Σαξονία-Γκότα

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Σαξονία-Γκότα
16401680

Σημαία

Έμβλημα
ΧώραΑγία Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία
ΠρωτεύουσαΓκότα
Πολίτευμαμοναρχία

Η Σαξονία-Γκότα (γερμανικά: Sachsen-Gotha) ήταν ένα σαξονικό δουκάτο που το κατείχε ο κλάδος των Ερνεστινών της δυναστείας Βέττιν στο πρώην Λανδγραβάτο της Θουριγγίας.

Ιδρύθηκε το 1640, όταν ο Δούκας Γουλιέλμος της Σαξονίας-Βαϊμάρης δημιούργησε ένα υποδιαιρούμενο για τον μικρότερο αδερφό του Ερνέστο Α΄. Ο Δούκας Ερνέστος πήρε την κατοικία του στη Γκότα, όπου είχε κτίσει το Κάστρο Φρίντενσταϊν μεταξύ 1643 και 1654. Ταυτόχρονα, δημιουργήθηκε το Δουκάτο της Σαξονίας-Άιζεναχ για τον τρίτο του αδελφό, τον Αλβέρτο Δ΄.

Παρ'όλα αυτά, ο Αλβέρτος πέθανε το 1644 και ο Ερνέστος κληρονόμησε μεγάλα τμήματα του δουκάτου του, αν και όχι το βασικό έδαφος γύρω από την κατοικία στο Άιζεναχ και το Βάρτμπουργκ, το οποίο έπεσε στον μεγαλύτερο αδερφό του Γουλιέλμο της Σαξονίας-Βαϊμάρης. Ο Ερνέστος θα μπορούσε επίσης να ενσωματώσει αρκετές υπόλοιπες περιουσίες του εξαλειμένου Οίκου των Χένεμπεργκ το 1660, το οποίο ήταν κενό από το 1583. Τελικά το 1672 έλαβε το μεγαλύτερο μέρος του Σαξονία-Άλτενμπουργκ μέσω της συζύγου του Ελισάβετ Σοφία, μετά το θάνατο του δούκα του Άλτενμπουργκ Φρειδερίκου Γουλιέλμου Γ΄ χωρίς να αφήσει κληρονόμους. Ο Ερνέστος τότε θα ονομαζόταν Δούκας της Σαξονίας-Γκότα-Άλτενμπουργκ.

Όταν ο Ερνέστος πέθανε το 1675, άφησε τους επτά γιους του μια σημαντική διευρυμένη περιοχή. Ο μεγαλύτερος, ο Φρειδερίκο Α΄ αρχικά κυβερνούσε από κοινού με τους αδελφούς του μέχρι το 1680 το δουκάτο διχασμένο. Η περιοχή γύρω από το Γκότα και επίσης το Άλτενμπουργκ πέρασε στον Φρειδερίκο Α΄, ο οποίος διατήρησε τον τίτλο του Δούκα της Σαξονίας-Γκότα-Άλτενμπουργκ.

Δούκες της Σαξονίας-Γκότα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]