Καθεδρικός της Ουψάλα

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
καθεδρικός ναός της Ουψάλα
Uppsala domkyrka
Χάρτης
Είδοςλουθηρανικός καθεδρικός ναός, αξιοθέατο, πολιτισμική κληρονομιά, θρησκευτική τέχνη και μνημείο πολιτιστικής κληρονομιάς στη Σουηδία
ΑρχιτεκτονικήBrick Gothic
ΔιεύθυνσηDomkyrkoplan, SE-753 10
Γεωγραφικές συντεταγμένες59°51′29″N 17°38′0″E
ΘρήσκευμαΛουθηρανισμός
Θρησκευτική υπαγωγήΛουθηρανική Αρχιεπισκοπή της Ουψάλα
Διοικητική υπαγωγήδήμος της Ουψάλας[1][2][3]
ΤοποθεσίαΟυψάλα[4]
ΧώραΣουηδία[1]
Έναρξη κατασκευής1287
Χρήσηd:Q29045032[1]
Γενικές διαστάσεις118,7 μέτρα × 45 μέτρα
Ύψος118,7 μέτρα
Υλικάτούβλο
Προστασίαεκκλησιαστικό διατηρητέο ​​κτιριακό συγκρότημα[5]
Ιστότοπος
Επίσημος ιστότοπος
Commons page Πολυμέσα

Ο Καθεδρικός της Ουψάλα (στα σουηδικά: Uppsala domkyrka) ανήκει στην Εκκλησία της Σουηδίας, που ακολουθεί το Λουθηρανικό δόγμα, και αποτελεί την έδρα της Αρχιεπισκοπής της Ουψάλα. Εκεί γίνεται η στέψη των βασιλιάδων της Σουηδίας.

Με μέγιστο ύψος 118,7 μ. είναι η υψηλότερη εκκλησία στις σκανδιναβικές χώρες. Το μεγαλύτερο τμήμα του ναού κατασκευάστηκε μεταξύ 1272 και 1420. Το δυτικό τμήμα του ολοκληρώθηκε στα μέσα του 15ου αιώνα και λίγο αργότερα κατασκευάστηκαν οι δύο πύργοι. Το 1702 υπέστη μεγάλες καταστροφές από πυρκαγιά. Τη δεκαετία του 1970 έγιναν εργασίες ανακαίνισης στο ναό, που αποκάλυψαν πολλές μεσαιωνικές νωπογραφίες, οι οποίες μετά τη Μεταρρύθμιση είχαν καλυφθεί με ασβέστη.

Στο Καθεδρικό της Ουψάλα είναι θαμμένοι ο προστάτης άγιος του νορβηγικού έθνους, βασιλιάς Ερρίκος Θ΄ της Σουηδίας, οι βασιλιάδες Γουσταύος Α΄ της Σουηδίας και Ιωάννης Γ΄ της Σουηδίας, ο Κάρολος Λινναίος , ο Olaus Rudbeck, ο Εμάνουελ Σβέντενμποργκ και πολλοί αρχιεπίσκοποι.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]