Σουλεϊμάν Σαχ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Σουλεϊμάν Σαχ
Γενικές πληροφορίες
Όνομα στη
μητρική γλώσσα
سلیمان شاه (Τουρκικά)
Γέννηση1167 (περίπου)
Horasan[1]
Θάνατος1227 (περίπου)
Χαλέπι[2]
Αιτία θανάτουπνιγμός
Συνθήκες θανάτουθανατηφόρο δυστύχημα
ΘρησκείαΙσλάμ
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταστρατιωτικός
Οικογένεια
ΣύζυγοςΧαϊμέ Χατούν
ΤέκναΕρτογρούλ
Dündar Bey
Gündoğdu Bey
Sungurtekin Bey
ΓονείςΚαγιά Αλπ
Αξιώματα και βραβεύσεις
Αξίωμασουλτάνος της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας
Commons page Σχετικά πολυμέσα
Να μη συγχέεται με τον Σουλεϊμάν-Σαχ των Σελτζουκιδών (Τούρκων).

Ο Σουλεϊμάν Σαχ (Süleyman Şah, 1178 - 1227) ήταν , σύμφωνα με την οθωμανική παράδοση, Τουρκομάνος ηγέτης, γιος του Καγιά Αλπ ή του Κουταλμίς, πατέρας του Ερτογρούλ και παππούς του ιδρυτή της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, Οσμάν Α΄[3].

Σύμφωνα με την Οθωμανική παράδοση ο Σουλεϊμάν Σαχ γεννήθηκε περίπου το 1178 και ήταν γιος του Καγιά Αλπ. Ήταν αρχηγός της φυλής των Καγί. Ο Σουλεϊμάν Σαχ καταγόταν από την περιοχή του Τουρκμενιστάν, όμως μετά την εισβολή του Τζένγκις Χαν στην περιοχή, αναγκάστηκε να μεταναστεύσει με όλη την φυλή του στις περιοχές του βόρειου Καυκάσου, στη σημερινή Αρμενία. Εκτός από τον Ερτογρούλ ο άλλος γιος του ήταν ο Σουρουγιατί, που ήταν πατέρας του Μπαή Χοτζά. Ο Σουλεϊμάν λέγεται ότι πνίγηκε γύρω στα 1227 στον ποταμό Ευφράτη προσπαθώντας να μάθει κολύμπι. Μετά τον θάνατο του αρχηγός της φυλής έγινε ο Ερτογρούλ, πατέρας του ιδρυτή της οθωμανικής δυναστείας Οσμάν. Ο υποτιθέμενος τάφος του Σουλεϊμάν Σαχ έχει ταυτιστεί με αυτόν στη σημερινή Συρία, στο κάστρο Καμπέρ (Caber Kalesi) στην όχθη του ποταμού Ευφράτη[4].

Πρώιμες Οθωμανικές γενεαλογίες δεν συμφωνούν όλες σε αυτή την γενεαλογία, μερικές δεν αναφέρουν τον Σουλεϊμάν Σαχ ως έναν από τους προγόνους του Οσμάν. Η σύνδεση μεταξύ Οσμαν και Σουλειμάν Σαχ μπορεί να έχει εφευρεθεί αργότερα[5]. Ο Γεώργιος Σφραντζής αναφέρει ότι ήταν από την Δυναστεία των Κομνηνών, γιος του Ιωάννη Κομνηνού Τζελέπη που έγινε μουσουλμάνος και ήταν παππούς του Οσμάν, ο Δημήτριος Σκαρλάτος το αναμφισβητεί συγκρίνοντας τις ημερομηνίες[6]. Το πρόβλημα της μεγάλης χρονικής διαφοράς καλύπτει ο διάσημος Βρετανός ιστορικός Τζον Τζούλιους Νόρυιτς (1929 - 2018) στο έργο του "Βυζάντιο, παρακμή και πτώση" (1996). Ο γιος του Τζελέπη Κομνηνού και της Καμερώς ήταν ο Κουταλμίς μυθικός γενάρχης της Οθωμανικής δυναστείας και πατέρας του Σουλεϊμάν Σαχ, ταυτίζεται με τον Καγιά Αλπ.[7]

Μετά την Συνθήκη της Κωνσταντινούπολης το 1921 μεταξύ Τουρκίας και Γαλλίας, μια περιοχή 8 χιλιομέτρων γύρω από το κάστρο ανήκει στην Τουρκία δημιουργώντας ένα θύλακα εντός του συριακού εδάφους. Μετά την δημιουργία της τεχνητής λίμνης Άσσαντ το κάστρο μετακινήθηκε λίγα χιλιόμετρα πιο μακριά. Το 2015 ο τάφος μετακινήθηκε ξανά λόγω του Συριακού εμφυλίου. Για τον σκοπό αυτό διενεργήθηκε νυχτερινή εισβολή Τουρκικών στρατευμάτων σε Συριακό έδαφος. Οι δυνάμεις του ISIL δεν ενεπλάκησαν στη μεταφορά και ο τάφος μεταφέρθηκε σε περιοχή που ελέγχουν οι Τουρκικές δυνάμεις περί τα 180 μέτρα εντός Συριακού εδάφους[8]. Το καθεστώς της Δαμασκού δήλωσε πως δεν αναγνωρίζει Τουρκική δικαιοδοσία στην περιοχή.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Ανακτήθηκε στις 13  Αυγούστου 2022.
  2. Ανακτήθηκε στις 13  Φεβρουαρίου 2018.
  3. «Kanuni kadar romantik ve edip biri yoktur». MЭLLЭYET HABER - TЬRKЭYE'NЭN HABER SЭTESЭ. 
  4. Sourdel, D. (2009). «ḎJ̲abar or Ḳalat ḎJ̲abar». Στο: P. Bearman, επιμ. Encyclopaedia of Islam (2nd έκδοση). Brill online. 
  5. İnalcık, Halil (2007). «Osmanlı Beyliği'nin Kurucusu Osman Beg». Belletin 7: 484–90. 
  6. Δημήτριος Σκαρλάτος ο Βυζάντιο-Κωνσταντινούπολις: Τόμος Γ´, σελ. 379
  7. Norwich, John Julius, Byzantium: The Decline and Fall, New York : Alfred A. Knopf, 1996 σσ. 81–82
  8. Türkei vor direkter Konfrontation mit IS, orf.at, 30. September 2014.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Norwich, John Julius (1996). Byzantium: The Decline and Fall. New York: Alfred A. Knopf (1996)