Ερνέστος Αύγουστος Δ΄ του Ανοβέρου

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Ερνέστος-Αύγουστος Δ΄
δούκας του Κάμπερλαντ (τιτουλάριος)
βασιλιάς του Ανοβέρου (τιτουλάριος)
Περίοδος1953 - 1987
ΠροκάτοχοςΕρνέστος-Αύγουστος Γ΄
ΔιάδοχοςΕρνέστος-Αύγουστος Ε΄
δούκας του Μπούνσβικ (τιτουλάριος)
Περίοδος1953 - 1987
ΠροκάτοχοςΕρνέστος-Αύγουστος Γ΄
ΔιάδοχοςΕρνέστος-Αύγουστος Ε΄
Γέννηση18 Μαρτίου 1914
Μπράουνσβαϊγκ, Κάτω Σαξονία
Θάνατος09 Δεκεμβρίου 1987 (73 ετών)
Πάτενσεν, Κάτω Σαξονία
ΣύζυγοςΌρτρουντ του Γκλύξμπουργκ
Μόνικα του Zόλμς-Λάουμπαχ
ΕπίγονοιΜαρία
Ερνέστος-Αύγουστος Ε΄
Λουδοβίκος-Ροδόλφος
Όλγα
Αλεξάνδρα
Ερρίκος
ΟίκοςΟίκος του Αννόβερου
ΠατέραςΕρνέστος-Αύγουστος Γ΄
ΜητέραΒικτώρια-Λουίζα Χοεντσόλερν
Commons page Σχετικά πολυμέσα
δεδομένα (π  σ  ε )

Ο πρίγκιπας Ερνέστος-Αύγουστος Δ΄ (18 Μαρτίου 1914 - 9 Δεκεμβρίου 1987) είχε τίτλους στη Γερμανία, όπως τιτουλάριος βασιλιάς του Αννοβέρου (Hanover) και δούκας του Μπράουνσβαϊγκ (Braunschweig) και τίτλους στη Βρετανία, όπως δούκας του Κάμπερλαντ (Cumberland) και πρίγκιπας της Βρετανίας. Είναι ο αρχηγός του Οίκου των Γουέλφων-Ανοβέρου. Είναι αδελφός της Φρειδερίκης, συζύγου του Παύλου βασιλιά της Ελλάδας.

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στη βάπτισή του το 1914 μαζεύτηκαν οι εστεμμένοι της Ευρώπης, λίγο πριν το ξεκίνημα του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου, ο οποίος κατάργησε τα αξιώματα των περισσοτέρων: είχε 17 αναδόχους και το Σύνταγμα του Βαρέως Ιππικού. Το 1917 η Βρετανία αφαίρεσε τους τίτλους του πατέρα του, επειδή αυτός είχε πολεμήσει στο πλευρό των Γερμανών. Το 1918 η Δημοκρατία της Βαϊμάρης, κατάργησε τους τίτλους των Γερμανών πριγκίπων. Ο πατέρας του όμως συνέχισε να τους διατηρεί ως τιτουλάριος.

Κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου πολέμησε ως λοχαγός υπό τον συνταγματάρχη Έριχ Χόεπνερ στα σύνορα με τη Ρωσία, όπου τραυματίσθηκε σοβαρά στην Κρακοβία το 1943. Μετά την απόπειρα δολοφονίας του Αδόλφου Χίτλερ στις 20 Ιουλίου 1944 φυλακίσθηκε από τη Μυστική Αστυνομία (Gestapo) στο Βερολίνο· ελευθερώθηκε μερικές εβδομάδες μετά.

Η βρετανική του υπηκοότητα αμφισβητείται[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εκτός από Γερμανός ήταν και Βρετανός υπήκοος, ως απόγονος της Σοφίας Βίττελσμπαχ, σύμφωνα με το Νόμο Πολιτογράφησης του 1705 των (μη καθολικών) απογόνων της Σοφίας Βίττελσμπαχ, εγγονής του Ιακώβου Α΄ και μητέρας του Γεωργίου Α΄, βασιλέων της Βρετανίας. Το 1948 ο Γενικός Εισαγγελέας της Βρετανίας αντιτέθηκε με αγωγή στο Ανώτατο Δικαστήριο στην εφαρμογή του Νόμου, με το επιχείρημα ότι ο Νόμος αναφερόταν στους απογόνους της Σοφίας που ζούσαν το 1705, όχι για τους μέλλοντες απογόνους της. Ο πρίγκιπας προσέφυγε στο Εφετείο, που τον δικαίωσε. Ο Γενικός Εισαγγελέας άσκησε αίρεση ενώπιον της Βουλής των Λόρδων, η οποία όμως επικύρωσε την απόφαση του Εφετείου. Έτσι επιβεβαιώθηκε η βρετανική υπηκοότητα του πρίγκιπα.

Όταν απεβίωσε ο πατέρας του το 1953, ο Ερνέστος-Αύγουστος Γ΄ κληρονόμησε τους τίτλους του. Ο ίδιος απεβίωσε το 1987 στο Πάτενσεν του Ανοβέρου, στην Κάτω Σαξονία, 73 ετών.

Οικογένεια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Νυμφεύτηκε πρώτα στις 5 Σεπτεμβρίου 1951 την Όρτρουντ, κόρη του Αλβέρτου πρίγκιπα του Σ.Χ.Σ.Γκλύκσμπουρκ. Στο γάμο παρευρέθηκε η αδελφή του Φρειδερίκη με τον σύζυγό της Παύλο βασιλιά της Ελλάδας. Η δεξίωση έγινε στους κήπους του Χέρενχαουζεν, μια και το εκεί ανάκτορο του Ανοβέρου είχε βομβαρδιστεί και καεί κατά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Είχε τέκνα:

  • Μαρία γενν. 1952, παντρεύτηκε τον Μιχαήλ κόμη του Χόκμπεργκ.
  • Ερνέστος-Αύγουστος Ε΄ γενν. 1954, τιτουλ. βασιλιάς τού Αννοβέρου, τιτουλ. δούκας τού Μπράουνσβαϊγκ και επικεφαλής τού Οίκο τού Αννοβέρου. Νυμφεύτηκε πρώτα την Σ. Χοκουλί και έπειτα την Καρολίνα του Μονακό.
  • Λουδοβίκος-Ροδόλφος 1955-1988, πρίγκιπας τού Αννοβέρου, νυμφεύτηκε την Ισαβέλλα κόμισσα του Τουρν. Όταν αυτή απεβίωσε το 1988, ο Λουδοβίκος-Ροδόλφος αυτοκτόνησε.
  • Όλγα γενν. 1959.
  • Αλεξάνδρα γενν. 1959, παντρεύτηκε τον Ανδρέα πρίγκιπα του Λάινινγκεν.
  • Ερρίκος γενν. 1961, πρίγκιπας τού Αννοβέρου, σύζυγος της Τύρα φον Βεστερνχάγκεν.

Όταν η Όρτρουντ απεβίωσε το 1980, ο Ερνέστος-Αύγουστος Δ΄ νυμφεύτηκε για δεύτερη φορά, το 1981, με τη Μόνικα κόμισσα του Zόλμς-Λάουμπαχ.

Από μία μη νόμιμη σχέση με τη Μαρία-Άννα βαρόνη φον Χούμπολτ-Ντάχρεντεν (πρώην σύζυγος του Ουμβέρτου των Χοεντσόλερν), είχε ένα φυσικό τέκνο:

  • (νόθος) Χριστιανός γενν. 1043, κύριος του Χούμπολτ-Ντάχρεντεν.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]