Δουκάτο του Νάσσαου: Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων

Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Διορθώσεις γερμανικών ονομάτων καθώς και άλλες μικροδιορθώσεις βάσει των αντίστοιχων γερμανικών λημμάτων. Δεν είναι βαϊλάτα όλα τα αναφερόμενα ως τέτοια εδάφη και ο γαλλικός όρος δεν συμπίπτει με τον γερμανικό (στη Γερμανία το βαϊλλάτο λέγεται Vogtei ή μεταγενέστερα Amt και δεν υπάρχει π.χ. Vogtei Solms-Hohensolms, υπάρχει όμως Grafschaft Solms-Hohensolms).
μ (Κουτί πληροφοριών --> Πληροφορίες)
(Διορθώσεις γερμανικών ονομάτων καθώς και άλλες μικροδιορθώσεις βάσει των αντίστοιχων γερμανικών λημμάτων. Δεν είναι βαϊλάτα όλα τα αναφερόμενα ως τέτοια εδάφη και ο γαλλικός όρος δεν συμπίπτει με τον γερμανικό (στη Γερμανία το βαϊλλάτο λέγεται Vogtei ή μεταγενέστερα Amt και δεν υπάρχει π.χ. Vogtei Solms-Hohensolms, υπάρχει όμως Grafschaft Solms-Hohensolms).)
| εικόνα_θυρεός = Herzogswappen Nassau.PNG
| εικόνα_χάρτης = Map-DB-Nassau.svg
| πρωτεύουσα = [[Βάιλμπουργκ]] <small>(1806–1816)</small> <br> [[ΒισμπάντενΒίζμπαντεν]] <small>(1816-1866)</small>
| θρησκεία = [[Προτεσταντισμός]]
 
| κυβέρνηση_είδος = [[Μοναρχία]]
| τίτλος_ηγέτης = [[Δούκας]]
| ηγέτης1 = [[Φρειδερίκος Αύγουστος του ΝασσάουΝάσσαου-Ούζινγκεν|Φρειδερίκος Αύγουστος]]
| έτος_ηγέτης1 = 1806–1816
| ηγέτης2 = [[Γουλιέλμος του ΝασσάουΝάσσαου|Γουλιέλμος]]
| έτος_ηγέτης2 = 1816–1839
| ηγέτης3 = [[Αδόλφος του Λουξεμβούργου|Αδόλφος]]
}}
Το '''Δουκάτο του Νάσσαου''' (γερμ. ''{{lang|de|Herzogtum Nassau}}'') υπήρξε παλιό κρατίδιο της [[Συνομοσπονδία του Ρήνου|Συνομοσπονδίας του Ρήνου]], της [[Γερμανική Συνομοσπονδία|Γερμανικής Συνομοσπονδίας]] και της [[Βορειογερμανική Συνομοσπονδία|Βορειογερμανικής Συνομοσπονδίας]]. Ήταν ανεξάρτητο κράτος μέχρι το 1866, όταν προσαρτήθηκε στο [[Βασίλειο της Πρωσίας]] ως τμήμα της [[Επαρχία Έσσης-Νάσσαου|Επαρχίας της Έσσης-ΝασσάουΝάσσαου]]. Ήταν κράτος-μέλος της [[Αγία Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία|Αγίας Ρωμαϊκής αυτοκρατορίαςΑυτοκρατορίας]] και αργότερα μέλος της γερμανικήςΓερμανικής συνομοσπονδίαςΣυνομοσπονδίας. ΗΤο μοναρχίακρατίδιο είχε ως πρωτεύουσα πρώτα το [[ΒάιλμπουρκΒάιλμπουργκ]] (Weilburg) ως πρωτεύουσα και αργότερα το [[ΒισμπάντενΒίζμπαντεν]].
 
== Γεωγραφία ==
Το δουκάτο εκτεινόταν σε μήκος 105 χιλιομέτρων από βορρά προς νότο και 75 από ανατολή προς δύση. Πρωτεύουσα ήταν το [[ΒάιλμπουρκΒάιλμπουργκ]] και από το 1816, το [[ΒισμπάντενΒίζμπαντεν]]. ΔιασχίζεταιΗ περιοχή διασχίζεται από τοτην κανάλιοροσειρά του [[Βέστερβαλντ]], ενώ διαπλέεται από τον [[Λαν]], τον [[Μάιν (ποταμός)|Μάιν]], τον [[ΣίεγκΖιγκ]] και τον [[Ρήνος|Ρήνο]].
 
Το δουκάτο εκτεινόταν σε μήκος 105 χιλιομέτρων από βορρά προς νότο και 75 από ανατολή προς δύση. Πρωτεύουσα ήταν το [[Βάιλμπουρκ]] και από το 1816, το [[Βισμπάντεν]]. Διασχίζεται από το κανάλι του [[Βέστερβαλντ]] ενώ διαπλέεται από τον [[Λαν]], τον [[Μάιν (ποταμός)|Μάιν]], τον [[Σίεγκ]] και τον [[Ρήνος|Ρήνο]].
 
== Ιστορία ==
Αρχικά το Νάσσαου ήταν ένα μικρό [[δουκάτο]] στο σημερινό ομόσπονδο γερμανικό κρατίδιο της [[Ρηνανία-Παλατινάτο|Ρηνανίας-Παλατινάτου]]. Η πόλη [[Νάσσαου]] ιδρύθηκε το 915 και, το [[Κάστρο Νάσσαου]] χτίστηκε το 1125 και από 1160 όλος ο νομός πήρε το όνομα Νάσσαου. Το 1255 διαιρέθηκε σε δυο κομμάτια και δημιουργήθηκαν δύο κλάδοι: NassauΝάσσαου-DillenburgΝτίλενμπουργκ και NassauΝάσσαου-WeilburgΒάιλμπουργκ (ο Οίκοςοίκος που μέχρι σήμερα βασιλεύει στο [[Λουξεμβούργο]]). Μετά την επανένωσή του σε ένα δουκάτο το 1806, το κράτος έχασε την αυτονομία του το 1866 στην [[Πρωσία]].
 
Το Δουκάτο του Νάσσαου δημιουργήθηκε με το σύμφωνο, που υπογράφτηκευπογράφηκε στο Παρίσι στις 12 Ιουλίου 1806, του οποίου το άρθρο 5 έδινε τον τίτλο του Δούκα στον ηγέτη του Οίκου του ΝασσάουΝάσσαου, [[Φρειδερίκος Αύγουστος του ΝασσάουΝάσσαου-Ούζινγκεν|Φρειδερίκο-Αύγουστο]] πρίγκιπα του ΝασσάουΝάσσαου-Ούζινγκεν.
Αρχικά το Νάσσαου ήταν ένα μικρό [[δουκάτο]] στο σημερινό [[Ρηνανία-Παλατινάτο]]. Η πόλη [[Νάσσαου]] ιδρύθηκε το 915 και το [[Κάστρο Νάσσαου]] χτίστηκε το 1125 και από 1160 όλος ο νομός πήρε το όνομα Νάσσαου. Το 1255 διαιρέθηκε σε δυο κομμάτια και δημιουργήθηκαν δύο κλάδοι: Nassau-Dillenburg και Nassau-Weilburg (ο Οίκος που μέχρι σήμερα βασιλεύει στο [[Λουξεμβούργο]]). Μετά την επανένωσή του σε ένα δουκάτο το 1806, το κράτος έχασε την αυτονομία του το 1866 στην [[Πρωσία]].
 
Πριν από την ενσωμάτωσή του στην Πρωσία, το Δουκάτο είχε μία ψήφο, την οποία μοιραζόταν με το [[Δουκάτο του ΜπράουνσβαϊκΜπράουνσβαϊγκ]] στις κανονικέςκοινές Συνελεύσειςσυνελεύσεις (DietsΔίαιτες) και δύο για το ίδιο στη Γενικήγενική Συνέλευσησυνέλευση. Στρατιώτες του ΝασσάουΝάσσαου συμμετείχαν και στην [[Μάχη του Βατερλώ]]. Προσαρτημένο στο Βασίλειο της Πρωσίας, το Δουκάτο συγχωνεύτηκε με το [[Ελεκτοράτο της Έσσης-ΚάσελΚάσσελ]] και τηnτην [[Ελεύθερη Πόλη της Φραγκφούρτης]] για να αποτελέσει την '''[[Επαρχία της Έσσης-Νάσσαου]]'''. Σήμερα στα εδάφη του κράτους βρίσκεται η σημερινή [[Έσση]] και το τοπωνύμιο έχει πλέον χαθεί.
Το Δουκάτο του Νάσσαου δημιουργήθηκε με το σύμφωνο, που υπογράφτηκε στο Παρίσι στις 12 Ιουλίου 1806, του οποίου το άρθρο 5 έδινε τον τίτλο του Δούκα στον ηγέτη του Οίκου του Νασσάου, [[Φρειδερίκος Αύγουστος του Νασσάου-Ούζινγκεν|Φρειδερίκο-Αύγουστο]] πρίγκιπα του Νασσάου-Ούζινγκεν.
 
Πριν από την ενσωμάτωσή του στην Πρωσία, το Δουκάτο είχε μία ψήφο, την οποία μοιραζόταν με το [[Δουκάτο του Μπράουνσβαϊκ]] στις κανονικές Συνελεύσεις (Diets) και δύο για το ίδιο στη Γενική Συνέλευση. Στρατιώτες του Νασσάου συμμετείχαν και στην [[Μάχη του Βατερλώ]]. Προσαρτημένο στο Βασίλειο της Πρωσίας, το Δουκάτο συγχωνεύτηκε με το [[Ελεκτοράτο της Έσσης-Κάσελ]] και τηn [[Ελεύθερη Πόλη της Φραγκφούρτης]] για να αποτελέσει την '''[[Επαρχία της Έσσης-Νάσσαου]]'''. Σήμερα στα εδάφη του κράτους βρίσκεται η σημερινή [[Έσση]] και το τοπωνύμιο έχει πλέον χαθεί.
 
== Έδαφος ==
Με την δημιουργία του, το Δουκάτο περιελάμβανεπεριλάμβανε:
 
* Τα πριγκιπάτα του Νάσσαου-Ούζινγκεν και Νάσσαου-ΒάιλμπουρκΒάιλμπουργκ, με εξαίρεση την πόλη του ΝτητςΝτόιτς με το έδαφός τhwτης, την πόλη και το βαϊλάτο του [[Κενιγκσβίντερ]], καθώς και το βαϊλάτο του ΒίλαχΒίλιχ, τα οποία είχαν παραχωρηθεί στον Μεγάλο- Δούκα του Μπεργκ·.
Με την δημιουργία του, το Δουκάτο περιελάμβανε:
* Τα παρακάτω αμφισβητούμενα εδάφη: τα βαϊλάτα των [[ΝτίερντορφΝτίρντορφ]], ΆλτενβηντΆλτενβιντ, ΝόιενμπουρκΝόιενμπουργκ, το τμήμα της Κομητείας του Κάτω-Ίζενμπουρκ, τοΊζενμπουργκ οποίοπου ανήκε στον Πρίγκιπαπρίγκιπα ΒηντΒιντ-Ρούνκελ, τις Κομητείες του ΒηντΒιντ-ΝόιβηντΝοϊβίντ και του ΧόλττσαπφελΧόλτσαππελ, το φέουδο του ΣάουμπουρκΣάουμμπουργκ, την Κομητεία του ΝτητςΝτιτς και τα υπαγόμενα σε αυτήαυτήν εδάφη, το τμήμα του χωριού του Μίντσφελντεν, το οποίοπου ανήκε στον Πρίγκιπαπρίγκιπα του ΝασσάουΝάσσαου-Φούλντα, το βαϊλάτο του ΒάρχαϊμΒέρχαϊμ και του Μπούρμπαχ, το τμήμα του φέουδου του Ρούνκελ, το οποίο βρισκόταν στην αριστερή όχθη του Λαν, την περιοχή του Γκράουσμπερκ,Κράνσμπεργκ που ανήκε στον κόμη του Μπάσενχαϊμ και τέλος τα βαϊλάτα του Χόεν-ΖαλμΧόενσολμς, Ζαλμ-του Μπράουνφελς και του Γκράιφενσταϊν, που ανήκαν στον Οίκο των Σολμς.
* Τα πριγκιπάτα του Νάσσαου-Ούζινγκεν και Νάσσαου-Βάιλμπουρκ, με εξαίρεση την πόλη του Ντητς με το έδαφός τhw, την πόλη και το βαϊλάτο του [[Κενιγκσβίντερ]] και το βαϊλάτο του Βίλαχ, τα οποία είχαν παραχωρηθεί στον Μεγάλο-Δούκα του Μπεργκ·
* Τα παρακάτω αμφισβητούμενα εδάφη: τα βαϊλάτα των [[Ντίερντορφ]], Άλτενβηντ, Νόιενμπουρκ, το τμήμα της Κομητείας του Κάτω-Ίζενμπουρκ, το οποίο ανήκε στον Πρίγκιπα Βηντ-Ρούνκελ, τις Κομητείες του Βηντ-Νόιβηντ και του Χόλττσαπφελ, το φέουδο του Σάουμπουρκ, την Κομητεία του Ντητς και τα υπαγόμενα σε αυτή εδάφη, το τμήμα του χωριού του Μίντσφελντεν, το οποίο ανήκε στον Πρίγκιπα του Νασσάου-Φούλντα, το βαϊλάτο του Βάρχαϊμ και του Μπούρμπαχ, το τμήμα του φέουδου του Ρούνκελ, το οποίο βρισκόταν στην αριστερή όχθη του Λαν, την περιοχή του Γκράουσμπερκ, και τέλος τα βαϊλάτα του Χόεν-Ζαλμ, Ζαλμ-Μπράουνφελς και Γκράιφενσταϊν.
 
== Δούκες του Νάσσαου ==
* 1806 - 24 Μαρτίου 1816: [[Φρειδερίκος Αύγουστος του Νάσσαου-Ούζινγκεν|Φρειδερίκος-Αύγουστος]]
 
* 1806 - 24 Μαρτίου 1816 - 20 Αυγούστου 1839: [[Φρειδερίκος ΑύγουστοςΓουλιέλμος του Νασσάου-ΟύζινγκενΝάσσαου|Φρειδερίκος-ΑύγουστοςΓουλιέλμος]]
* 20 Αυγούστου 1839 - 20 Σεπτεμβρίου 1866 : [[Αδόλφος του Λουξεμβούργου|Αδόλφος]]
* 24 Μαρτίου 1816 - 20 Αυγούστου 1839 : [[Γουλιέλμος του Νασσάου|Γουλιέλμος]]
* 20 Αυγούστου 1839 - 20 Σεπτεμβρίου 1866 : [[Αδόλφος του Λουξεμβούργου|Αδόλφος]]
 
== Πηγή ==
 
* ''Dictionnaire Bouillet''
 
9.654

επεξεργασίες

Μενού πλοήγησης