Ιππίδες

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Ιππίδαι (Equidae)
Αφρικανικός όνος (Equus asinus). Τα γνωστά μας γαϊδούρια ανήκουν σ' αυτό το είδος
Αφρικανικός όνος (Equus asinus). Τα γνωστά μας γαϊδούρια ανήκουν σ' αυτό το είδος
Συστηματική ταξινόμηση
Βασίλειο: Ζώα (Animalia)
Συνομοταξία: Χορδωτά (Chordata)
Ομοταξία: Θηλαστικά (Mammalia)
Τάξη: Περισσοδάκτυλα (Perissodactyla)
Οικογένεια: Ιππίδαι (Equidae)

Οι Ιππίδες (Equidae) αποτελούν μία από τις τρεις αρτίγονες οικογένειες των περισσοδακτύλων θηλαστικών και περιλαμβάνουν μονάχα ένα γένος, τον Ίππο (Equus). Στην οικογένεια των ιππιδών ανήκουν τα ζώα που είναι ευρύτερα γνωστά ως άλογα, ζέβρες και όνοι (γαϊδούρια). Ο διαχωρισμός των ειδών είναι μέχρι και σήμερα θέμα συζητήσεων ανάμεσα στους ειδικούς. Στις περισσότερες ταξινομήσεις πάντως αναγνωρίζονται επτά είδη. Μερικά από αυτά θεωρούνται απειλούμενα, άλλα όμως χαίρουν ως εξημερωμένα κατοικίδια παγκόσμιας εξάπλωσης.

Μορφολογικά χαρακτηριστικά[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οι ίπποι είναι όλοι ζώα μέσου μεγέθους με λεπτά πόδια και σχετικά μεγάλα κρανία. Το μήκος τους κυμαίνεται μεταξύ 200 cm και 300 cm ενώ το ύψος ακρωμίου φτάνει τα 100 cm ως 160 cm. Το βάρος ενήλικων ίππων είναι 170 kg ως 450 kg. Το σώμα τους καλύπτεται με κοντό και πυκνό τρίχωμα, το οποίο σε μερικά είδη σχηματίζει στην περιοχή του αυχένα χαίτη.

Το κρανίο ενός ίππου

Οι ίπποι είναι σε αντίθεση με τα υπόλοιπα περισσοδάκτυλα μόνοπλοι (μώνυχοι). Εκ των τριών δακτύλων της οπλής έχουν ατροφήσει τα δύο, με αποτέλεσμα να έχει απομείνει μόνο ένα λειτουργικό δάκτυλο (μονοδακτυλία). Όλοι οι ίπποι είναι δακτυλοβάμονες, στηρίζουν δηλαδή κατά την βάδηση όλο τους το βάρος σ' αυτό το μοναδικό δάκτυλο - οπλή.

Εξάπλωση - Ενδιαίτημα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Κοιτίδα των ιππιδών θεωρείται η Β. Αμερική. Παρόλα αυτά όμως οι ίπποι εξαφανίστηκαν εντελώς απ' αυτή τη ήπειρο πριν περίπου 10000 χρόνια για ανεξακρίβωτους ακόμα λόγους. Σήμερα ζουν σε άγρια κατάσταση μόνο στην Α. και Ν. Αφρική, καθώς και στην Κεντρική Ασία. Εικάζεται ότι εξαφανίστηκαν από την Β. Αφρική και τη Δ. Ασία στους ιστορικούς χρόνους με ανθρώπινη παρέμβαση. Μόνο μερικές νησίδες Όναγρων (Equus hemionus) έχουν απομείνει στο Ιράκ και στο Ιράν. Στην ανατολική Ευρώπη τα τελευταία άγρια άλογα (Equus przewalskii) εξαφανίστηκαν στις αρχές του 20ο αιώνα. Το είδος διασώθηκε χάρη στις οργανωμένες προσπάθειες ζωολογικών κήπων που φιλοξενούσαν τα τελευταία άτομα, όπως ο ζωολογικός κήπος του Μονάχου.

Το άλογο (Equus caballus) και το γαϊδούρι (Equus asinus) είναι ως κατοικίδια ζώα εξαπλωμένα παγκοσμίως Οι ίπποι προτιμούν τα ανοιχτά πεδία και ενδιαιτούν στις σαβάννες, τις στέππες αλλά ακόμα και σε ερημικές και ημιερημικές εκτάσεις.

Είδη[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η οικογένεια περιλαμβάνει μόνο ένα γένος τον Ίππο (Equus), στο οποίο ανήκουν επτά είδη:

  • Equus przewalskii - Ίππος του Przewalski
  • Equus caballus - Άλογο
  • Equus asinus - Αφρικανικός όνος
  • Equus hemionus - Ίππος ο ημίονος
  • Equus kiang -
  • Equus quagga -
  • Equus zebra - Ζέβρα η γνήσια
  • Equus hartmannae - Ίππος (Ζέβρα) του Hartmann
  • Equus grevyi - Ίππος (Ζέβρα) του Grevy