Ιούλιος Έβολα

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
Ιούλιος Έβολα
Julius Evola.png
Γέννηση 19  Μαΐου 1898
Ρώμη
Θάνατος 11  Ιουνίου 1974
Ρώμη
Αιτία θανάτου καρδιακή ανεπάρκεια
Υπηκοότητα Ιταλία
Ιδιότητα ποιητής, φυλετικός θεωρητικός, συγγραφέας, ζωγράφος και φιλόσοφος

Ο βαρόνος Giulio Cesare Andrea Evola (ˈɛːvola;[1] 19 Μαΐου 1898 – 11 Ιουνίου 1974), καλύτερα γνωστός ως Ιούλιος Έβολα (//), ήταν ιταλός φιλόσοφος, ζωγράφος, και εσωτεριστής. Σύμφωνα με τον μελετητή Franco Ferraresi, "η σκέψη του Evola μπορεί να θεωρηθεί ως ένα από τα πιο ριζοσπαστικά και συνεπή αντιισότιμα, αντιφιλελεύθερα, αντιδημοκρατικά και αντιλαϊκά συστήματα στον εικοστό αιώνα. Πρόκειται για ένα μοναδικό (αν και όχι κατ 'ανάγκη πρωτότυπο) μείγμα διαφόρων σχολών και παραδόσεων, συμπεριλαμβανομένου του γερμανικού ιδεαλισμού, των ανατολικών δογμάτων, της παραδοσιοκρατίας και της γενικότερης κοσμοθεωρίας της μεσοπολεμικής συντηρητικής επανάστασης με την οποία ο Έβολα είχε βαθιά προσωπική εμπλοκή."[2]

Ο ιστορικός Aaron Gillette περιέγραψε τον Έβολα ως "έναν από τους πιο σημαντικούς φασίστες ρατσιστές στην ιταλική ιστορία"[3] Ο Έβολα θαυμάστηκε από τον ιταλό Φασίστα ηγέτη Μπενίτο Μουσολίνι.[4] Είχε θεοποιήσει τα Ναζιστικά SS. Θαύμαζε τον επικεφαλή των SS Χάινριχ Χίμλερ, τον οποίο γνώριζε προσωπικά, και πέρασε τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο εργαζόμενος για το ναζιστικό SD. Σε δίκη το 1951, ο Έβολα, που αρνήθηκε ότι είναι φασίστας, αναφερόταν στον εαυτό του ως «υπερφασίστας». Σχετικά με αυτή τη δήλωση, η ιστορικός Elisabetta Cassina Wolff έγραψε ότι «Δεν είναι σαφές αν αυτό σήμαινε ότι ο Εβόλα τοποθετούσε τον εαυτό του πάνω ή πέρα από το φασισμό».

Ο Έβολα ήταν ο «επικεφαλής ιδεολόγος» της τρομοκρατικής ριζοσπαστικής δεξιάς της Ιταλίας μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Συνεχίζει να επηρεάζει τα σύγχρονα νεοφασιστικά κινήματα,[5][6][7][8], καθώς και τον Στηβ Μπάνον.

Πολλές από τις θεωρίες και τα γραπτά του Έβολα επικεντρώνονταν στον ιδιοσυγκρασιακό μυστικισμό, τον αποκρυφισμό και τις εσωτερικές θρησκευτικές σπουδές, και αυτή η πτυχή του έργου του επηρέασε τους αποκρυφιστές και τους εσωτεριστές. Ο Έβολα υποστήριζε επίσης την κυριαρχία και τον βιασμό ως συστατικό των προτεινόμενων πρακτικών σεξουαλικής μαγείας. Αυτή η προδιάθεση του μισογυνισμού προήλθε από τις ακροδεξιές απόψεις του σχετικά με τους ρόλους των φύλων, που απαιτούσαν απόλυτη υποταγή από τις γυναίκες.

Συγγραφικό έργο[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τα κυριότερα έργα του γραμμένα στην Ελληνική γλώσσα είναι τα εξής:

 • Εβραίοι και Μαθηματικά
 • ΖΕΝ, Ο δρόμος των Σαμουράι
 • Tρείς όψεις του εβραϊκού προβλήματος, Η εβραϊκή επίδραση στο πνεύμα, στον πολιτισμό, στην οικονομία
 • Το δόγμα των Αρίων για τον αγώνα και τη νίκη
 • Η Μεταφυσική του Φύλλου
 • Εξέγερση ενάντια στο σύγχρονο κόσμο
 • Η Διδασκαλία της Αφυπνίσεως
 • Ευρωπαϊκή Παρακμή
 • Προσανατολισμοί
 • Διαλογισμοί επί των κορυφών

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

 1. «Evola cogn.». dizionario.rai.it. Radio Audizioni Italiane Dizionario d'Ortografia e di Pronunzia. http://www.dizionario.rai.it/poplemma.aspx?lid=61429&r=90351. Ανακτήθηκε στις February 13, 2017. 
 2. Ferraresi, Franco
 3. Aaron Gillette.
 4. Horowitz, Jason.
 5. Stanley G. Payne.
 6. Nicholas Goodrick-Clarke.
 7. Jake Romm.
 8. Jason Horowitz.