Εσωτερισμός

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση

Ως εσωτερισμός εν γένει εννοείται η ύπαρξη εσωτερικών πεποιθήσεων ή πίστεων[1], δηλαδή ιδεών που γίνονται κατανοητές από μικρές συνήθως ομάδες; ανθρώπων ή μυημένους oή είναι αποτέλεσμα εγγενούς ενδιαφέροντος[2]. Ο όρος πηγάζει από τη λέξη ἐσωτερικός, σύνθετη του ἔσω, πουυποδηλώνει την εσωτερικότητα ή μυστικισμό του συστήματος.

Οόρος είναι επίσης πιθανό να αναφέρεται στην ακαδημαϊκή μελέτη των εσωτερικών θρησκευτικών συστημάτων και φιλοσοφιών ή στη μελέτη των θρησκευτικών συστημάτων και των φιλοσοφιών, των οποίων οι υποστηρικτές διακρίνουν τις πεποιθήσεις τους, τις πρακτικές και τις εμπειρίες τους από τις εξωτερικές και περισσότερο δογματικές παραδόσεις[3].

Ως παραδείγματα εσωτερικών θρησκευτικών κινημάτων και φιλοσοφιών αναφέρονται:

η Αλχημεία, η Αστρολογία, η Ανθρωποσοφία, ο πρώιμος Χριστιανικός μυστικισμός,[4] ο Ελευθεροτεκτονισμός, ο Γνωστικισμός, η Καββάλα, ο Νεοπλατωνισμός, η Μαγεία, ο Μυστικισμός Μερκαμπά,ο Μεσμερισμός, ο Ροδοσταυρισμός, ο Ταοϊσμός, η Αριθμολογία, ο Σβεντενμποργκιανισμός, η Σαϊεντολογία, ο Πνευματισμός, οι Αλεβίτες,[5] η Θεοσοφία του Γιάκομπ Μπέμε και το θεοσοφικό κίνημα που σχετίζεται με την Έλενα Μπλαβάτσκι.

Αν και ο εσωτερισμός αναφέρεται ως εξερεύνηση των κρυμμένων νοημάτων και του συμβολισμού διαφόρων φιλοσοφικών, ιστορικών και θρησκευτικών κειμένων, τα ίδια κείμενα απαντώνται στις δεσπόζουσες θρησκείες. Για παράδειγμα, η Βίβλος και το Τορά θεωρούνται και αναφέρονται από τις σχετικές ομάδες ως εσωτερικά κείμενα[6].

Σημειώσεις παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Chambers 20thC dictionary, 1972
  2. «Merriam-Webster Online Dictionary: esoteric». Webster.com. 2007-04-25. http://www.webster.com/dictionary/esoteric. Ανακτήθηκε στις 2010-01-31. 
  3. «What is Esotericism?». http://www.aseweb.org/?page_id=6. 
  4. Stroumsa, G. (2005). Hidden wisdom: esoteric traditions and the roots of Christian mysticism. Leiden: Brill. 
  5. Historical dictionary of Syria by David Dean Commins, Scarecrow Press, 2004, page 29
  6. Bland, Professor Kalman (1996) (Audiobook). Jewish Mysticism. The Teaching Company. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Commons logo
Τα Wikimedia Commons έχουν πολυμέσα σχετικά με το θέμα