Λιούτολντ του Έπενσταϊν

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Λιούτολντ του Έπενσταϊν
Γενικές πληροφορίες
Όνομα στη
μητρική γλώσσα
Liutold von Eppenstein (Γερμανικά)
Γέννηση1050 (περίπου) ή 1045 (περίπου)
Θάνατος12  Μαΐου 1090[1]
Τόπος ταφήςSt. Lambert's Abbey
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότητααριστοκράτης
Οικογένεια
ΤέκναUlrich von Eppenstein
ΓονείςMarquard IV of Eppenstein
ΑδέλφιαΕρρίκος του Έπενσταϊν
Ulrich von Eppenstein
ΟικογένειαHouse of Eppenstein

Ο Λιούτολντ, γερμ.: Liutold von Eppenstein (π. 1050 - 12 Μαΐου 1090) ήταν δούκας της Καρινθίας και μάργραβος της Βερόνας από το 1077 μέχρι το τέλος του.

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ήταν ο δεύτερος γιος του Mάρκβαρτ, κόμη του Έπενσταϊν (απεβ. 1076) και της συζύγου του Λιούτμπιργκ, κόρης του κόμη Λιούτολντ του Πλάιν. Ο παππούς του Aδαλβέρτος του Έπενσταϊν ήταν ήδη δούκας της Καρινθίας, έως ότου καθαιρέθηκε από τον βασιλιά Κορράδο Β΄ της Γερμανίας το 1035. Ωστόσο, ο Οίκος του Έπενσταϊν της Άνω Στυρίας είχε παραμείνει ισχυρός στα εδάφη της Καρινθίας, καθιστώντας δύσκολο για τους ξένους ηγεμόνες που διορίστηκαν από τον βασιλιά να επικρατήσουν έναντι των τοπικών ευγενών.

Ο Λίουτολντ ανέκτησε τον τίτλο του δουκάτου, όταν ο προκάτοχός του δούκας Μπέρτολντ Β΄ των Τσέρινγκεν είχε υποστηρίξει τον Γερμανό αντιβασιλιά Ροδόλφο του Ράινφελντεν κατά τη διάρκεια της δέριδας της Περιβολής και ως εκ τούτου καθαιρέθηκε από τον βασιλιά Ερρίκο Δ΄ το 1077. Ο βασιλιάς, έχοντας επιστρέψει από την Κανόσα, διόρισε τον Λίουτολντ αντ' αυτού, ο οποίος του παρείχε ασφαλή μετακίνηση στο πέρασμα του Πρέντιλ και στις κτήσεις του στην Καρινθία, στον δρόμο του πίσω στη Γερμανία. Οι περιοχές του Έπενσταϊν ωστόσο περιορίστηκαν σημαντικά, καθώς ο Ερρίκος Δ΄ έδωσε την περιοχή του Βερονέζου Φρίουλι και την Ιστρίας στο νεοσύστατο Patria del Friuli (πατριαρχείο της Ακουιλέια), ενώ η Καρινθιακή μαρκιωνία της Στυρίας παρέμεινε υπό την κυριαρχία των Οτακαριδών.

Ο Λιούτολντ συνόδευσε αργότερα τον Ερρίκο Δ΄ στη στέψη του στη Ρώμη και επίσης ξανάκτισε το κάστρο του Έπενσταϊν. Αν και είχε νυμφευτεί δύο φορές, απεβίωσε χωρίς απογόνους. Τον διαδέχθηκε ο μικρότερος αδελφός του Ερρίκος Γ΄. Ο Λιούτολντ ετάφηκε στο αβαείο του Αγίου Λάμπρεχτ στη Στυρία.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. www.deutsche-biographie.de/sfz52000.html. Ανακτήθηκε στις 9  Οκτωβρίου 2017.