Ερρίκος Δ΄ της Καρινθίας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Ερρίκος Δ΄ της Καρινθίας
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση1065 (περίπου) ή 1070 (περίπου)
Θάνατος14  Δεκεμβρίου 1123
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταηγεμόνας
Οικογένεια
ΓονείςΈνγκελμπερτ Α΄ της Ιστρίας[1] και Hedwig[1]
ΑδέλφιαΕνγιλβέρτος Β΄ του Σπόνχαϊμ
ΣυγγενείςΖήγκφρηντ Α΄ του Σπόνχαϊμ (παππούς) και Richgard of Lavant (γιαγιά)
ΟικογένειαΟίκος του Σπόνχαϊμ
Commons page Σχετικά πολυμέσα

O Ερρίκος Δ΄, γερμ.: Henrik IV von Sponheim, (π. 1065/70 – 14 Δεκεμβρίου 1123) ήταν δούκας της Καρινθίας και μάργραβος της Βερόνας από το 1122 μέχρι το τέλος του. Ήταν ο πρώτος κυβερνήτης αυτών των περιοχών από τον Ρηνανικό Οίκο του Σπόνχαϊμ.

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ήταν ο πρωτότοκος γιος του κόμη Ένγκελμπερτ Α΄ του Σπόνχαϊμ (απεβ. 1096) και της συζύγου του Χέντβιχ, πιθανώς κόμισσας από τη Μόσα. [2] Ο Ένγκελμπερτ ήταν υποστηρικτής του πάπα Γρηγόριου Ζ΄ στη σφοδρή διαμάχη για την περιβολή των επισκόπων και ως εκ τούτου είχε εκτοπιστεί από την κομητεία του στη Βαυαρική κοιλάδα Πούστερ από τον βασιλιά Ερρίκο Δ΄ της Γερμανίας το 1091.

Μετά το τέλος του αναδόχου (νονού) του, Ερρίκου Γ΄ δούκα της Καρινθίας, τελευταίου ηγεμόνα από τον Οίκο του Έπενσταϊν, έλαβε ως φέουδο το δουκάτο της Καρινθίας και τη μαρκιωνία της Βερόνας από τον βασιλιά Ερρίκο Ε΄ της Γερμανίας. Ωστόσο, δεν κληρονόμησε τις ανεξάρτητες γαίες (allodii) του Ερρίκου Γ΄, οι οποίες πέρασαν στον Λεοπόλδο μάργραβο της Στυρίας, μέλος της δυναστείας Τράουνγκαου (Οτακαριδών). Αυτό είχε ως αποτέλεσμα η επονομαζόμενη επαρχία Γκράσλουπ, δηλαδή τα κτήματα του Nόιμαρκτ και του Σανκτ Λάμπρεχτ, καθώς και η περιοχή Mούραου, που προηγουμένως ανήκε στην κομητεία Φρήσαχ της Καρινθίας, να περιέλθουν στη μαρκιωνία της Στυρίας.

Ο Ερρίκος Δ΄, όπως και ο προκάτοχός του, παρέμεινε αντίπαλος του Κορράδου Α΄ αρχιεπισκόπου του Σάλτσμπουργκ. Απεβίωσε μέσα σε ένα χρόνο από την κυριαρχία της Καρινθίας και τον διαδέχθηκε ο μικρότερος αδελφός του, Ένγκελμπερτ.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Hausmann, Friedrich. «Die Grafen zu Ortenburg und ihre Vorfahren im Mannesstamm, die Spanheimer in Kärnten, Sachsen und Bayern, sowie deren Nebenlinien». Ostbairische Grenzmarken – Passauer Jahrbuch für Geschichte Kunst und Volkskunde 36 (1994): 9–62.
  • Brunner, Walter. «Das Werden der Landesgrenze gegen Kärnten und Salzburg». Das Werden der Steiermark . Γκρατς: Verlag Styria, 1980.
  • Ortenburg-Tambach, Eberhard Graf zu. Geschichte des reichsständischen, herzoglichen und gräflichen Gesamthauses Ortenburg, τόμ. 1: Das herzogliche Haus στο Kärnten. Vilshofen, 1931.

Βιβλιογραφικές αναφορές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. 1,0 1,1 1,2 1,3 Darryl Roger Lundy: (Αγγλικά) The Peerage.
  2. Peter Štih, Vasko Simoniti, Peter Vodopivec, Slovenska zgodovina (Ljubljana, 2016), 109,131-32.