Ελεονώρα του Γούντστοκ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
Ελεονώρα του Γούντστοκ
Eleanor of Woodstock,tree.jpg
Γέννηση
Γούντστοκ
Θάνατος
Ντεφέντερ
Υπηκοότητα / Χώρα πολιτογράφησης Ηνωμένο Βασίλειο
Σύζυγος Ρεζινάλ Β΄, Δούκας του Γκιλντέρ
Τέκνα Ρεζινάλ Γ΄, Δούκας του Γκιλντέρ και Εδουάρδος, Δούκας του Γκιλντέρ
Γονείς Εδουάρδος Β΄ της Αγγλίας και Ισαβέλλα της Γαλλίας
Αδέλφια Ιωάννα του Πύργου, Ιωάννης της Κορνουάλης, Adam FitzRoy και Εδουάρδος Γ΄ της Αγγλίας
Commons page Πολυμέσα

Η Ελεονώρα του Γούντστοκ (Γούντστοκ 1318 - 1355) ήταν κόρη του βασιλιά της Αγγλίας Εδουάρδου Β' και της Ισαβέλλας της Γαλλίας. Το 1324 δόθηκε υπό την φροντίδα της εξαδέλφης της, Ελεονώρας της Κλάρας, που την έστειλε στην συνέχεια υπό την φροντίδα του Ραλφ του Μόθερμερ στον πύργο του στο Πλέσει (Pleshey), μαζί με την αδελφή της, Ιωάννα του Πύργου.

Έγιναν διαπραγματεύσεις (1325) προκειμένου να παντρευτεί τον Αλφόνσο Ε' της Καστίλης, αλλά η προσπάθεια απέτυχε λόγω της προίκας της. Το 1330 κατέφυγε στην μητέρα της, που ήθελε να παντρέψει αυτήν και τον αδελφό της Ιωάννη της Κορνουάλης με τον γιο και την κόρη αντίστοιχα του ξαδέλφου της βασιλιά της Γαλλίας Φιλίππου ΣΤ', αλλά και αυτή η προσπάθεια απέτυχε. Τον Μάιο του 1332, σε ηλικία 14 ετών παντρεύτηκε τον 45χρονο Ρέτζιναλντ Β' του Γκέλντερς τον Μελανό από τον οίκο των Βάσενμπεργκ. Ο γάμος τακτοποιήθηκε από την ξαδέλφη της μητέρας της, Ιωάννα των Βαλουά (1294–1352), αδελφή του βασιλιά Φιλίππου ΣΤ'. Ο γαμπρός ήταν ήδη χήρος με 4 κόρες, ενώ ήταν γνωστό ότι είχε αιχμαλωτίσει τον πατέρα του για περισσότερα από 6 χρόνια. Απέπλευσε από το Σάντουιτς, η προίκα της περιείχε πληθώρα από Ισπανικά ενδύματα, καπέλα, γάντια, παπούτσια, ένα κρεβάτι, σπάνια μπαχαρικά και ζάχαρη. Έγινε καλοδεχούμενη από τον μέλλοντα σύζυγο της, με τον οποίο έκανε δύο γιους:

Είχε προβληματική παιδική ηλικία, ήταν πολύ νευρική και ο σύζυγος της την έδιωχνε συχνά για να απαλλαχτεί από αυτήν με την κατηγορία ότι ήταν λεπρή. Προσπάθησε ο σύζυγος της να ακυρώσει τον γάμο, αλλά η ίδια έφτασε στην αυλή, αρνήθηκε ότι είναι λεπρή και προσπάθησε να πείσει τον σύζυγο της να ανακαλέσει την απόφαση του για διαζύγιο. Τελικά ο σύζυγος της πέθανε (1343) πέφτοντας από το άλογο του. Μετά από 12 χρόνια χηρείας πέθανε και η Ελεονώρα σε ηλικία 37 ετών, φτωχή και ξεχασμένη σε ένα μοναστήρι. Ήταν τόσο περήφανη που αρνήθηκε να ζητήσει βοήθεια από τον αδελφό της, βασιλιά της Αγγλίας Εδουάρδο Γ'.


Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Eleanor of Woodstock της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).