Θρήνοι (βιβλίο)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Ρέμπραντ - Ο Ιερεμίας πενθεί για την καταστροφή της Ιερουσαλήμ.

Το βιβλίο Θρήνοι (από το εβραϊκό Εϊχάχ (= Ω, πώς!) οφείλει τον τίτλο του στο περιεχόμενό του, που συνιστά μια συλλογή θρηνωδών ασμάτων για την καταστροφή της Ιερουσαλήμ το 586 π. Χ. Στην εβραϊκή Βίβλο ανήκει στα Κετουβείμ («Γραπτά»), μαζί με το Άσμα Ασμάτων, το Βιβλίο της Ρουθ, τον Εκκλησιαστή και το Βιβλίο της Εσθήρ, αν και δεν υπάρχει καθορισμένη σειρά στη χριστιανική Παλαιά Διαθήκη ακολουθεί το Βιβλίο του Ιερεμία, καθώς ο προφήτης Ιερεμίας είναι ο παραδοσιακός συγγραφέας του. Ωστόσο, σύμφωνα με τη σύγχρονη επιστήμη, ενώ η καταστροφή της Ιερουσαλήμ από τη Βαβυλώνα ξέσπασε το 586/7 π.Χ. αποτελεί το υπόβαθρο των ποιημάτων, πιθανώς δεν γράφτηκαν από τον Ιερεμία. Πιθανότατα, ένα από τα κεφάλαια του βιβλίου γράφτηκε από διαφορετικό ανώνυμο ποιητή και στη συνέχεια ενώθηκαν για να σχηματιστεί το βιβλίο.

Το βιβλίο είναι εν μέρει ένας παραδοσιακός «θρήνος της πόλης» που θρηνεί την εγκατάλειψη της Ιερουσαλήμ από τον Θεό, την καταστροφή της και την τελική επιστροφή της θεότητας, και εν μέρει ένα νεκρικό μοιρολόι στο οποίο ο πενθών θρηνεί και απευθύνεται στους νεκρούς. Ο τόνος είναι ζοφερός: ο Θεός δεν μιλάει, ο βαθμός του πόνου παρουσιάζεται ως συντριπτικός και οι προσδοκίες για μελλοντική λύτρωση είναι ελάχιστες. Παρ' όλα αυτά, ο συγγραφέας καθιστά επανειλημμένα σαφές ότι η πόλη (και ακόμη και ο ίδιος ο συγγραφέας) είχε αμαρτήσει κατάφορα εναντίον του Θεού, γεγονός στο οποίο ο Θεός απάντησε έντονα. Με τον τρόπο αυτό ο συγγραφέας δεν κατηγορεί τον Θεό, αλλά μάλλον τον παρουσιάζει ως δίκαιο, και μερικές φορές ακόμη και ως φιλεύσπλαχνο.

Κεφάλαια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • 1ος θρήνος (1ο Κεφάλαιο): 1,1-22, Η πόλη κάθεται και κλαίει για τις δυστυχίες της, σαν μια μοναχική χήρα.
  • 2ος θρήνος (2ο Κεφάλαιο): 2,1-22, Οι δυστυχίες της πόλης περιγράφονται σε σχέση με τις εθνικές αμαρτίες.
  • 3ος θρήνος (3ο Κεφάλαιο): 3,1-66, Οι κάτοικοι ελπίζουν: Η τιμωρία είναι για το καλό τους. Μια καλύτερη μέρα θα ξημερώσει.
  • 4ος θρήνος (4ο Κεφάλαιο): 4,1-22, Θρήνος για τη λεηλασία της πόλης και την ερήμωση του ναού.
  • 5ος θρήνος (5ο Κεφάλαιο): 5,1-22, Προσευχή για έλεος.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]