Πριγκιπάτο του Βάλντεκ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Το οικόσημο των πριγκήπων του Βάλντεκ-Πιρμόντ.

Το πριγκιπάτο του Βάλντεκ ή πριγκιπάτο του Βάλντεκ-Πιρμόντ, είναι ένα παλιό κράτος της Συνομοσπονδίας του Ρήνου, της Γερμανικής Συνομοσπονδίας και στη συνέχεια της Γερμανικής Αυτοκρατορίας.

Γεωγραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Χάρτης του πριγκιπάτου του Βάλντεκ.

Είχε επιφάνεια περίπου 1.121 τ.χλμ. και η πρωτεύουσά του ήταν το Άρολσεν. Ο πληθυσμός του ήταν 59.000 κάτοικοι το 1905. Αποτελούνταν από δύο άνισα τμήματα:

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το Βάλντεκ ήταν μια κομητεία της Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας από τον 13ο αιώνα, φέουδο του Ελεκτοράτου του Μάιντς και ενώθηκε μέσω κληρονομίας στην κομητεία του Πιρμόντ το 1625. Η κατοικία των κομήτων μεταφέρθηκε το 1655 από το κάστρο του Βάλντεκ στο Άρολσεν.

Το 1712 ο αυτοκράτορας Κάρολος ΣΤ΄ της Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας αναβάθμισε την κομητεία σε πριγκιπάτο. Ενσωματωμένο στη Συνομοσπονδία του Ρήνου, το Πιρμόντ αποσπάστηκε για λίγο μεταξύ 1805 και 1812, αλλά επανενώθηκε και το 1815 η ανεξαρτησία του επισημοποιήθηκε στο Συνέδριο της Βιέννης, οπότε έγινε μέλος της Γερμανικής Συνομοσπονδίας.

Το 1868 οι πρίγκηπες παραχώρησαν τη διοίκηση του πριγκιπάτου, για λόγους κόστους, στην Πρωσία, μέσω μιας συμφωνίας 10ετούς διάρκειας, που στη συνέχεια ανανεωνόταν. Καθώς αυτή η συμφωνία δεν είχε αφαιρέσει από το πριγκιπάτο ούτε την εξουσία του, ούτε τη νομοθετική αυτονομία του, αποτέλεσε ιδρυτικό μέλος της Γερμανικής Αυτοκρατορίας το 1871. Με την πτώση της τελευταίας μετά το τέλος του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου, ο πρίγκιπας έχασε το αξίωμά του και το πριγκιπάτο έγινε ένα "Ελεύθερο Κράτος" εντός της Δημοκρατίας της Βαϊμάρης. Το 1929 το Βάλντεκ ενσωματώθηκε και επίσημα πλέον στο Ελεύθερο Κράτος της Πρωσίας.

Η πριγκιπική οικογένεια ανάγει την καταγωγή της στον Βίντεκιντ (ή Βίντουκιντ), ενώ είναι συνδεδεμένη με τον Οίκο Οράγγης-Νάσσαου των βασιλέων της Ολλανδίας: ο τελευταίος πρίγκιπας Φρειδερίκος ήταν αδερφός της βασιλικής συζύγου της Ολλανδίας Έμμα του Βάλντεκ-Πιρμόντ, μητέρας της βασίλισσας Βιλελμίνης της Ολλανδίας.

Λίστα των πριγκίπων του Βάλντεκ-Πιρμόντ[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]