Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων του «Κλάσμα»

Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
982 bytes προστέθηκαν ,  πριν από 11 μήνες
Προσθήκη: Διαίρεση Κλασμάτων, Εξωτερικοί Σύνδεσμοι
(Προσθήκη Αντιστροφής Κλάσματος)
(Προσθήκη: Διαίρεση Κλασμάτων, Εξωτερικοί Σύνδεσμοι)
=== Αντιστροφή Κλάσματος. ===
Αντίστροφο ενός δοσμένου κλάσματος ονομάζεται το κλάσμα που αν πολλαπλασιαστεί με το αρχικό δίνει αποτέλεσμα ίσο με τη μονάδα. Όλοι οι ρητοί αριθμοί εκτός από το 0 έχουν αντίστροφο. Το αντίστροφο κλάσμα έχει αριθμητή ίσο με τον παρονομαστή του αρχικού κλάσματος και παρονομαστή ίσο με τον αριθμητή του αρχικού κλάσματος. Για παράδειγμα το αντίστροφο του <math>\frac{2}{3}</math> είναι το <math>\frac{3}{2}</math>, το αντίστροφο του <math>\frac{1}{3}</math> είναι το <math>\frac{3}{1} = 3</math>, ενώ το αντίστροφο του <math>5 = \frac{5}{1}</math> είναι το <math>\frac{1}{5}</math>.
 
=== Διαίρεση Κλασμάτων ===
Η διαίρεση δύο κλασμάτων (από τα οποία ο διαιρέτης θα πρέπει να είναι μη μηδενικός αριθμός) γίνεται πολλαπλασιάζοντας το πρώτο κλάσμα (διαιρετέος) με το αντίστροφο του δεύτερου κλάσματος (διαιρέτης). Για παράδειγμα:
 
<math>\frac{2}{5} \div \frac{3}{8} = \frac{2}{5} \cdot \frac{8}{3} = \frac{2\cdot 8}{5\cdot 3} = \frac{16}{15}</math>.
 
=== Μετατροπή σε Δεκαδικό Αριθμό ===
[[Κατηγορία:Στοιχειώδης αριθμητική]]
[[Κατηγορία:Κλάσματα (μαθηματικά)| ]]
<references /><br />
 
== Εξωτερικοί Σύνδεσμοι ==
[https://play.google.com/store/apps/details?id=fraction.calculator.school.fractions Fractions] - Εφαρμογή σε Android που υλοποιεί όλες τις πράξεις μεταξύ κλασμάτων.
 
[https://www.calculatorsoup.com/calculators/math/fractions.php Calculator Soup]: web εφαρμογή που κάνει πράξεις μεταξύ κλασμάτων
69

επεξεργασίες

Μενού πλοήγησης