Πριγκιπάτο του Βαλντέκ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
(Ανακατεύθυνση από Πριγκιπάτο του Βάλντεκ)
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Το οικόσημο των πριγκήπων του Βάλντεκ-Πύρμοντ.

Το πριγκιπάτο του Βαλντέκ ή πριγκιπάτο του Βαλντέκ-Πυρμόντ, είναι ένα παλιό κράτος της Συνομοσπονδίας του Ρήνου, της γερμανικής Συνομοσπονδίας, και στη συνέχεια της γερμανικής αυτοκρατορίας.

Γεωγραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Χάρτης του πριγκιπάτου του Βάλντεκ.

Με μια επιφάνεια περίπου 1121 km2, η πρωτεύουσά του ήταν το Αρόλσεν. Ο πληθυσμός του ήταν 59.000 κάτοικοι το 1905. Αποτελούνταν από δύο άνισσα τμήματα :

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το Βαλντέκ ήταν μια κομητεία της Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας από τον 13ο αιώνα, φέουδο του Ελεκτοράτου του Μάιντζ, και ενώθηκε μέσω κληρονομίας στη κομητεία του Πυρμόντ το 1625. Η κατοικία των κόμητων μεταφέρθηκε το 1655 από το κάστρο του Βαλντέκ, στον Έντερ, στο Αρόλσεν.

Το 1712, ο αυτοκράτορας Κάρολος ΣΤ' της Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας αναβάθμισε την κομητεία στον βαθμό του πριγκιπάτου. Ενσωματωμένο στην Συνομοσπονδία του Ρήνου, το Πυρμόντ αποκολήθηκε εν συντομία από το 1805 στο 1812. Αλλά το πριγκιπάτο επανενώθηκε από το 1815, και η ανεξαρτησία του επισημοποιήθηκε από το Συνέδριο της Βιέννης : έγινε από τότε μέλος της Γερμανικής Συνομοσπονδίας.

Το 1868, για λόγους κόστους, οι πρίγκηπες παραχώρησαν στην Πρωσσία την διοίκηση του πριγκιπάτου, μέσω μιας συμφωνίας 10ετούς διάρκειας που στη συνέχεια ανανεωνόταν συνεχόμενα.

Καθώς αυτή η συμφωνία δεν είχε αφαιρέσει από το πριγκιπάτο ούτε την εξουσία του, ούτε την αυτονομία της νομοθετικής του, αποτέλεσε ιδρυτικό μέλος της Γερμανικής Αυτοκρατορίας το 1871. Με την πτώση της τελευταίας μετά το τέλος του Α' Παγκοσμίου Πολέμου, ο πρίγκιπας παραιτήθηκε από την εξουσία του και το πριγκιπάτο έγινε ένα « Ελεύθερο Κράτος » εντός της Δημοκρατίας της Βαϊμάρης. Το 1929 το Βαλντέκ ενσωματώνεται και επίσημα πλέον στο Ελεύθερο Κράτος της Πρωσσίας.

Η πριγκιπική οικογένεια ανέβαζε την καταγωγή της στους Βίτεκιντ, και συνδέθηκε με τους Οράνχε-Νασσάου : ο τελευταίος της πρίγκιπας, Φρειδερίκος, ήταν ο αδερφός της βασίλισσας-αντιβασιλέως της Ολλανδία Έμμα τσου Βαλντέκ ουντ Πυρμόντ, μητέρας της βασίλισσας Βιλχελμίνας της Ολλανδίας και της δούκισας του Όλμπανι.

Λίστα των πριγκίπων του Βαλντέκ-Πυρμόντ[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]