Άνταμ ΦίτςΡοϊ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Άνταμ ΦίτςΡοϊ
Γενικές πληροφορίες
ΓέννησηΔεκαετία του 1300
Θάνατος18  Σεπτεμβρίου 1322
Τόπος ταφήςTynemouth Castle
Χώρα πολιτογράφησηςΒασίλειο της Αγγλίας
Πληροφορίες ασχολίας
Οικογένεια
ΓονείςΕδουάρδος Β΄ της Αγγλίας[1]
ΑδέλφιαΕδουάρδος Γ΄ της Αγγλίας
Ιωάννης της Κορνουάλης
Ιωάννα του Πύργου
Ελεονώρα του Γούντστοκ
ΟικογένειαΟίκος του Ανζού
Στρατιωτική σταδιοδρομία
Πόλεμοι/μάχεςFirst War of Scottish Independence

Ο Άνταμ ΦίτςΡοϊ, (αγγλικά: Adam FitzRoy, π. 1307 - 18 Σεπτεμβρίου 1322) από τον Οίκο του Ανζού ήταν νόθος υιός του βασιλέα Εδουάρδου Β΄ της Αγγλίας. Η ταυτότητα της μητέρας του δεν είναι γνωστή. Συνόδευσε τον πατέρα του στις εκστρατείες της Σκωτίας του 1322 και απεβίωσε λίγο αργότερα στις 18 Σεπτεμβρίου 1322.

Ο Φιτζρόυ ονομάζεται ως Ade filio domini Regis bastardo ("Άνταμ, ο νόθος γιος του άρχοντα βασιλιά") στην περιγραφή της Ιματιοθήκης του Εδουάρδου Β' του 1322. Μεταξύ 6 Ιουνίου και 18 Σεπτεμβρίου εκείνου του έτους, στον Άνταμ δόθηκαν συνολικά 13 λίρες και 22 πένε, για να αγοράσει «εξοπλισμό και άλλα απαραίτητα» (armatura et alia necessaria) για να λάβει μέρος στη σκωτσέζικη εκστρατεία του Εδουάδου το φθινόπωρο. Αυτό υποδηλώνει ότι ήταν κάπου στην εφηβεία του, γεννημένος μεταξύ 1303 και 1309 περίπου.

Τα χρήματα καταβλήθηκαν σε πέντε δόσεις, είτε απευθείας στον Άνταμ είτε στον «μαέστρο» του (διδάσκαλο) Ούγκο Τσάστιλουν. Ο Aδάμ απεβίωσε κατά τη διάρκεια της εκστρατείας, από άγνωστα αίτια, και θάφτηκε στο Tάινμαουθ στις 30 Σεπτεμβρίου 1322. Ο πατέρας του πλήρωσε για να βάλουν ένα μεταξωτό ύφασμα με χρυσή κλωστή επάνω από το πτώμα του.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Seymour Phillips, Edward II (2010), pp. 102, 428–9
  • FD Blackley, "Adam, the bastard son of Edward II", Bulletin of the Institute of Historical Research, xxxvii (1964), pp. 76–7.
  • Βρετανική Βιβλιοθήκη Stowe MS 553.