Ερατοσθένης ο Κροτωνιάτης

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Ερατοσθένης ο Κροτωνιάτης
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση 6ος αιώνας π.Χ.
Κρότωνας
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότητα αθλητής του στίβου
δρομέας
Αξιώματα και βραβεύσεις
Βραβεύσεις Ολυμπιονίκης στο αγώνισμα του σταδίου (576 π.Χ.)[1]

Ο Ερατοσθένης ο Κροτωνιάτης (6ος αιώνας π.Χ.) ήταν αρχαίος Έλληνας αθλητής από τον Κρότωνα της Μεγάλης Ελλάδας, ο οποίος στέφθηκε ολυμπιονίκης στο αγώνισμα του σταδίου στους 51ους (576 π.Χ.) ολυμπιακούς αγώνες της αρχαιότητας. Σύμφωνα με τον γεωγράφο του 1ου αιώνα μ.Χ. Στράβωνα, στον τελικό αγώνα για την ανάδειξη του νικητή, ο Ερατοσθένης έτυχε να συναγωνιστεί με άλλους 7 αθλητές επίσης από τον Κρότωνα, κάτι που έγινε η αιτία για να δημιουργηθεί το απόφθεγμα Ο τελευταίος των Κροτωνιατών είναι ο πρώτος των άλλων Ελλήνων (Κροτωνιατῶν ὁ ἔσχατος πρῶτος ἦν τῶν ἄλλων Ἑλλήνων).[2][3][4]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. www.sportolimpico.it/dmdocuments/GO-ANTICHI-2.pdf. Ανακτήθηκε στις 26  Απριλίου 2016.
  2. Moretti, Luigi (2014) (στα Ιταλικά). Luigi Moretti e il catalogo degli Olympionikai. Testimonianze epigrafiche, letterarie, papirologiche e numismatiche sui vincitori degli agoni olimpici panellenici (Ellade e Magna Grecia: 776 a.C. - 393 d.C.). AM; 7 - Arbor Sapientiae Editore S.r.l.. ISBN 978-88-97805-32-8.  (καταχώριση 92)
  3. (Αγγλικά) Ευσέβιος της Καισαρείας. «Παντοδαπή Ιστορία». attalus.org. σελ. 201.  (δεν διασώζεται το ελληνικό κείμενο, και οι πληροφορίες του Ευσέβιου για τους ολυμπιονίκες προέρχονται από τον Ιούλιο Αφρικανό)
  4. Στράβων. «Γεωγραφικά». perseus.tufts.edu. σελ. 6.1.12.