Ερτογρούλ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Ερτογρούλ Γαζής
Ertuğrul Gazi
ارطغرل
Ertugrul Gazi.jpg
Περίοδος 12301281
Προκάτοχος Σουλεϊμάν Σαχ
Διάδοχος Οσμάν Α΄
Γέννηση 1191/1198
Αχλάτ
Θάνατος 1281 (83/90 ετών)
Σογκούτ
Σύζυγος Χαλιμέ Χατούν
Πατέρας Σουλεϊμάν Σαχ
Commons page Σχετικά πολυμέσα
δεδομένα (π  σ  ε )

Ο Ερτογρούλ ή Ερτογρούλ Γαζής (1191/1198 – 1281) (τουρκικά: Ertuğrul Gazi) ήταν Οθωμανός ηγεμόνας και πατέρας του Οθωμανού Σουλτάνου Οσμάν Α΄. Ο Ερτογρούλ ανήκε στην φυλή των Καγί και σαν τον γιό του είχε ονομαστεί Γαζής (νικητής).

Βιογραφικά στοιχεία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Ερτογρούλ γεννήθηκε γύρω στα 1190 σε μια περιοχή της Αρμενίας. Ήταν γιος του Σουλεϊμάν Σαχ ο οποίος ήταν αρχηγός της φυλής των Καγί. Μετά τον θάνατο του πατέρα του, το 1227, ο Ερτογρούλ που είχε πολλές ηγετικές αρετές αναδείχθηκε αρχηγός της φυλής και έτσι μαζί με τον αδερφό του, Δινδάρ, έφυγε από την Αρμενία με τετρακόσιες οικογένειες προς νέους τόπους. Κατά την διάρκεια της διαδρομής του είδαν δύο στρατούς να μάχονται. Χωρίς δεύτερη σκέψη ο Ερτογρούλ μπήκε στη μάχη και πήρε το μέρος του ασθενέστερου αρχηγού. Τελικά ο Ερτογρούλ και ο άλλος αρχηγός αναδείχθηκαν νικητές.

Λίγο αργότερα ο Ερτογρούλ διαπίστωσε ότι είχε βοηθήσει τον Σελτζούκο σουλτάνο Αλαεντίν Καϊκομπάντ Α΄ να νικήσει τους Μογγόλους. Έτσι μετά την νίκη του ο Αλαεντίν πρόσφερε στην φυλή του Ερτογρούλ το βουνό Ντουμανίτς και τις γύρω πεδιάδες του Θηβασίου (τούρκικα: Söğüt). Αργότερα για τις νέες υπηρεσίες του Ερτογρούλ εναντίον των Ελλήνων και των Μογγόλων του παραχώρησε την περιοχή Πουζουνού (Μέτωπο Πάγου) που βρισκόταν κοντά στο Εσκή Σεχίρ και αργότερα ονομάστηκε Αλαεντίν Σουλτανονού (μέτωπο του σουλτάνου). Εκεί ο Ερτογρούλ έζησε 50 ειρηνικά χρόνια. Ο Ερτογρούλ είχε παντρευτεί την Χαλιμέ Χατούν και εκτός από τον Οσμάν είχε και άλλους δυο γιους, τον Γουνδουζάλπ και τον Σουρουγιατί Σαβετζή. Ο Ερτογρούλ πέθανε το 1281. Ο θολωτός τάφος του, που βρίσκεται έξω από το Θηβάσιο, είναι ένα από τα πιο σημαντικά μνημεία της Τουρκίας.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Εγκυκλοπαίδεια Νέα Δομή, τόμος 12, Εκδόσεις Δομή, Αθήνα 1996.