Εμάνουελ Σβέντενμποργκ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
Εμάνουελ Σβέντενμποργκ
Emanuel Swedenborg2.jpg
Γέννηση
Jakob
Θάνατος
Λονδίνο
Αιτία θανάτου Εγκεφαλικό επεισόδιο
Υπηκοότητα Σουηδία
Σπουδές Πανεπιστήμιο της Ουψάλα
Ιδιότητα επιστήμονας, φιλόσοφος, θεολόγος, μαθηματικός, μυστικιστής, χωρίς ετικέτα και συγγραφέας
Γονείς Jesper Swedberg
Αδέλφια Anna Swedenborg

O Εμάνουελ Σβέντενμποργκ (Emanuel Swedenborg, πραγματικό όνομα Emanuel Swedberg, 8 Φεβρουαρίου 1688[1]29 Μαρτίου 1772) ήταν Σουηδός επιστήμονας, φιλόσοφος, χριστιανός μυστικιστής,[2][3] και θεολόγος.

Υιός Λουθηρανού επισκόπου άλλοτε πρυτάνεως του πανεπιστημίου της Ουψάλας. Σπούδασε στην πατρίδα του φιλοσοφία και φυσικές επιστήμες και συνέχισε στο Λονδίνο, την Ολλανδία, τη Γαλλία, τη Γερμανία. Στο Λονδίνο οι θεοσοφιστικές φυσιοκρατικές τάσεις του συνδιάστηκαν με τον ενθουσιασμό του για την μηχανική.[4] Ο Σβέντενμποργκ είχε μια εξέχουσα καριέρα ως εφευρέτης και επιστήμονας. Μεταξύ άλλων εφευρέσεων που είχε διαμορφώσει στηριζόμενος στις ιδέες του επί της μηχανικής, ήταν ένα πλοίο το οποίο, «διέθετε πλήρωμα ενός ατόμου, μπορούσε να προχωρήσει υποβρυχίως προς κάθε κατεύθυνση»[5]προκαλώντας ζημιά σε εχθρικά πλοία. Το 1741 σε ηλικία πενήντα τριών ετών εισήλθε σε μια πνευματική φάση [1] κατά την οποία άρχισε να έχει ονειρικές εμπειρίες και οράματα (vision spirituality) ξεκινώντας από την εβδομάδα του Πάσχα [6]. To αποκορύφωμα αυτής της κατάστασης σύμφωνα με τις περιγραφές του ίδιου ήταν μια πνευματική αφύπνιση, μια κλήση από τον Θεό να γράψει μια ουράνια πραγματεία για τη μεταρρύθμιση του Χριστιανισμού. Ισχυρίστηκε ότι ο Κύριος άνοιξε τα μάτια του, έτσι ώστε από εκείνη την στιγμή αυτός θα μπορούσε ελεύθερα να επισκέπτεται τον παράδεισο και την κόλαση, και να μιλά με τους αγγέλους, τους δαίμονες, και άλλα πνεύματα. Για τα υπόλοιπα 28 χρόνια της ζωής του, έγραψε και δημοσίευσε 18 θεολογικά έργα, από τα οποία το πιο γνωστό ήταν το Heaven and Hell (1758),[7] και πλήθος από μη δημοσιευμένα θεολογικά έργα.

Εκπρόσωποι της Λουθηρανικής Εκκλησίας στη Σουηδία τον κατηγόρησαν για αίρεση. Το 1770 το βασιλικό συμβούλιο απέρριψε τις θεολογικές του απόψεις. Όταν ζητήθηκε από τους συνηγόρους του η γνωμοδότηση των θεολόγων του Πανεπιστημίου της Ουψάλα, εκείνοι αρνήθηκαν να αποφανθούν.[8]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Σύμφωνα με το Ιουλιανό ημερολόγιο, που ίσχυε τότε, γεννήθηκε 29 Ιανουαρίου.
  2. Αποκαλείται μυστικιστής από πολλές πηγές, ανάμεσα στις οποίες η Encyclopædia Britannica στη διαδικτυακή εκδοχή της, Swedenborg, Emanuel, ανακτήθηκε 8 Νοεμβρίου, 2006, και την Encyclopedia of Religion (1987) που τον κατονομάζει ως "Σουηδό επιστήμονα και μυστικιστή" .
  3. Ο ίδιος αποκαλούσε τον εαυτό του initialis, [στα ελληνικά μυστικός (mystikos)], "μυημένος" (Bergquist, 1999, p.451), στο Arcana Cœlestia'' §4099)
  4. Σβέντεμποργκ Εμμανουήλ, Θρησκευτική και Ηθική Εγκυκλοπαίδεια, τομ. 11(1967),στ.5-7
  5. Στίβεν Φάνινγκ, Οι μυστικοί της Χριστιανικής παράδοσης, μτφρ.Θεοδώρα Δαρβίρη, Ενάλιος, Αθήνα 2005, σελ.309
  6. 6 Απριλίου, 1744
  7. Bergquist, Preface (p. 15–16)
  8. Στίβεν Φάνινγκ,όπ.π. σελ.312-313

Βιβλιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Σβέντεμποργκ Εμμανουήλ, Θρησκευτική και Ηθική Εγκυκλοπαίδεια, τομ. 11(1967),στ.5-7
  • Στίβεν Φάνινγκ, Οι μυστικοί της Χριστιανικής παράδοσης, μτφρ.Θεοδώρα Δαρβίρη, εκδ.Ενάλιος, Αθήνα 2005, σελ.308-313