Ελεονώρα της Βρετάνης (1275-1342)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Ελεονώρα της Βρετάνης (1275-1342)
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση1275
Θάνατος16  Μαΐου 1342[1]
Fontevraud-l'Abbaye
ΘρησκείαΡωμαιοκαθολική Εκκλησία
Θρησκευτικό τάγμαΤάγμα του Αγίου Βενέδικτου
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταμοναχή
Οικογένεια
ΓονείςΙωάννης Β΄ της Βρετάνης και Βεατρίκη της Αγγλίας
ΑδέλφιαΑρθούρος Β΄ της Βρετάνης
Ιωάννης της Βρετάνης
Λευκή της Βρετάνης
Μαρία της Βρετάνης
Αξιώματα και βραβεύσεις
ΑξίωμαΗγουμένη
Commons page Σχετικά πολυμέσα

H Ελεονώρα, γαλλ. Eleanora de Bretagne (1275 - 16 Μαΐου 1342) από τον Οίκο του Ντρε ήταν κόρη του δούκα της Βρετάνης, που έγινε ηγουμένη στο αββαείο του Φοντεβρώ.

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Γεννήθηκε στην Αγγλία και ήταν η τρίτη κόρη του Ιωάννη Β΄ δούκα της Βρετάνης και της Βεατρίκης των Ανζού (Πλανταγενετών), κόρης του Ερρίκου Β΄ της Αγγλίας.

Το 1281, σε ηλικία 7 ετών, εισήλθε στο αββαείο του Έιμεσμπρυ, του τάγματος του Φοντεβρώ. Εκεί τάφηκε και η Ελεονώρα των Ανζού (Πλανταγενετών), κόρη του δούκα της Βρετάνης, εξαδέλφη του πάππου της Ερρίκου Β΄ της Αγγλίας. Το 1290 μετακόμισε στο αββαείο του Φοντεβρώ στο Λουάρ (Λίγηρα) της Γαλλίας, στο κεντρικό αββαείο του τάγματος, όπου ανέλαβε τους μοναστικούς όρκους και έγινε μοναχή. Το πλούσια εικονογραφημένο Αντιφωνάριο της δόθηκε με την εγκατάστασή της εκεί. Το 1304 έγινε ηγουμένη.

Με το τέλος της σε ηλικία 67 ετών κληροδότησε το Αντιφωνάριο στο αββαείο. Διασώζεται ως τις ημέρες μας και διατηρείται στη δημόσια βιβλιοθήκη της Λιμόζ.

Πρόγονοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Berenice M. Kerr, Religious life for women, c.1100-c.1350 : Fontevraud in England. Oxford: Oxford University Press, 1999.
  • Célestin Port, Dictionnaire historique, géographique et biographique de Maine-et-Loire et de l'ancienne province d'Anjou : A-C, t. 1, Angers, H. Siraudeau et Cie, 1965, 2nd edition.