Ζαν Βικτόρ Πονσελέ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση


Ιωάννης Βίκτωρ Πονσελέ
Jean-Victor Poncelet.jpg
Γέννηση Μετς
Θάνατος Παρίσι
Υπηκοότητα Γαλλία
Βραβεύσεις Ιππότης της Λεγεώνας της Τιμής, Αξιωματικός της Λεγεώνας της Τιμής, Ταξιάρχης της Λεγεώνας της Τιμής, Ανώτερος Ταξιάρχης της Λεγεώνας της Τιμής και Τάγμα της Αξίας για τις Τέχνες και Επιστήμες
Σχολές Φοίτησης Πολυτεχνική Σχολή του Παρισιού
Απασχόληση / επάγγελμα μαθηματικός, πολιτικός και φυσικός
Αξίωμα βουλευτής του Γαλλικού κοινοβουλίου
Υπογραφή Ponce sig.jpg
Commons page Πολυμέσα σχετικά με το θέμα

Ο Ζαν Βικτόρ Πονσελέ (Jean Victor Poncelet, 1788-1867) ήταν Γάλλος στρατηγός και μαθηματικός.

Πήρε μέρος, ως αξιωματικός, στην εκστρατεία της γαλλικής εισβολής στη Ρωσία. Aιχμαλωτίστηκε κατά την διέλευση του Δνείπερου και φυλακίσθηκε στο Σαράτοφ το 1812. Κατά την διάρκεια της αιχμαλωσίας του, και κάτω από πολύ άσχημες συνθήκες, ασχολήθηκε με μαθηματικές μελέτες και έβαλε τις βάσεις της προβολικής γεωμετρίας.

Μετά την επιστροφή του στην Γαλλία δημοσίευσε τις μελέτες του σε σύγγραμμα με τίτλο: "Εγχειρίδιο των προβολικών ιδιοτήτων των σχημάτων" (1822). Το 1822 του δόθηκε ο βαθμός του στρατηγού και ανέλαβε την διεύθυνση της Πολυτεχνικής σχολής του Παρισιού.

Στον Πονσελέ οφείλουμε επίσης τις μελέτες επί των κυκλικών σημείων. Αυτός επινόησε επίσης τον μετασχηματισμό "δια των αντίστροφων πολικών". Δημοσίευσε άρθρα για τα εγγεγραμμένα και περιγεγραμμένα πολύγωνα σε κωνικές τομές. Έγραψε επίσης σύγγραμμα για την μηχανική, σημαντικό βοήθημα για το πυροβολικό.