Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων του «Κλάσμα»

Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
163 bytes προστέθηκαν ,  πριν από 11 μήνες
μ
καμία σύνοψη επεξεργασίας
(Προσθήκη: Διαίρεση Κλασμάτων, Εξωτερικοί Σύνδεσμοι)
μ
<math>\frac{2}{5} \div \frac{3}{8} = \frac{2}{5} \cdot \frac{8}{3} = \frac{2\cdot 8}{5\cdot 3} = \frac{16}{15}</math>.
 
=== Μετατροπή Κλάσματος σε Δεκαδικό Αριθμό ===
Κάθε κλάσμα μπορεί να μετατραπεί σε έναν δεκαδικό αριθμό αν διαιρέσουμε τον αριθμητή με τον παρονομαστή εφαρμόζοντας τον κλασσικό αλγόριθμο της [[Κάθετη διαίρεση|κάθετης διαίρεσης]]. Για παράδειγμα, το κλάσμα <math>\frac{13}{25}</math> δίνει ως πηλίκο τον αριθμό 0.52. Πολύ συχνά, η διαίρεση δεν μπορεί να ολοκληρωθεί γιατί το υπόλοιπο δεν γίνεται ποτέ ίσο με το 0. Σε αυτή την περίπτωση, όμως, μπορούμε να βρούμε μια περιοδικότητα στα ψηφία του δεκαδικού αριθμού. Για παράδειγμα, το κλάσμα <math>\frac{11}{15}</math> δίνει ως πηλίκο τον αριθμό 0.7333... Σε αυτή την περίπτωση η διαίρεση δεν μπορεί να ολοκληρωθεί ποτέ, αλλά παρατηρούμε ο αριθμός 3 επαναλαμβάνεται επ' άπειρον.
 
 
== Εξωτερικοί Σύνδεσμοι ==
[https://play.google.com/store/apps/details?id=fraction.calculator.school.fractions Fractions Calculator] ([https://play.google.com/store/apps/details?id=fraction.calculator.school.fractions Κομπιουτεράκι κλασμάτων]) - Εφαρμογή σε Android που υλοποιεί όλες τις πράξεις μεταξύ κλασμάτων.
 
[https://www.calculatorsoup.com/calculators/math/fractions.php Calculator Soup]: web εφαρμογή που κάνει πράξεις μεταξύ κλασμάτων
68

επεξεργασίες

Μενού πλοήγησης