Ανάγωγο κλάσμα

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτησηΣχηματική αναπαράσταση δύο ισοδυνάμων κλασμάτων, ενός ανάγωγου και ενός μη ανάγωγου

Ανάγωγο κλάσμα ονομάζεται ένα κλάσμα τέτοιο, ώστε να μην υπάρχει κοινός διαιρέτης του αριθμητή και του παρονομαστή. Με άλλα λόγια, δεν υπάρχει κάποιος αριθμός ο οποίος να διαιρεί ακριβώς και τον αριθμητή και τον παρονομαστή ενός κλάσματος άρα είναι πρώτοι μεταξύ τους. Το ανάγωγο κλάσμα είναι αποτέλεσμα της μαθηματικής αναγωγής ενός κλάσματος με ακέραιους όρους, με το οποίο είναι ίσο. Έτσι, ένα ανάγωγο κλάσμα δε μπορεί να απλοποιηθεί.

Γενικά, όταν στους υπολογισμούς υπάρχουν κλάσματα συνήθως αυτά μετατρέπονται σε ανάγωγα, γιατί οι υπολογισμοί μπορούν να γίνουν ευκολότερα και επιπλέον, ένα ανάγωγο κλάσμα είναι πιο εύληπτο. Για παράδειγμα τα κλάσματα 1/2 και 1245/2490 είναι ίσα, αλλά το πρώτο είναι πιο απλό και πιο κατανοητό με την πρώτη ματιά.

Αναγωγή κλασμάτων[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η αναγωγή κλασμάτων στηρίζεται στην εξής ιδιότητα των κλασμάτων:

Αν ένα κλάσμα δεν είναι ανάγωγο, τότε υπάρχει κάποιος κοινός διαιρέτης. Το κλάσμα με αριθμητή τον αρχικό αριθμητή διά το μέγιστο κοινό διαιρέτη και παρονομαστή τον αρχικό παρονομαστή διά το μέγιστο κοινό διαιρέτη είναι ανάγωγο.