Ηώιππος

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Ηώιππος
Χρονικό πλαίσιο απολιθωμάτων:
50Ma
Κατώτερο Ηώκαινο
Αναπαράσταση από τον Χάινριχ Χάρντερ
Αναπαράσταση από τον Χάινριχ Χάρντερ
Συστηματική ταξινόμηση
Βασίλειο: Ζώα (Animalia)
Συνομοταξία: Χορδωτά (Chordata)
Ομοταξία: Θηλαστικά (Mammalia)
Τάξη: Περισσοδάκτυλα (Perissodactyla)
Οικογένεια: Ιππίδες (Equidae)
Γένος: Ηώιππος (Eohippus)
Είδος: E. angustidens
Διώνυμο
Eohippus angustidens
(Cope, 1875)

Ο Ηώιππος ήταν ζώο, πρόγονος του σημερινού αλόγου, που ζούσε πριν από 50.000.000 χρόνια στα υγρά δάση της Ευρώπης και της Βόρειας Αμερικής.

Περιγραφή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Σκελετός στο Εθνικό Μουσείο Φυσικής Ιστορίας, Ουάσιγκτον
Αναπαράσταση από τον Κάρολο Κνάιτν

Η λέξη "Ηώιππος" σημαίνει "το πρώτο άλογο". Ο Ηώιππος είχε πολλές διαφορές με το σημερινό άλογο. Το μέγεθός του ήταν πολύ μικρότερο καθώς ήταν όσο μία σημερινή αλεπού. Επίσης, αντί για χαίτη είχε λίγες σκληρές τρίχες πάνω στο λαιμό και μία κοντή και πλατιά ουρά. Ο λαιμός του ήταν κοντός και τα δόντια του ζώου μπορούσαν να μασήσουν μόνο τρυφερά φύλλα. Στα μπροστινά του πόδια είχε τέσσερα δάχτυλα ενώ στα πισινά είχε τρία. Αυτό το πρωτόγονο άλογο είχε και άλλα οστά στα άκρα του, γεγονός που δημιουργεί την υπόθεση ότι οι πρόγονοί του πρέπει να είχαν πέντε δάχτυλα και ότι τα άκρα τους θα έμοιαζαν μάλλον με αυτά της αρκούδας.

Βιότοπος[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο ηώιππος ζούσε σε υγρά και δασωμένα μέρη. Μπορούσε να τρέχει μέσα στα πυκνά δάση για να σωθεί από τους εχθρούς του. Επίσης, μπορούσε να φτάνει και να τρώει τα φύλλα των θάμνων και των χαμηλών κλαδιών των δέντρων (ίσως εκείνη την εποχή να μην υπήρχε ακόμη χορτάρι).

Εξέλιξη[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Με την πάροδο του χρόνου αλλάξανε οι συνθήκες στα μέρη που ζούσε ο ηώιππος. Τα λασπώδη εδάφη των δασών ξεράθηκαν σιγά-σιγά και το χώμα έγινε σκληρότερο. Σιγά-σιγά άλλαξε και ο ηώιππος. Η μεταβολή, ύστερα από πολλούς αιώνες, ήταν τόσο μεγάλη ώστε οι επιστήμονες αναγκάστηκαν να του αλλάξουν όνομα. Το νεώτερο αυτό άλογο ονομάστηκε Μεσόιππος.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • "Η ιστορία του αλόγου", Κλασικά εικονογραφημένα, Εκδόσεις Ατλαντίς, Νο 1015