Σουλεϊμάν Σαχ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Σουλεϊμάν Σαχ
Γενικές πληροφορίες
Όνομα στη
μητρική γλώσσα
سلیمان شاه (Τουρκικά)
Γέννηση 1178 (περίπου)
Θάνατος 1236 (περίπου)
Χαλέπι[1]
Αιτία θανάτου πνιγμός
Συνθήκες θανάτου ατύχημα
Χώρα πολιτογράφησης Οθωμανική Αυτοκρατορία
Θρησκεία Ισλάμ
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότητα στρατιωτικός
Οικογένεια
Σύζυγος Χαϊμέ Χατούν
Τέκνα Ερτογρούλ
Dündar Bey
Γονείς Καγιά Αλπ και Ιωάννης Κομνηνός Τζελέπης
Αξιώματα και βραβεύσεις
Αξίωμα σουλτάνος της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας

Ο Σουλεϊμάν Σαχ (Süleyman Şah, 1178 - 1227) ήταν , σύμφωνα με την οθωμανική παράδοση, Τουρκομάνος ηγέτης, γιος του Καγιάλπ, πατέρας του Ερτογρούλ και παππούς του ιδρυτή της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, Οσμάν Α΄[2].

Σύμφωνα με την Οθωμανική παράδοση ο Σουλεϊμάν Σαχ γεννήθηκε περίπου το 1178 και ήταν γιος του Καγιάλπ. Ήταν αρχηγός της φυλής των Καγί. O Σουλεϊμάν Σαχ καταγόταν από την περιοχή του Τουρκμενιστάν, όμως μετά την εισβολή του Τζένγκις Χαν στην περιοχή, αναγκάστηκε να μεταναστεύσει με όλη την φυλή του στις περιοχές του βόρειου Καυκάσου, στη σημερινή Αρμενία. Εκτός από τον Ερτογρούλ ο άλλος γιος του ήταν ο Σουρουγιατί, που ήταν πατέρας του Μπαή Χοτζά. Ο Σουλεϊμάν λέγεται ότι πνίγηκε γύρω στα 1227 στον ποταμό Ευφράτη προσπαθώντας να μάθει κολύμπι. Μετά τον θάνατο του αρχηγός της φυλής έγινε ο Ερτογρούλ, πατέρας του ιδρυτή της οθωμανικής δυναστείας Οσμάν. Ο υποτιθέμενος τάφος του Σουλεϊμάν Σαχ έχει ταυτιστεί με αυτόν στη σημερινή Συρία, στο κάστρο Καμπέρ (Caber Kalesi) στην όχθη του ποταμού Ευφράτη[3].

Πρώιμες Οθωμανικές γενεαλογίες δεν συμφωνούν όλες σε αυτή την γενεαλογία, μερικές δεν αναφέρουν τον Σουλεϊμάν Σαχ ως έναν από τους προγόνους του Οσμάν. Η σύνδεση μεταξύ Οσμαν και Σουλειμάν Σαχ μπορεί να έχει εφευρεθεί αργότερα[4]. Ο Γεώργιος Σφραντζής αναφέρει ότι ήταν από την Δυναστεία των Κομνηνών, γιος του Ιωάννη Κομνηνού Τζελέπη που έγινε μουσουλμάνος και ήταν παππούς του Οσμάν, ο Δημήτριος Σκαρλάτος το αναμφισβητεί συγκρίνοντας τις ημερομηνίες[5].

Μετά την Συνθήκη της Κωνσταντινούπολης το 1921 μεταξύ Τουρκίας και Γαλλίας, μια περιοχή 8 χιλιομέτρων γύρω από το κάστρο ανήκει στην Τουρκία δημιουργώντας ένα θύλακα εντός του συριακού εδάφους. Μετά την δημιουργία της τεχνητής λίμνης Άσσαντ το κάστρο μετακινήθηκε λίγα χιλιόμετρα πιο μακριά.

Το 2015 ο τάφος μετακινήθηκε ξανά λόγω του Συριακού εμφυλίου. Για τον σκοπό αυτό διενεργήθηκε νυχτερινή εισβολή Τουρκικών στρατευμάτων σε Συριακό έδαφος. Οι δυνάμεις του ISIL δεν ενεπλάκησαν στη μεταφορά και ο τάφος μεταφέρθηκε σε περιοχή που ελέγχουν οι Τουρκικές δυνάμεις περί τα 180 μέτρα εντός Συριακού εδάφους[6]. Το καθεστώς της Δαμασκού δήλωσε πως δεν αναγνωρίζει Τουρκική δικαιοδοσία στην περιοχή.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Ανακτήθηκε στις 13  Φεβρουαρίου 2018.
  2. «Kanuni kadar romantik ve edip biri yoktur». MЭLLЭYET HABER - TЬRKЭYE'NЭN HABER SЭTESЭ. 
  3. Sourdel, D. (2009). «ḎJ̲abar or Ḳalat ḎJ̲abar». Στο: P. Bearman, επιμ. Encyclopaedia of Islam (2nd έκδοση). Brill online. 
  4. İnalcık, Halil (2007). «Osmanlı Beyliği'nin Kurucusu Osman Beg». Belletin 7: 484–90. 
  5. Δημήτριος Σκαρλάτος ο Βυζάντιο-Κωνσταντινούπολις: Τόμος Γ´, σελ. 379
  6. Türkei vor direkter Konfrontation mit IS, orf.at, 30. September 2014.