαν μεταφέρει στο Καστέλι της Πεδιάδας μετά από λίγες ημέρες υπέκυψε στα τραύματά του.
Ο νεκρός του μεταφέρθηκε με ιδιαίτερες τιμές στην Αλεξάνδρεια όπου και ετάφη.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • "Μεγάλη Ελληνική Εγκυκλοπαίδεια Δρανδάκη" τομ.ΙΓ΄, σελ.224