Μετάβαση στο περιεχόμενο

Ερρίκος του Έπενσταϊν

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Ερρίκος του Έπενσταϊν
Γενικές πληροφορίες
Όνομα στη
μητρική γλώσσα
Heinrich III (Γερμανικά)
Γέννηση1050 (περίπου)
Θάνατος4  Δεκεμβρίου 1122
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταηγεμόνας
Οικογένεια
ΓονείςMarquard IV of Eppenstein
ΑδέλφιαΛιούτολντ του Έπενσταϊν
Ulrich von Eppenstein
ΟικογένειαHouse of Eppenstein

Ο Ερρίκος Γ΄, γερμ.: Henrik von Eppenstein, (π. 1050 – 4 Δεκεμβρίου 1122) από τον Οίκο του Έππενσταϊν ήταν δούκας της Καρινθίας και μάργραβος της Βερόνας από το 1090 έως το 1122. Ήταν ο τελευταίος δούκας από τον Οίκο του Έπενσταϊν.

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ήταν γιος του Μάρκβαρτ κόμη του Έπενσταϊν (π. 1076) και της συζύγου του Lιούτμπιργκ του Πλάιν. Ήταν νεότερος αδελφός του Λιούτολντ, ο οποίος είχε λάβει ως φέουδο το δουκάτο της Καρινθίας μετά την καθαίρεση του Μπέρτολντ των Τσέρινγκεν από τον βασιλιά Ερρίκο Δ΄ της Γερμανίας. το 1077. Και τα δύο αδέλφια υπήρξαν πιστοί σύμμαχοι του βασιλιά κατά τη διάρκεια της σκληρής έριδας της Περιβολής και την πορεία της Κανόσας. Όταν οι πρίγκιπες εξέλεξαν αντίπαλο βασιλιά τον Ροδόλφο του Ράινφελντεν, οι Έπενσταϊν εξασφάλισαν την ασφαλή μετάβαση του βασιλιά Ερρίκου Δ΄ πίσω στη Γερμανία.

Το 1077 ή λίγο μετά, ο Ερρίκος Δ΄ παραχώρησε τις μαρκιωνίες της Καρνιόλας και της Ιστρίας στον Ερρίκο του Έπενσταϊν. Όταν ο δούκας Λιούτολτ απεβίωσε άτεκνος το 1090, ο Ερρίκος Δ΄ έδωσε στον Ερρίκο την Καρινθία και τη μαρκιωνία της Βερόνας, αλλά μετέφερε την Καρνιόλα στο πατριαρχείο της Ακουιλέια και την Ιστρίας στο Πόπο Β΄ της Βαϊμάρης-Όρλαμυντε. Ο δούκας Ερρίκος υπηρέτησε ως επιμελητής (vogt) του πατριαρχείου υπό τον αδελφό του, πατριάρχη Ούλριχ Α΄. Με τον Ούλριχ Α΄ υποστήριξε τον βασιλιά Ερρίκο Ε΄ της Γερμανίας, όταν ο Ερρίκος Ε΄ επέβαλε την παραίτηση τού πατέρα του Ερρίκου Δ΄ το 1105. Κατά τη διάρκεια της συνεχιζόμενης έριδας της Περιβολής, μπήκε σε ένοπλη σύγκρουση με τον Κορράδο Α΄ πρίγκιπα-αρχιεπίσκοπο του Σάλτσμπουργκ το 1121.

Με το τέλος του Ερρίκου το 1122, ο Οίκος του Έπενσταϊν εξέλιπε. Το δουκάτο της Καρινθίας ανέλαβε ο ανάδοχος (νονός) του Ερρίκος Δ΄ από τον ανερχόμενο Οίκο του Σπόνχαϊμ.

Βιβλιογραφικές αναφορές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Florin Curta. Η Νοτιοανατολική Ευρώπη στο Μεσαίωνα, 500–1250 . Cambridge University Press, 2002. σελ. 255
  • Τζον Έλντεβικ. Επισκοπική Εξουσία και Εκκλησιαστική Μεταρρύθμιση στη Γερμανική Αυτοκρατορία: Δέκατοι, Κυριαρχία και Κοινότητα, 950–1150 . Cambridge University Press, 2012. σελ. 261
  • ΕΙΝΑΙ Ο Ρόμπινσον. Ερρίκος Δ΄ της Γερμανίας, 1056-1106 . Cambridge University Press, 2003. σελ. 289