Αυγούστα Βικτώρια του Σλέσβιχ-Χόλσταϊν

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Αυγούστα Βικτωρία
Πριγκίπισσα του Σλέσβιχ-Χόλσταϊν
Αυτοκρατείρα της Γερμανίας
Βασίλισσα της Πρωσίας
Αυτοκρατορική σύζυγος της Γερμανίας
Βασιλική σύζυγος της Πρωσίας
Περίοδος15 Ιουνίου 1888 – 9 Νοεμβρίου 1918
ΠροκάτοχοςΒικτώρια, Βασιλική Πριγκίπισσα
ΔιάδοχοςΗ μοναρχία καταργήθηκε
Γέννηση22 Οκτωβρίου 1858
Παλάτι Ντόλτσιγκ, Μπράντενμπουργκ, Πρωσία
(σημερινό Ντούζεκ, Πολωνία)
Θάνατος11 Απριλίου 1921 (62 ετών)
Χούις Ντόον, Ολλανδία
Τόπος ταφής19 Απριλίου 1921
Ναός των Αρχαιοτήτων, Πότσδαμ, Γερμανία
ΣύζυγοςΓουλιέλμος Β΄ της Γερμανίας
ΕπίγονοιΓουλιέλμος
Άιτελ-Φρειδερίκος
Αδαλβέρτος
Αύγουστος-Γουλιέλμος
Όσκαρ
Ιωακείμ
Βικτώρια Λουίζα
Πλήρες όνομα
   Αυγούστα Βικτωρία Φρειδερίκη Λουίζα Θεοδώρα Ιωάννα
Γερμανικά: Auguste Viktoria Friederike Luise Feodora Jenny
ΟίκοςΟίκος του Σ.Χ.Σόντερμπουργκ
ΠατέραςΦρειδερίκος Η΄ του Σλέσβιχ-Χόλσταϊν
ΜητέραΑδελαΐδα του Χοενλόε-Λάνγκενμπουργκ
Commons page Σχετικά πολυμέσα
δεδομένα (π  σ  ε )

Η Αυγούστα Βικτωρία του Σλέσβιχ-Χόλσταϊν (Auguste Viktoria von Schleswig-Holstein, 22 Οκτωβρίου 1858 - 11 Απριλίου 1921) ήταν η σύζυγος του Γουλιέλμου Β΄ της Γερμανίας.

Είχε αυστηρή συμπεριφορά και έφερε σε δύσκολη θέση την πεθερά της και τη Σοφία, αδελφή του άνδρα της.

Νεανικά έτη[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Αυγούστα Βικτωρία Φρειδερίκη Λουίζα Θεοδώρα Ιωάννα γεννήθηκε στις 22 Οκτωβρίου 1858 στο Παλάτι Ντόλτσιγκ του Μπράντενμπουρκ (σημερινό Ντούζεκ της Πολωνίας). Ήταν το πρώτο παιδί του Φρειδερίκου Η΄ του Σλέσβιχ-Χόλσταϊν και της Αδελαΐδας του Χοενλόε-Λάνγκενμπουρκ.

Στις 27 Φεβρουαρίου 1881 παντρεύτηκε τον Γουλιέλμο Β΄, τότε πρίγκιπα της Πρωσίας ακόμη· και οι δύο ήταν δισέγγονα της Βικτωρίας της Σαξονίας-Κόμπουργκ-Ζάαλφελντ, κόρης του Φραγκίσκου της Σαξονίας-Κόμπουργκ-Ζάαλφελντ: η Αυγούστα Βικτωρία από τον 1ο της γάμο και ο Γουλιέλμος από τον 2ο. Ο Γουλιέλμος είχε ζητήσει σε γάμο την εξαδέλφη του Ελισάβετ της Έσσης και του Ρήνου, αλλά εκείνη αρνήθηκε. Ο νεαρός Πρίγκιπας πείσμωσε και θέλησε γρήγορα να νυμφευτεί με άλλη. Ζήτησε την Αυγούστα Βικτωρία, αλλά οι γονείς του ήθελαν πιο σπουδαίο γάμο· τότε ο πρωθυπουργός Όττο φον Μπίσμαρκ υποστήριξε τον Γουλιέλμο με το επιχείρημα ότι έτσι θα τελείωνε η διένεξη της Γερμανίας που υπήρχε με τον Φρειδερίκο Η΄ του Σλέσβιχ-Χόλσταϊν. Ο νεαρός πρίγκιπας συνέχισε να είναι αδιάλλακτος και τελικά ο πατέρας του Φρειδερίκος Γ΄ έδωσε τη συγκατάθεση του.

Ο γάμος της[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο σχέσεις της με την πεθερά της Αυτοκράτειρα Βικτωρία, κόρη του Αλβέρτου της Σαξονίας-Κόμπουργκ & Γκότα και της Βικτωρίας του Ηνωμένου Βασιλείου, δεν ήταν καλές. Η πεθερά της πίστευε ότι θα μπορούσε μέσω της Αυγούστας Βικτωρίας να αναθερμάνει τις σχέσεις της με τον γιο της, αλλά διαψεύστηκε. Έχασε τη θέση της επικεφαλής του Ερυθρού Σταυρού, θέση που πήρε η νύφη της, αν και δεν είχε εμπειρία. Η νεαρή σύζυγος στις συμβουλές της Βικτωρίας έπραττε το αντίθετο. Όταν όμως o Γουλιέλμος ανέλαβε αυτοκράτορας και έλλειπε σε στρατιωτικά γυμνάσια, η Αυγούστα Βικτωρία θέλησε τη συντροφιά της πεθεράς της, αν και δεν την άφηνε να επηρεάζει πολύ τα παιδιά της· και ήταν δίπλα της όταν η πεθερά της απεβίωσε.

Η Αυγούστα Βικτωρία δεν είχε καλές σχέσεις ούτε με τις αδελφές του Γουλιέλμου Β΄. Όταν η Σοφία παντρεύτηκε τον Κωνσταντίνο, μέλλοντα Βασιλιά της Ελλάδας, ζήτησε να αφήσει την Ευαγγελική Εκκλησία και να γίνει Ορθόδοξη. Η Αυγούστα Βικτωρία της είπε ότι ο Γουλιέλμος Β΄ είναι αρχηγός της Ευαγγελικής Εκκλησίας της Πρωσίας και θα το βρει απαράδεκτο και πως αν επιμένει θα πάει στην Κόλαση. Η Σοφία της απάντησε πως εξαρτάται από την ίδια ποια πίστη θα έχει· η Αυγούστα Βικτωρία έπαθε υστερία και γέννησε πρόωρα τον έκτο γιο της, Ιωακείμ. Ο Γουλιέλμος Β΄ έγραψε ότι αν το παιδί πέθαινε, η Σοφία θα ήταν υπεύθυνη.

Το 1920, μαζί με το σύζυγό της, εξορίστηκε από τη Δημοκρατία της Βαϊμάρης, το νέο καθεστώς στη Γερμανία. Ο γιος τους Ιωακείμ διαζεύχθηκε και μετά αυτοκτόνησε. Η Αυγούστα Βικτωρία δεν άντεξε τις απώλειες και απεβίωσε το 1921 στο Ντόορν της Ολλανδίας. Η Γερμανία επέτρεψε να ταφεί στο έδαφός της, όχι όμως να συνοδεύσει τη σορό ο Γουλιέλμος, που την ακολούθησε ως τα σύνορα μόνο. Ετάφη στο Ναό των Αρχαιοτήτων, κοντά στο Νέο Ανάκτορο στο Πότσδαμ.

Οικογένεια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Με τον σύζυγό της Γουλιέλμο Β΄ της Γερμανίας απέκτησαν τέκνα:

Πρόγονοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τίτλοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • 22 Οκτωβρίου 1858 - 27 Φεβρουαρίου 1881: Η Γαληνοτάτη Υψηλότητα Πριγκίπισσα Αυγούστα Βικτώρια του Σλέσβιχ-Χόλσταϊν-Σόντερμπουργκ-Αουγκούστενμπουργκ
  • 27 Φεβρουαρίου 1881 - 9 Μαρτίου 1888: Η Αυτοκρατορική και Βασιλική Υψηλότητα Πριγκίπισσα Γουλιέλμου της Πρωσίας
  • 9 Μαρτίου 1888 - 15 Ιουνίου 1888: Η Αυτοκρατορική και Βασιλική Υψηλότητα Η Διάδοχος Πριγκίπισσα της Γερμανίας, Η Διάδοχος Πριγκίπισσα της Πρωσίας
  • 15 Ιουνίου 1888 - 11 Απριλίου 1921: Η Αυτοκρατορική και Βασιλική Υψηλότητα Η Αυτοκρατείρα της Γερμανίας, Η Βασίλισσα της Πρωσίας

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Radziwill, Catherine (1915). The Royal Marriage Market of Europe. New York: Funk and Wagnalls Company. ISBN 1-4589-9988-2. 
  • Van der Kiste, John: The last German Empress: A life of Empress Augusta Victoria, Consort of Emperor William II. CreateSpace, 2015
  • Thomas Weiberg: … wie immer Deine Dona. Verlobung und Hochzeit des letzten deutschen Kaiserpaares. Isensee-Verlag, Oldenburg 2007, ISBN 978-3-89995-406-7.

Πινακοθήκη[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Αυγούστα Βικτώρια του Σλέσβιχ-Χόλσταϊν
Οίκος του Σλέσβιχ-Χόλσταϊν-Σόντερμπουργκ-Αουγκούστενμπουργκ
Νεότερος κλάδος του Οίκου του Όλντενμπουργκ
Γέννηση: 22 Οκτωβρίου 1858 Θάνατος: 11 Απριλίου 1921
Αυτοκρατορικός Οίκος της Γερμανίας
Προκάτοχος
Πριγκίπισσα Βικτώρια του Ηνωμένου Βασιλείου, Βασιλική Πριγκίπισσα
Αυτοκρατορική σύζυγος της Γερμανίας
Βασιλική σύζυγος της Πρωσίας

15 Ιουνίου 1888 – 9 Νοεμβρίου 1918
Η μοναρχία καταργήθηκε
Τίτλοι σε διεκδίκηση
Απώλεια τίτλου
— ΚΑΤ' ΟΝΟΜΑ —
Αυτοκρατορική σύζυγος της Γερμανίας
Βασιλική σύζυγος της Πρωσίας

9 Νοεμβρίου 1918 – 11 Απριλίου 1921
Διάδοχος
Πριγκίπισσα Ερμίνε Ρόις του Γκράιτς
CC-BY-SA
Μετάφραση
Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Augusta Victoria of Schleswig-Holstein της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 4.0. (ιστορικό/συντάκτες).